laupäev, november 15, 2008

German-noorem art-house filmist, 100 000 eurosest parkimiskohast ja MGU peahoonest


Käisin täna vaatamas Aleksei German-noorema (Garpastum) „Pabersõdurit“ (Бумажный солдат), mille eest ta sai tänavu Veneetsia festivalil Hõbelõvi. Film räägib armastusest ja kosmonautidest. Tegevus toimub enne esimese inimese, Gagarini kosmosesse lennutamist Baikonuri kosmodroomile ja Moskvas.

Peategelane on grusiinist doktor (Merab Ninidze), kes vastutab kosmoseprojekti meditsiinipoole eest. Doktor läheb tiba hulluks, ning ütleb lahti oma abikaasast (imearmas Tšulpan Hamatova, fotol), Baikonuris jälitab doktorit temasse armunud hull tüdruk (Anastassija Ševeljova). Selle ümber film tiirlebki – kosmos, hullumeelsus, pühendumus (kui suur vahe on nende vahel?), surm ja armastus.
Mulle meeldisid väga filmi vaimukad dialoogid ja üldse tekst. Võimsaid pärle on seal. Stsenaarium on hea. Muidu on selline art-house film. Filmispetsist tuttav ütles, et meenutab Bergmanni ja Fellini (Dolce Vita). Üsna sellise absurdse filmikeelega asi, kaadrid on vahel sama hullumeelsed kui doktor ise.
Aga kui Eestisse tuleb, siis soovitan muidugi vaatama minna. Kasvõi sellepärast, et Gagarini dublant on väga Jan Uuspõllu nägu filmi lõpus, kui ta skafandri endale selga tõmbab ja kiivri pähe paneb. (Kahjuks selle ülemise foto peal see nii hästi ei ole aru saada, aga filmis saate kohe aru – dublant on see vasakpoolne.)
Panen siia ka filmi treileri viite.
Üleeile kirjutasin, et ühe Prantsuse ajakirja andmetel ähvardanud Putin augustis Saakašvili munepidi üles puua. Reedel tegi Putini pressiesindaja Peskov selle kohta ametliku avalduse, et see polnud nii. Ta ütles, et Putin kasutas tõepoolest Saakašvili kohta väga karme sõnu, aga mitte sellist väljendit. (Премьер Владимир Путин действительно использовал жесткую риторику в адрес режима Михаила Саакашвили, но информация о том, что он намеревался "повесить за яйца" грузинского лидера, не соответствует действительности, заявил Песков агентству РИА "Новости".) Võib olla tahtis Putin siis Saakašvilit üles puua mõnda veelgi valusamat ja rõvedamat kohta pidi...

Veidi rahast ka. Nagu näete ühe mu kodulähedase valuutavahetuse sildist, siis müüakse dollarit siin juba kursiga ligi 29 rubla dollari eest. Ja veel aasta algul sai dollarit osta alla 23 rubla kilo.... Kogu selle kriisi taustal oli põnev lugeda, et see nädal müüs Moskva linnavalitsus ühe valmis saanud elumaja all auto parkimisplatsi maha 100 000 euroga (1,5 miljonit krooni)! Kordan – ühe auto parkimiskoha. Ja tegemist polnud üldse kesklinnaga, vaid arhitekt Vlassovi tänaval, mis asub kesklinnast ikka jupp-jupp maad väljapool, Kalužskaja metroojaama lähedal (oranž liin, Moskva edelaosas). Selle raha eest saab päris Moskva äärelinnas juba korteri osta. Tõsi, umbes 35-ruuduse ning vaatega raudteele.
Üks tuttav leidis Mihkel Muti vahva reisikirja Moskvast 1999. aastal, mille ta avaldas Sirbis. Päris huvitav on praegu lugeda.
Pildistasin paar päeva tagasi Moskva Riikliku Ülikooli (MGU) peahoonet Varblasemägedes. Moskva ülikool asutati 1755. aastal ja see suurjooneline peahoone avati 1953. aasta sügisel.









Muide, MGU-s on tudengitele siiani kehalise kasvatuse loengud. Ühed kogu kursusega võimlevad tudengid jäid ka fotole. Ma ei hakka selle peale triviaalitsema, et terves kehas terve vaim...sest alati ei ole ju.

1 kommentaar:

Andre ütles ...

"Pabersõdur" tuleb PÖFF'ile