esmaspäev, mai 28, 2007

Moskvas pole 130 aastat sellist kuumalainet olnud


Praegu on Moskvas kõige mõttekam vaguralt kodus istuda. Väidetavalt pole Moskvas 130 aastat mai lõpus sellist kuumalainet olnud nagu nüüd.
Täna mõõdeti maikuu uueks ametlikuks soojarekordiks 33,2 kraadi. Eelmine rekord löödi tervelt ühe kraadiga. Raadiost räägiti et päikese käes oli üle 40 kraadi. Päeval sattusin korraks Belorusskaja vaksali äärde, kus saavad umbes viis-kuus suurt tänavat kokku. Tohutult heitgaase, ümberringi kõrged kivimajad ja asfalt. Selline tunne nagu oleks praeahju sattunud. Põgenesin sealt.
Grillkanade müüja Lesnaja uulitsa otsas vaatas täiesti apaatse pilguga ringi, kallas endale vahetevahel vett pähe. Keegi ei tulnud ostma, mida ta sellest ahjust seal üldse käias? Oleks võinud elektrit või gaasi kokku hoida ja lihtsalt päikese käes kanu praadinud.
Ega ma täna väga väljas käinudki, hunnik kohti oli vaja läbi helistada ja järgmise nädala kommandeering tahtis planeerimist. Seetõttu teangi et näiteks Musta meres ääres Suhhumis oli täna vaid 25 kraadi sooja, aga Sotšis on see-eest merevesi juba 21 kraadi.
Praegu tuli meelde üks väike tähelepanek poest. Kui ma suurema koguse kraami ostan, siis käin tavaliselt Perekrojstoki-nimelises supermarketis. Eile avastasin, et väga kummaliselt kaovad sealt kaubad müügilt.
Esimene kord juhtus see šveitsi juustuga. Ostsin kogu aeg ühe kindla tootja oma, väga maitsev juust oli. Justnimelt oli, sest ühel päeval seda juustu enam müügil polnud. Küsisin poetöötajalt, et kus juust on. „Otsa sai,” vastas ta.O lgu, kui otsas, siis otsas. Ostan järgmine kord. Aga nädala pärast ka seda juustu polnud, ja ka ülejärgmisel nädalal. Ühesõnaga – see juust polegi enam müügile ilmunud. Mõtlesin, et mingi anomaalia.
Aga nüüd avastasin, et sama asi on juhtunud ühe mu lemmik vorstisordiga. Ühel päeval seda müügil polnud. Müüja vastas jälle, et otsa sai. Kui ma järgmisel nädalal avastasin, et vorsti ikka müügil pole, siis oli asi vist selge. Siin saavadki mõned kaubad lihtsalt päeva pealt jäädavalt otsa. Lihtsalt ei tule enam müügile ja kõik. Ilmselt võetakse mingi uus sort poodi sisse või kurat neid teab.
Muide – šveitsi juustu sellest ajast, kui see sort otsa sai, ei müüda enam üldse. Kellegi teise tootja šveitsi juustu ka ei müüda. See-eest on nüüd müügile ilmunud emmenthali juust, mida enne ei müüdud!
Üks huvitav asi veel. Venemaal oli seni nii, et riigieelarve võeti vastu üheks aastaks. Sellest aastast on nii, et võetakse vastu kolmeaastase perspektiiviga. Järelikult veelgi tähtsam dokument ju. Ja mis te arvate, kui kaua seda eelarvet tänavu riigiduumas arutati?
Suures saalis täpselt üks kord! Esimesel lugemisel võeti see eelmisel nädalal vastu ja asi ants-tants. Ilma mingite parandustega, nii nagu Kremlist tuli. Nii nagu torust tuli, nii ka välja läks.

4 kommentaari:

KT ütles ...

selle juustu-vorstiga on nii, et proovi uurida, milline on enda poeketti sisseostmise hind? või siis ikka et mitme milline?

kui juba keegi suudab end sisse osta, siis suudab ka teised välja osta:)

Jaanus Piirsalu ütles ...

oi, ei ma viitsi sellist asja uurida :)

Anonüümne ütles ...

... aga Burjaatia-reisikiri oli väga hea, lugesin 2 korda!

Raul, (esimene vasakult)

luize ütles ...

aga võibolla nad hrjutavad lihtsalt kätt, et kuidas on erinevate väljamaa kaupade müügilt kaotamise võimalused. noh nagu eesti asjadega. sest põhjendus "otsa sai" on isegi parem kui "raudtee on katki", mida siin vahepeal kasutati.
sa uuri parem, millised kanad neil shveitsiga kitkuda on.