esmaspäev, juuli 02, 2007

Vägev tantsuelamus, Puustusmaa filmi esikas ning kes juhtis koos Putiniga kombaini?

Moskvas on praegu tiine suurtest festivalidest. Just lõppes Moskva 29. filmifestival, aga juba üle kuu aja rahvusvaheline Tšehhovi-nimeline teatrifestival, kus näiteks on oma tükiga kohal ka legend Peter Brook.


Mul õnnestus täna käia Mossoveti teatris vaatamas ägedat tantsutükki nimega „Mazurka Fogo”, mis on tehtud Saksamaal Wuppertali teatris ja lavastaja on Pina Bausch. Ma pole küll eriline tantsuteatrifänn, aga see pakkus elamuse. Seal oli segamini tõsiseid tantsutükke ning vaimukat nalja. Näiteks tegid tantsijad suures kilepalaka abil endale lavale basseini ning hullasid vees. Ning pesid üksteisel laval pead nagu fotoltki näha. Vett lendas mis hirmus ja tantsijatel endal oli ka lõbus.
Avastasin, et kaasaegne tants ei peagi ilge väänlemine ja akrobaatika olema, nagu ma millegipärast arvasin. Peaasi, et ilus vaadata on ja et emotsiooni kätte saab. Seda ma sain. Ja veel avastasin, et ka keskealised inimesed võivad kaasaegset tantsu väga efektselt teha, ei pea miskid noor kondiväänaja olema. Peaaesi, et hästi plastiline välja näed.
Ligi kolm tundi kestnud etenduses mängis peamisrlt Cabo Verde, Portugali ja Brasiilia muusika. Väga ilus muusika kusjuures. Täislaks oli see kõik.
Mul õnnestus etendust vaadata ka üsna erilisest kohast – direktsiooni loožist. See asus täiesti lava ääres, õigemini lava kohal. Selline tunne, et näitlejaid oleks saanud käega katsuda. Kõik nende higipiisad olid ka näha. Paaril korral isegi – mhm,mhm – vupsasid naistantsijatel ka rinnanibud kleidi alt välja.

Aga läinud nädalavahetuse palge määras see, et reede õhtul oli Moskva suurimas,Puškinskoje kinos Andres Puustusmaa esimese filmi esikas – „Armastuse punane pärl”. Fotol siin kimubki Andres närviliselt viimast suitsu enne esilinastust. Paras naistekas oli, nagu ka Puustusmaa ise Päewalehele tunnistas. Aga noh, peaosa mänginud näitlejanna oli väga ilus ning üks meespeaosadest jättis ka väge hea mulje nii et kui Eestisse film ükskord sügise lõpus jõuab, minge vaatama.
Esika järgne pidu oli vägev, ehtsa Vene joonega. Lõpetasime alles pühapäeva hommikul... Aga selle eest sain tuttavaks hulga noorte lavastajate ja näitlejatega. Igasugu trikke sai tehtud. Pühapäeva hommikul ärkasin päikeseprillid peas. Nii olin suutnud magama jääda. Päikeseprillid olid veel pealegi võõrad. Veinid on mul ka nüüd kõik otsas.
Viimaste päevade uudistest nii palju, et esmaspäevased Vene lehed pühendasid päris palju ruumi Putini nädalavahetuse tegemistele ning tõid välja ühe tähelepanuväärse seiga. Kui Putin Rostovi lähedal viljakasvatuse ning uue kombainiga tutvus, siis ei oodanud põlluservas kasepuude vilus teda mitte teps esimene asepeaminister ja väidetav presidendikandidaat Dmitri Medevedev, kes vastutab just sarnaste rahvuslike projektide eest, vaid hoopis samuti esimene asepeaminister ja samuti väidetav presidendikandidaat Sergei Ivanov. Kuigi Ivanov pole seni põllumajandusasjadega tegelenud.
Osa Vene lehti tegid sellest üksmeelse järelduse, et järelikult on Ivanov Putini silmis tõusnud praegu peamiseks favoriidiks, kellele ta pärandab oma presidendiameti 2008. aasta märtsis.
Panen siia lõppu ka viite täna Päewalehes ilmunud minu pikemale loole sellest, kuidas Putin tahab Sotšist teha maailmatasemel kuurorti. Hoolimata sellest, kas Sotši saab 2014. aasta taliolümpia õigused või mitte.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hoi, Jaanus, mina ei viitsi su meili üles leida, Pane siia küljele kah pärast üles. Aga ega sa pole vastu, kui me reklaamime Karjala-reise sedasi: http://www.fennougria.ee/?id=10717

Tead, ma tulen varsti-kohe Moskvasse. Üritan leida kontakti ja helistada. Igavesti sinu, Ü

Jaanus Piirsalu ütles ...

Las siis olla!