neljapäev, jaanuar 27, 2011

Fotoreportaaž Peterburi Jaani kirikust vähem kui kuu aega enne avamist – vaata, milline kirikusaal välja näeb!

Kuu aega enne avamist näeb taastatud Peterburi Jaani kiriku saal välja nagu suur helgetes toonides kooliaula, õige kiriku välimuse saab see järgmise paari nädalaga. Käisin kirikut seest vaatamas sel esmaspäeval. Panen siia üles hulga fotosid, sest ega enamus Eesti inimesi ju ette ei kujuta, milline kirik seest välja näeb. Kogu oma ilus saavad kirikut kõik näha ETV otsereportaažist 20. veebruaril.
Ehitajad lõoetavad praegu kiriku siseviimistlust. Hele kirikuruum on praegu täiesti tühi. Eestis valmistatud hõbehallis toonis altar on osadena juba kohal, aga üles hakatakse seda panema veebruari alguses. Suured uhked lühtrid peaksid kohale jõudma sel nädalal. Nendegi ülespanek, nagu ka pinkide paigaldamine (koos lisatoolidega mahub saali istuma üle 500 inimese), tehakse samuti lähinädalatel. Kui kõik need valmis tuleb veel Peterburi linnavõimudelt ametlik kasutusluba saada.
Kuigi Jaani kiriku pidulik avamine 20. veebruaril koos president Ilvese külaskäiguga tundub ehitajate jaoks lähenevat hirmuäratava kiirusega, on kiriku taastamise rohkem kui kümme aastat tagasi algatanud Jaani Kiriku Fondi esimees Jüri Trei rahulik. „Ma olen täiesti kindel, et kõik saab õigeks ajaks valmis,” ütles Trei mulle esmaspäeval, kui käis ehitust üle vaatamas. Suur, vähemalt viiemeetrine altaritagune rist lamas esialgu veel tulevase altari asukohas põrandal. Et see ikka ilusti sobiks ja seisaks õigesti, ajasid ehituse tellija Eesti Kontserdi esindajad ja ehitajad risti korraks püsti. Kõik jäid rahule. Samuti ehitust kontrollima tulnud kiriku uue sisekujunduse autor Juta Lember ütles nähtu kohta: „Olen enam-vähem rahul.” Selge, et ehitajate töö kvaliteet pole ehk selline nagu Eestis, sest häid ehitajaid, ja hulgakaupa, on Venemaal väga raske leida.
Juta Lember oli tagasihoidlik, sest tegelikult näeb kirikuruum oma heledates toonides väga sümpaatne ja kodune välja. Üle- või alapingutamist ei hakanud silma. Külalised peaksid rahule jääma.
Üks, mis külastajaid kindlasti üllatab, on sissepääs. Oleme harjunud, et kiriku peauks juhatab kohe ka suurde kirikusaali. Jaani kirikus on teistmoodi. Peauksest satutakse kõigepealt esimesele korrusele, kus asuvad tööruumid ja külalistetoad. Kirikusaali saamiseks tuleb mööda treppi tõusta korrus ülespoole. Õnneks on mõeldud ka puudega inimestele, kes saavad üles sõita liftiga.
Jaani kiriku taasavamisele on oodata 400 külalist, teiste seas on kutse saadetud Peterburi kubernerile Valentina Matvijenkole. Aasta tagasi Peterburi soomlaste kiriku taasavamisel Matvijenko igatahes osales.
Lisaks külalistele on avamisel 200 osalist ja esinejat, nii et kirik peaks kindlasti saama puupüsti täis. Esimesest jumalateenistusest teeb, nagu juba ütlesin, otseülekande Eesti Televisioon, kes sellelaadset ülekannet pole Venemaalt iseseisvalt kunagi varem teinud.
Jaani kirikut käis nädalavahetusel esimest korda üle vaatamas ka Peterburi eesti koguduse uus pastor Raino Kubjas, kelle tulevaseks teiseks koduks kirik saab. Seda juhul, kui viisade ja tööloa vormistamisega kõik laabub – veel üleeilse seisuga tõdes Kubjas, et praegu puudub kahjuks selgus, millal vajalik paberimajandus korda saab. „20. veebruari ürituse puhuks organiseeris Eesti Kontsert mulle ühekordse viisa, aga kuidas edasi, seda ma veel ei tea,” rääkis ta. „Kavatsengi minna juba lähiajal peapiiskopiga kohtuma, et natukene selles osas targemaks saada.” (Selguse huvides – Rainoga rääkis mu kolleeg Jan Tallinnast.)
Jaani kiriku taastamise rahastamisskandaali kohta ütles Jüri Trei ilusti, et kõige tähtsam on praegu kiriku taasavamine. „Et siin kõlaks eesti keel ja eesti muusika nagu sada viiskümmend aastat tagasi,” lausus Trei.
Esmaspäeval anti ametlikult kirikule üle ka kirikutornis rippuvad 18 kella, millest suurim kaalub 90 kilo. 40 000 eurot maksma läinud kellad on valmistanud Saksamaa Karlsruhe kellavabrik, mille meister Günther Granz timmis kellamängu kohapeal peaaegu nädala jagu.
Paris ilusti ja kajavalt üle kvartali kõlanud kellamäng käib moodsa tehnika jargi. Mingit kellameest nagu Lible pole Jaani kirikul vaja. Kellad on ühendatud Yamaha klahvpilliga – nii kuidas seda nagu klaverit mängid, nii löövad üleval ka kellad. Mängi mida tahad!
AGA NÜÜD FOTODE JUURDE

