esmaspäev, november 17, 2008

Politkovskaja mõrva kaasosaliste protsess tuleb esialgu avalik

Moskvas algas täna sisuliselt kohtuprotsess kuulsa ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrvale kaasaitajate üle. Tapjat, tellijaid ega rahastajaid kohtu ees pole.Juhtus kaks üllatavat asja - 1) ajakirjanikud lasti saali kuulama 2) kohtunik otsustas, et protsess tuleb üldse avalik, kuigi riiklikud süüdistajad nõudsid kinnist protsessi. Süüdistajad võtsid otsuse vastu rahulikult. Võib olla sellepärast, et kohtunik lisas ühe tingimuse. Kohtuniku sõnul kuulutab ta protsessi kohe kinniseks, kui tuleb välja, et kasvõi ühele vandemehele avaldatakse survet. (ma pole veel kuulnud et Venemaal suurtel protsessidel poleks mõnda vandemeest surve avaldamise tõttu tagasi kutsutud... nii et ütleme nii, et protsess on siiski "esialgu avalik".)
Väike foto- ja videoreportaaž kohtupidamisest.

Selline mass ajakirjanikke, enamuses kaameramehi ootas hommikul vanal Arbatil Moskva sõjaväeringkonnakohtu ees. Intervjuud annab üks inimõigustekaitsja fondist "Glasnosti kaitseks".

Kohtus kirjutati kõigepealt kõigi ajakirjanike nimed üles, lisaks pidi millegipärast andma ka oma mobiiltelefoni numbri.


Ootasime kõik koos, umbes 50 ajakirjanikku 35-ruuduses ruumis luba, kas pääseme sellest õnnistatud trepist üles istungile või mitte.

Vahepeal tulid kohtualuste kaitsjad. Fotol on kahe tšetšeenist vennakse Džabrili ja Ibragim Mahmudovi kaitsja, samuti tšetšeen Murad Musajev. Kolmandat vennast Rustami kahtlustatakse Politkovskaja mõrvas, aga tema on jooksus. Musajev on kaitseadvokaatide peamine suuvooder. Noor ja väga hea suuvärgiga. Ütles, et kõik kohtualused toetavad avalikku protsessi, et „maailm näeks, et süüdistus on nende vastu välja mõeldud“. „Toimikud saadeti kohtusse vaid selleks, et näidata maailma, me oleme selle mõrva lahendanud. Aga see ei ole nii!“ ütles advokaat.

See on protsessi juhtiv kohtunik Jevgeni Zubov. Kohtualuste süü üle hakkavad otsustama vandemehed, mitte kohus. Kokku 20 vandemeest valitakse homme, neist 12 on põhivandemehed ning kaheksa jäävad varuks, kuid peavad samuti protsessi algusest peale jälgima. See tähendab omakorda, et kuna kohtuprotsessi hakatakse edaspidi läbiviima suhteliselt väikses saalis, siis ajakirjanikke mahub füüsiliselt sinna ainult mõned, hoiatas kohtunik.

Ja need on kaks riiklikku süüdistajat, kelle väitel sisaldavad 49 kohtutoimikut salajasi andmeid miilitsa ja Vene julgeolekuteenistuse FSB töö kohta. Advokaat Musajevi väitel on süüdistajate väitel salajane materjal kõigest siseministeeriumi ametkondade ametialased kirjad, kus on „null protsenti saladusi“.

Anna Politkovskaja poeg Ilja ning perekonna advokaat Karina Moskalenko. Moskalenko on Venemaa üks tuntumaid advokaate, kaitses ka Mihhail Hodorkovskit. Oma esinemiselt meenutab väga Monika Mägi.

Selline mäsu valitses kohtusaalis, kui istung algas. Kohtunik luges formaalsused ette ning siis käskis kaamerameestel ja fotograafidel uttu tõmmata. Kõik käis viisakalt. Kirjutajad võisid jääda.

Ja nüüd siis kohtualused. Parempoolsed kaks on need tšetšeeni vennaksed Mahmudovid. Valges kampsikus on Džabril ja mustas Ibragim. Nende kõrval paistab trellide tagant veel endine miilits Sergei Hadžikurbanov. Trellide ees seisab advokaat Musajev.

Veelkord - advokaat Musajev ja tema kaitsealused vennad.

Ja siin on kaks videot kohtualuste saali toomisest ja ära viimisest. Neljas kohtualune on FSB ohvitser Pavel Rjaguzov, kes nii Politkovskaja pere advokaatide kui ka kaitseadvokaatide väitel ei puutu üldse mõrva ning kes seoti prokuratuuri käsul kunstlikult kriminaalasjaga, et asja saaks tavalise kohtu asemel saata arutamiseks sõjaväekohtusse. Politkovskaja laste ning kohtualuste advokaadid tegid mõlemad kohtus sarnased avaldused, et mõrv on halvasti uuritud ning tõde pole välja selgitatud.



1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kohtunik Jevgeni Zubov meenutab pildi peal kangesti Jegor Gaidari, nii aastat 10-15 tagasi