teisipäev, mai 01, 2007

OMON valvab Eesti saatkonda juba automaatidega


Täna nägin esimest korda, et Eesti saatkonna ette on protestivaid noori valvama ilmunud automaatidega OMONikad. Nägin neid patrullimas Kalašnõi poolses otsas, kus on rohkem protestijaid.
Olukord on taas läinud pidevamaks. Pärast seda kui üks noortest tungis saatkonna aeda ja virutas seal ära lipu. Tegi Eesti välisministeerium minu arust väga ja väga jõulise avalduse (mina pole uskunud, et nad nii vägeva avalduse julgevad teha!), milles nõudis Vene valitsuselt, et homme hommikuks kella 9 oleks pull saatkonna juures lõppenud, siis lõpetab saatkond konsulaarteenuse osutamise Moskvas.
Ei mina usu, et seal midagi niisama lõppeb. Millal see piiramine lõppeb teab vaid Kreml (ehk Vene presidendi administratsioon) ja Smolenski väljak (ehk Vene välisministeerium). Niikaua kuni emmast-kummast kohast lõpetamise käsku ei tule, seni noored ka seisavad.
Need noored, kes seal seisavad, on lihtsalt oma senise tegevusega korduvalt näidanud, et nad on sisuliselt Kremli käepikendus. Ja jõudu neil on seista kasvõi aasta otsa saatkonna ees – seda on nad näidanud kasvõi miitingutega, kuhu nad on kogunud 40-60 000 pealisi noortehulki.
Kui tuleb korraldus, siis on noored läinud juba peale 9. maid. Niikauaks nad siiski tõenäoliselt jäävad sinna protestima. Noortele peab ju ka Kreml jätma võimaluse oma näo säilitamiseks ning viisaka põhjuse leidmiseks, miks piiramine lõpetatakse. Aga sama tõenäoline on, et nad seisavad ja karjuvad seal veel näiteks järgmised kolm või kuus või üheksa kuud. Selle vahega, et nad lubavad saatkonna töötajaid edaspidi rahulikult sisse-välja käia.
Nende eesmärk on ainult üks – käia saatkonna töötajatele närvidele. Iseküsimus on, et millal ütlevad üles ümberkaudsete elanike närvid. Juba on olnud juhuseid, kus ülevalt akendest on noortele protestijatele vett kaela valatud.
Pärast lipu varastamist on miilits ja OMON jälle teinud näo, et võtavad asja tõsisemalt. Näiteks käisid õhtul nö toetuspiknikul Eesti saatkonna aias kolm suursaadikut: Lätist, Rootsist ja Euroopa Komisjoni oma. Neil sissesaamisega probleeme polnud.
Panen siia ka veel paar linki kohalikelt kommentaatoritelt sel teemal. Üks on politloog Aleksei Makarkinilt ja teine Novaja Gazeta kommentaatorilt Aleksandr Podrabinekilt. See viimne on eriti tore iroonia Eesti ja Himki teemadel.

8 kommentaari:

Eddiesmoments ütles ...

tundub et Novaja Gazeta üldse enamjaolt boikoteerib kogu seda lärmi ja ei kaaguta kaasa. ma just piilusin nende netikülge huvi pärast. aga mitte midagi ei leidnud.
Aga Sinu postitusi varsti ei julge lugeda, iga järgmine on nagu....kui hulluks võib asi minna onju? Et mis teade järgmiseks tuleb, kas juba vundamendi kangutamisest.
Kuid jah, selline tegevus on minu meelest ka räige sabotaaž vene rahva enda pihta - kõik see aeg mis nad raiskavad Eesti kallal räusates, aga mida võiks oma riigi paremaks muutmiseks kasutada. hakkab tunduma, et Vene valitsus pole mitte ainult terroristlik, vaid laus-ebakompetentne ja neil pole aimugi kuidas nii suurt riiki tegelikult valitseda, seega kulutavad aja repressioonidele oma vastu ja teiste riikide kiusamisele. Mingu kooli, õppigu majandust ja muud värki. Eeldades et neil vähemalt põhikool lõpetatud on.

Unknown ütles ...

Oma üllatuseks leidsin google newsi sorides ka sellise hiljutise teksti.

Tundub, et trükimeedias pole Kremli kontroll veel absoluutne.

Anonüümne ütles ...

No vähemalt kes veidigi inglise keelt oskab saab veidi "värsket õhku" hingata. Duumasaadikute jutt oli täna juba veidi pehmema tooniga ... meenutab sellist ütlust, "kust poolt tuul, sealt poolt meel...".
Aga jah noorteliikumise liikmed võiks hoopis BAM-i ehitama saata, oleks Venemaale endale ka kasu, noorte ülevoolavast energiast.
Seniks loodame, et kõik laabub.

Anonüümne ütles ...

TO Seppo

The Moscow Times is part of the Finnish media group Sanoma-WSOY

Anonüümne ütles ...

kas on teoreetiline võimalus, et meeleavaldajatele maksavad hoopis need jõud, kes tahavad putinit võimult tõugata ning meeleavaldajad lihtsalt ei tea, kelle tööriistad nad tegelikult on?

Anonüümne ütles ...

Siin on ka päris hea ülevaade:
http://drive-alienn.livejournal.com/99334.html

Anonüümne ütles ...

to kris

No võin pea anda, et Nashid nüüd küll Kremli opositsionääride tööriist ei ole. :)

Anonüümne ütles ...

kuna kõik eesti uudistelehed ja ka (blog.tr!) on pidevalt kättesaamatud, siis sa võiksid tihedamalt blogida moskva uudiseid.
fänn :P