neljapäev, juuli 19, 2007

Anekdoot Putinist, mentidest ja narkost ning vahejuhtumist plaadipoes

Värkse poliitiline anekdoot Moskvast. Putinilt küsitakse pressikonverentsil, et kas ta on nüüd välja mõelnud lõpuks, millega ta hakkab tegelema pärast presidendiameti mahapanekut. „Aga loomulikult, ma hakkab Neftgazhimatomnanopromi juhiks!”
Ehk siis eesti keelde tõlgituna hakkab ta juhtima Venemaa riiklikku nafta-gaasi-keemia-aatomi-nanotehnoloogiatööstust. Ehk siis hakkab juhtima kõike olulist...
Eile õhtul jõin vein ja lobisesin pikalt üle plikaga, kes käib tihedalt läbi nn mitteformaalidega, nagu neid siin Venemaal kutsutakse. Sellest kuidas Moskva-lähedastes metsades suviti reive tehakse jne.
Kõige huvitavam ja õpetlikum oli see, mida ta rääkis mentidest ja narkootikumidest. Venemaal on nii, et siin võidakse sind paari grammi marihuaana omamise eest neljaks aastaks vangi panna ning siis sitsidki kuskil Siberi vangilaagris. Tüdruku jutu järgi on miilitsal väga oluline roll mängida Moskva narkobisnesis. See on neile meeletu rahaallikas. Võimalusi selle teemaga raha teha on neil palju.
Näiteks võtavad kellegi tänaval kinni ning nagu muuseas „leiavad” (ehk ise panevad) talt taskust narkotsi. Ja pakuvad lahkelt võimalust, et olgu, me ei pane sind kinni, et osta ennast vabaks. Ja plekidki nii 2000 rutsi. Nad pidid seda harrastama nt nii, et teevad mõnele ööklubile haarangu ja siis korjavad lihtsalt andamit.
See narkotsi „leidmise” nipp on veel selles mõttes karm, et nii võib kelle iganes vahele võtta. Kui on vaja midagi „külge riputada”, siis dokumentide kontrollimise ja läbiotsimise käigus on käkitegu sulle paar tabletti taskusse pista. See on päris karm santaaž ja seda asja peab Venemaal tegelikult ka kartma. Kui nii juhtub, siis sellest olukorrast on puhtalt võimatu välja tulla. Nt välismaalasi on nii väga kerge santažeerida koostööd tegema vene võimudega. Nüüdpeab vist küll kolm korda üle õla sülitama...
Samuti pidid tänavamendid ise aktiivselt narkotsi edasi müüma. Võtavad kelleltki müüjalt ära, nõuavad altkäemaksu, et asja ei algata ning lähevad müüvad veel narkotsi ka ise maha.
Ühesõnaga – tänavamendil on siin uskumatult võimalusi raha teha. Seda, kuidas nad teevad seda Kesk-Aasia võõrtöölistega, olen ma juba kirjutanud. Neilt on eriti lihtne raha välja pressida, sest enamusel neist on võltsitud tööload ja sissekirjutused.
Ma muidugi ei ütle, et sellised asjad juhtuvad ainult Moskvas või Venemaal. Olen kindel, et sellist praktikat kasutavad paljude riikide mendid. Lihtsalt huvitav oli kuulata ühe Moskva plika jutustust, mida tema on näinud. Stiilis „kuidas asjad tegelikult käivad”. Muidugi, ärge võtke seda kõike puhta kullana. Võib olla ei ole nii, aga tõenäoliselt on.
Positiivne lugu ka. Ostsin ükspäev kodu lähedalt moodsate asjade poest Respublica Muumitrolli uue plaadi Amba. Maksis 280 rutsi. Lähen koju, võtan plaadi kile seest välja, teen lahti – ja see on tühi. Lähen poodi tagasi, seletan asja ära. Kutsutakse mingi mänedžer, see teeb küll uskumatu näo, aga käsib mulle siiski kohe uue plaadi anda.
Lähme koos uut plaati võtma. Palun tal igaks juhuks plaadi kilest välja võtta ning vaadata, kas seekord on ikka plaat sees. Vana teeb karbi lahti – ja see on jälle tühi! Uskumatu, uskumatu, kordab ta. Võtab mulle uue karbi – seal on õnneks plaat sees. Lähen minema, aga mänedžer jääb müüjatega arutama, et mis värk on. Ja kui paljud ostjad on end kodus sama lollist olukorrast tabanud kui mina.
Aga suhtumine oli väga viisakas ja ei mingit mölisemist minuga, et no küllap ise võtsid plaadi välja ja nüüd tahad uut. Muidu ikka on siin tihti klient kõiges süüdi ja kaabakas.

3 kommentaari:

Marek Tihhonov ütles ...

Kuidas see Mumiy Trolli plaat on? Ma olen selle bändi plaate ikka ostnud, ent viimane ots on kehvake olnud.

Jaanus Piirsalu ütles ...

Plaadist. Pagan seda teab, ma pole varasemat Muumitrolli jälle eriti kuulnud.... Kuulata igatahes kõlbab, paar lugu on päris huvitavalt tehtud

Anonüümne ütles ...

... need Moskva tänavamiilitsad nägid küll täielikud tolgused välja. Seljad kühmus, nahkjopid justkui selga oksendatud ja furaška täpselt nii kaugel kuklas, et veel asfaldile ei kuku. Venelasest töökaaslane ütles, et Moskva tänavamiilitsateks tahetakse tulla maapiirkondadest - et metropoli pääseda.