teisipäev, veebruar 03, 2009

Venemaa portselanipealinnas Gželis

Täna käisin treti Moskva külje alla Venemaa portselanipealinna Gželi. Kes Venemaal käinud, on kindlasti näinud neid sinivalgeid nõusid (nagu fotol), seal neid tehaksegi. A ma ei hakka pikemalt keraamikast kirjutama, veidi kiire.

Paar huvitavamat seika. Moskvast välja sõites sattusime toreda valgusfoori peale – kõik tuled põlesid ühel hetkel, sõida kuidas tahad. Enne kui kollane põlema süttis, põlesid korraga autojuhtidele punane ja roheline, aga jalakäijatele üle tee roheline…





Gželis sai kõige rohkem nalja kohalikus kõige nooblimas baaris, kuhu lõunat läksime sööma. (Fotol lõunatavad mendid meie kõrvallauas.) Esiteks olid seal hinnad meile, Moskvast tulnutele, müstilised. Moskvast olime kõigest 50 kiltsa kaugusel, aga kalleim praad maksis 140 rutsi, enamus 100 rutsi. Üüratu kogus suppi oli 45 rutsi. Õlu oli 35 rutsi ja 100 grammi viina 60 rutsi (20 krooni). Olime viiekesi, tellisime mida tahtsime ja kokku läks ainult 900 rutsi (300 krooni). Kui Moskvas välja lähed ja lisaks söögile veel õlut või napsi tellid, siis läheb ühele inimesele kak minimum nii palju. Nii palju siis kodanluse võlust Gželis.
Aaa, toit oli seal seejuures supermaitsev, värskelt tehtud koduse köögi maitse. Salatite tellimisel tekkis tore dialoog kelneriga.
„Ma võtaks selle Gvardeiskaja salati!“
„Ma hoiatan, et see on küüslauguga!“
„Aga mis salat see üldse on?“
„Lihasalat!“
„Ahah. Aga see Skazka (muinasjutt) salat, mis salat see on?“
„See on sama lihasalat, aga ilma küüslauguta!“

Mõned fotod Gželist

Linnakese turul, väljas on on miinus 15 kraadi. Kunstlilled ja noor suusalootus.

Tüübilisi majakesi Gželis.

Stiilseid telefone ühe keraamikatehase direktori kabinetist. Vasakul portselanist telefon ja paremal sisetelefonisidesüsteem, mida ma arvasin, et enam ammu ei kasutata. Kõik töötab, nagu direktor kinnitas.



Ja veidi tootenäidiseid. Ülemine peaks olema ilmselt Putin – hävitaja ja kimono seljas, jalas suusad ja käsigranaat. Alumine on portselanist Patrušev, endine FSB ülem ja Vene võrkpalliliidu president.

1 kommentaar:

KT ütles ...

palju super-Putin maksis ka? :)