teisipäev, november 25, 2008

Veidi Soome-Eesti viisavõrdlust, Zlobini uuest raamatust ja Läti saadiku aususepuhangust

Valmistan ette pikemat lugu Soome ja Venemaa suhetest. Õpetlik asi. Kuigi Eesti ja Soome vahel pole suhetes Venemaaga eriti midagi võrrelda, siis teen iseda ikkagi sel põhjusel, et paremat võrdluspunkti pole eriti võtta. Üks detail näiteks. Täna oli mul asja nii Soome kui ka Eesti saatkondadesse. Pildistasin viisataotlejate sabasid. Põhilised taotlejad peaksid praegu olema need, kes tahavad aasta lõppu veetma minna siis kas Soome või Eesti. Esimene foto on Eesti konsulaadi ukse taga (pange tähele seda kutti, kes vasakul suures plaanis on – pärast pildistamist märkasin, et ta oli täiesti umbjoobes ning kõndis silmad kinni) ning teine foto on Soome konsulaadi eest.


Statistika on päris karm. Tänavu loodavad sommid välja anda üle 700 000 viisa Venemaal. Eesti on poolteistkuud enne aasta lõppu välja andnud 65 000 viisat. (kõige rohkem viisasid annavad mõlemad riigid välja Piiteris.) Möödunud aastal kulutasid vene turistid Soomes 470 miljonit eurot, mis on üks kolmandik sellest rahast, mille välismaalased üldse Soomes kulutasid too aasta.


See on üks huvitav foto. Soome konsulaadi taha on pargitud rida väikebusse, mis täidavad eri funktsioone. Mõned saab pildistada, mõnes saab teha pangaülekandeid, mõnes vormistatakse kliendi raha eest kiiresti viisadokumente jne. Rahategemine käib.

Käisin päeval USAs töötava Vene tuntud politoloogi Nikolai Zlobini (vasakul, tema on ka põhiautor) ja NTV tuntud saatejuhi Vladimir Solovjovi ühisraamatu „Vastasseis: Venemaa-USA“ esitlusel. Huvitav raamat, mis võttis selgitada, et miks on Venemaal ja VVP-l USAs nii halb imidž. Vähemalt Venemaal on tegu suht unikaalse raamatuga. Mõlemaid mehi võib nimetada poliitikringkondade insaideriteks (Zlobin USAs, Solovjov Venes).
Mõlema jutu point oli selles, et Venemaa ei taha ja ei suuda end USAs arusaadavaks teha, kuigi see polevat nende väitel keeruline. Põhiline, et ei tahagi. Zlobin märkis irooniaga, et pärast uue presidendi tulekut kordub USAs iga kord sama nali – uue presidendi tulekuga pannakse suuri lootusi suhete parandamisele Venemaaga, aga kui president lahkub, siis alati tuntakse suurt pettumust, et muhvigi ei tulnud välja. Zlobin märkis muide ka seda, et USA välispoliitika on äärmiselt ebademokraatlik. Et selliselt siseriiklikult käituda, selliseid võtteid kasutada oleks neil ilmvõimatu.
Solovjovi teravaim lause käis Vene oligarhide kohta. Mäletate, hiljuti oli skandaal, et USA kolme suurima autofirma juhid lendasid Washing riigilt abiraha paluma oma eralennukitega. Venemaal saavad oligarhide suurettevõtted kõvasti riigitoetust pankade kaudu, aga kas keegi neist on oma isikliku lennuki, jahi või vutiklubi maha müünud, küsis Solovjov. Keegi isegi ei küsi ajakirjanduses seda. Vastupidi – ajakirjanik, kes seda valikult teeks, vallandataks, arvas Solovjov.
Iseenesest Solovjov mulle väga ei meeldi inimesena, sest ta on kohutavalt edev ning segab teiste inimeste jutule pidevalt vahele. Arvab, et tema on kõige vaimukam. See teeb ta mõnevõrra vastumeelseks. Zlobin on see-eest väga meeldiv inimene, sõbralik.

Täna nägin metroos ootamatut pilti. Mingi sõjaväeüksus läks, hunnik varustust kaasas, metrooga ilmselt kuhugi rännakule. Aga miks metrooga??

Aga muidu hakkab ka Moskvas vääramatult lähenema uus aasta. Kuusk, Dostojevski ja tuvid Lenini-nimelise keskraamatukogu ees.

Lõppu ma panen tänase Ehho Moskvõ uudise, kus lahkuv Läti suursaadik Teikmanis ootamatult jõuliselt kritiseeris Vene meediat, peamiselt siis televisiooni. Aga võib olla just sellepärast, et ta lahkub. ja lotovõitja ju võib.
Посол Латвии выступает за более "объективную и точную информацию" в российских СМИ при освещении межгосударственных отношений
МОСКВА. 25 ноября. Посол Латвии в РФ Андрис Тейкманис выступает за более "объективную и точную информацию" в российских СМИ при освещении отношений наших государств. "Средства массовой информации играют очень важную роль, особенно телевидение, которое в значительной мере формирует отношение к тому или иному государству. Если питаться только заголовками, не вникая в суть вопроса, образ может получиться совершенно искаженным", - заявил он в прямом эфире радиостанции "Эхо Москвы".
"Вы можете объяснить, почему в Челябинске, где играет рижское "Динамо", их называют фашистами? Это следствие культивирования образа врага, но в принципе это последствия той информации, которую люди получают от СМИ", - отметил А.Тейкманис. Россия, сказал он, "является информационным обществом и делает выводы о той информации, которую получает: если бы информация была более непосредственна, объективна и точна, думаю, восприятие могло быть другим".
Примерами не слишком объективного освещения событий посол считает перенос памятника Воину-освободителю в Эстонии и так называемые "марши легионеров СС" в Латвии. "Марши - любимая тема. Никто толком и не понимает, что таких маршей просто не было, их показывают, а их, по сути, нет, - заметил А.Тейкманис. - Легионеры никогда не заявляли свой марш, призывали других оставаться дома, а сами из города уезжали за 100 километров на братское кладбище. Молодые люди, которые охотно используют эту тему, организовывали демонстрации. Казалось, что ходят по центру города со свастикой, со знаменами, но ничего такого нет".
"Есть виртуальный образ, кому-то выгодно его сохранить. Это все вопросы виртуального мира. Это я вижу за свои годы как несделанное, мне не удалось коренным образом что-то поменять в инерции образа Латвии в России", - заключил посол.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aah! Kui ma vaatan seda tuttavat Dostojevski kuju ja talvist suurlinna - tahaks jälle Moskvasse! Loen parasjagu ka üht elulugu, kus vene hing nii avameelselt ja isiklikult laiali laotatakse.. Kuidas tõmbab. Oh, me tuleme sulle varsti ikka külla, Japu. A sa ole kodus siis :) B.

Anonüümne ütles ...

Hello. And Bye.