Jüri Trei näitab kirikusaali - selline heledates toonides ta siis ongi. Taga see lava ongi tulevane altariosa.

Selline näeb välja kirikussali tagumine osa.

Kirikusaali tagumine osa rõdult vaadates, saab aimu üksiti ka rõduosast.

Jaani kiriku elu kaks tulevast peategelast: kirik-konsterdisaali värske nö direktor Eesti Kontserdi (mis ametlikult kirikut haldama hakkab) poolt Zoja Tumanova ja tema sekretär Mari.

Sisekujundaja Juta Lember ehitaja ja Eesti Kontserdi esindajaga.

Nii, rist on edukalt tulevasel altaril prooviks püsti aetud!

Risti püstiajamine polnud kerge.

Jüri Trei risti taustal.

Kohalik töömees puhkab tulevase altarilava lihvimisest. Kirikusaalil on parkettpõrand.

Kohalikud naismaalrid annavad viimast lihvi kiriku trepikojale, kust tõustakse peauksest kirikusaali.

Jaani kiriku tornis, keskel prillidega kellameister Günther Granz.

Jaani kiriku 18 kella.


Sellist toredat kõla pakuvad need kellad.

Meeldetuletuseks ka milline on taastatud Jaani kiriku välisilme tänavapoolt.

See on kellegi tore nali. Nimelt levitab keegi Peterburis taolist kaarti Eesti kiriku toetuseks. Kas on kellelgi aimu, mis kirikut on kaardil kujutatud?

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kaardil ongi eesti kirik. Kunagise eesti õigeusu koguduse kirik, mis nüüd pärast Nõukaajal suletud olemist taas õigeusu kiriku käes on. Muidugi aga mitte enam eesti kogudust pole. Siin oli preester Platon, tulevane Eesti õigeusu piiskop ja märter ja pühak.
Kirik on Jurjevi (st Tartu) Püha Isidori kirik, Jaani kirikust kiviga visata kanali ääres.

Anonüümne ütles ...

Siin:
http://maps.google.de/maps?q=59.92195,30.292608&num=1&hl=de&ie=UTF8&ll=59.921915,30.292654&spn=0.007388,0.01929&z=16

Unknown ütles ...

Loodetavasti see ETV otseülekanne ikka toimub. Jaanus, kuivõrd tõenäoliseks sa hindad juhust, et ETV kaamera meestel mingil kummalisel kombel enne sõitu viisa saamisega probleeme võiks tekkida?

Jaanus Piirsalu ütles ...

Anonüümsele - Väga huvitav info mulle sellest Eesti õigeusu koguduse kunagisest kirikust. Suur aitäh! Kas teate juhatada, kust leiab kiriku kohta rohkem infot?

Jaanus Piirsalu ütles ...

Marekile - ei usu! Lihtsam oleks kottida ETV ülenadebussi pääsu Venemaale, sest sellest bussist tuleb iga viimanegi tehnikavidin kirja panna tollipaberitesse. vot see on alles peenike töö!

Mari ütles ...

Kui venekeelne info on asjakohane ja arusaadav, siis googli otsingust sellised lehekyljed
nt. http://www.citywalls.ru/house1445.html
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%8C

Jaanus Piirsalu ütles ...

Suur aitäh, Mari! Kas sa oled Mari Jaani kiriku foto pealt? :)