pühapäev, november 23, 2008

Elu pärisperemeestest ning ametnike arvudest ja palkades Venemaal

Juhuslikult jäi veidi näppu statistikat ametnike arvu kohta Venemaal. Ainuüksi presidendi administratsioonis ehk siis Kremlis töötab 2000 inimest. Administratsiooni eelarve on aastas 7 miljardit rutsi (3,15 miljardit krooni), valitsusel näiteks kõigest 1 miljard (450 miljonit kroon). Üldse on tšinovnikuid Venemaal 1,7 miljonit ehk siis üks ametnik 83 ”tavalise inimese” kohta. Huvitav, kui palju Eestis vastav suhtarv on? Riigiduuma aastaeelarve on 5 miljardit rutsi (2,25 miljardit krooni), kusjuures duumasaadiku keskmine kuupalk on 160 000 rutsi (72 000 krooni). Eesti saadik on vene kolleegiga võrreldes pops. Moskva linnaduuma saadik teenib kuus 100-120 000 rutsi (45-54 000 krooni), aga uuest aastast nende palk veel tõuseb. Ametniku keskmine palk on üle 30 000 rutsi kuus (13 500 krooni). Aga see käib kogu Venemaa kohta, Moskvas on tšinovnikute palk ofkoors kõvasti kõrgem.

Ükspäev vestlesin huvitava ja teadja mehega. Teemal, et kes tegelikult valitsevad Venemaad. Toon vaid ühe näite, mis ta rääkis, igaüks teeb sellest kodus omad järeldused. Venemaal on selline oligarh nagu Ališer Ušmanov, peamiselt kuuluvad talle suured metallurgiatehased, aga ka näiteks ajaleht Kommersant (siin fotol on tema Metallinvesti peakorter minu kodu lähedal Lesnajal, praktiliselt üle tee kohast, kus tapeti Politkovskaja). Kuna Ušmanovit peetakse lähedaseks Medvedevile (Gazpromi kaudu), siis loetakse tema aktsiaid praegu väga headeks. Suve lõpus võitis ta näiteks teisi Vene oligarhe maailma suurima vasekaevanduse (Udokan Tšitaa lähedal) erastamise konkursil. Vot ja see tuttav rääkis, et tegelikult Ušmanov vaid malenupp. Piltlikult öeldes korrus kõrgemal tema kontoris istub üks endine FSB kindral, kes siis kamandab seda Ušmanovit. Ušmanovil on üsna kriminaalne minevik, Nõuka-ajast, pärit on ta Taškendist. Ja selle mineviku abil hoiavad ”tõsised mehed kallutatud struktuuridest” teda lõa otsas. Ta on nende jooksupoiss. Ušmanov on lihtsalt avalik nägu, kes liigutab teiste inimeste raha. Ja neid raha tegelikke peremehi ei tea avalikkus ega saa kunagi teada, rääkis mu tuttav. Siit tekib mul loogiline küsimus, et kui palju me ikkagi tegelikult teame, kes kamandab nt Kremlis?
Mõned lingid ka – üks Levada keskuse huvitav küsitlus, kuigi juba oktoobrikuine, teise oligarhi Prohhorovi loodud sait, mis on mõeldud rikastele venelastele (tema hinnangul on neid 1 miljon) ning midagi Vene elektroonika fännidele!
Fotosid ka linnapealt.

Vahva vanamees. Tuli jalutama, otsis putkast õlle, jõi selle sealsamas putka taga kohe ära, jalutas edasi. Vanadust tuleb nautida!

Sissevaade lihtsate tööinimeste ellu. Ega töö pole jänes.

Korrusmajad Himkis. Silm lausa puhkab sellist värvikombinatsiooni nähes.

Ka rikkad nutavad ja vahel tuleb oma kallist Vertu mobiiltelefonist loobuda. Siis tulevadki appi head inimesed, kes ostavad kokku justnimelt Vertu telefone.

4 kommentaari:

Klaus ütles ...

Eestis oli paar aastat tagasi 20000 riigiametnikku. Seega ligikaudne arvutus võiks olla 1350000/200000, ehk umbes 70 inimest riigiametniku kohta. Oletatavasti on praeguseks hetkeks siiski riigiametnike arv kahanenud kiiremas tempos kui elanike arv ja me oleme Venemaaga üpris samas suurusjärgus.

Klaus ütles ...

1.350.000/20.000 muidugi, üks null sai ülearu.

KT ütles ...

eks see arv sõltu ka sellest, keda tõlgendada ametnikuks. minu mäeltamist mööda peaks neid eelarvest palgasaajaid siiski ca 30 tuhat olema.

nii ehk teisiti on meil tegu väikeriigi efektiga. näituseks - nii nagu VF's, nii ka EV's peab olema president. suhtarvus rahva kohta on meil seega rohkem presidenti:)

Anonüümne ütles ...

Selle ametnike arvuga Eestis on keeruline. Õigemini on keeruline seda teiste riikidega võrrelda. Eestis on riigi ja omavalitsuste palgal umbes 30000 ametnikku. Ametnik antud kontekstis on isik, kes teostab avalikku võimu ning on nimetatud ametisse avaliku teenistuse seaduse või mõne eriseaduse alusel.

Lisaks on Eestis ohtralt muid riigipalgalisi - arstid, õpetajad, koristajad, metsnikud, igasugused sihtasutuste töötajad, jne, kes saavad palka riigieelarvest, kuid töötavad töölepingu seaduse alusel ning ametnike arvu hulgas neid ei kajastata. Kokku peaks ametnike ja muid riigipalgalisi olema Eestis umbes 200000 (kui mu mälu ei peta).

Arvestades Venemaa riigivõimu kultuuri, võib eeldada, et Venemaal loetakse amentikeks mitmete elualade esindajaid, keda Eestis ametnikeks ei arvata.