reede, juuni 29, 2007

Probleem - mida teha Vasjaga?


Täna käisin päeval Itar-TASSi majas ühel poliittehnoloogide konverentsil. Põnevamad esinejad (Bunin, Mintussov, Pavlovski) olid eile, aga siis ma ei teadnud sinna minna. Täna oli ehk kõige huvitavam sellise ajalehe ja portaali nagu Stringer peatoimetaja Jelena Tokareva esinemine. Annan lühidalt mõned tema mõtted edasi:
- osade noorte seas on Moskvas peaaegu elukutseks muutunud see, et osaletakse raha eest poliitilistest aktsioonides. Ta nimetas neid „vabadeks radikaalideks”. Tasu neile ulatub kuni 500-600 rutsini päeva eest. Neid palkavad erinevate liikumiste komissarid, kellel on vaja miskit aktsiooni läbi viia. Otsimine käib interneti vahendusel. (Fotol on noored aprilli lõpus Moskvas Eesti saatkonda piiramas.)
- Peamiselt on nendeks „vabadeks radikaalideks” kõrgkoolide tudengid, keda Moskvas on kümneid tuhandeid. Eriti need, kes tööl ei käi, on poliittehnoloogidele kerge saab. Kõrgkoolid on Moskvas väga politiseeritud.
- Aktsioonide eelarved pannakse paika „ülevalt” (Tokareva ei täpsustanud, kes need on). Need peavad olema värvikad ja tähelepanuäratavad, et TV tuleks kohale.
- Viimane näide uuest noorteliikumise brändi tekkest on „Georgievlaste liikumine” (Tsaari-Venemaa kaitseingel Püha Georgi ehk Püha Jüri), kes korraldas äsja Moskva kesklinnas kaukaaslaste-vastseid üritusi, kuni massikakluseni. Neid sponsoreerib üks õigeusklik pankur, ühe ürituse eelarve on 5000-7000 dollarit. Üritused pole suured, aga palju tähelepanuäratavad. Piisab 50-70 noorest selleks.
- Samamoodi, noori palgates, korraldavad oma demosid Moskvas ka näiteks homode liikumised.
- Noorteliikumiste suunajatel on tekkimas probleem, mida tinglikult võiks sõnastada nii: „Mida teha Vasjaga?”. Asi selles, et paljud Kremlile ustavate noorteliikumiste juhid, nagu näiteks Naši boss Vassili Jakimenko (tema ongi see Vasja), keskastme brigadirid ja komissarid hakkavad juba üle 30 aasta saama, neile tuleb miski soliidsem töökoht leida. Muidu võivad hakata isakese vastu mässama või muid lollusi tegema. Ja nüüd levib jutt, et just sellistele töökohtade loomiseks asutatakse Venemaal peagi noortega tegelev ministeerium.
- Jakimenkost veel. Tokareva pillas ka sellise mõtte, et tema teada oli osa Vene ärimeeskonnast Našistide (just nii Tokareva ise ütles) peale pahased, et nende pärast pidid nad tegema näo, et hirmsasti vihkavad Eestit ning nüüd tuleb ärisuhted katkestada. Teisisõnu – Našide aktsioonid tekitasid ärimeestele surve, et äritegemine Eestiga lõpetada.
Huvitavav esineja oli ka Mihhail Bartševski, kes on advokaat ja Kremli esindaja Ülemkohtus, kui ma ei eksi. Tema juhib uut parempoolset liikumist nimega „Kodanlik jõud”. Väidetavalt on see liikumine loodud Kremli poliittehnoloogide poolt. Ta ise täna kirglikult eitas seda. Mõned tema mõtted:
- Putini populaarsuse foonil on tulevane president paratamatult nõrk. Nii nagu Putin paistab ülikõva nõrga Jeltsini foonil.
- Järgmine riigiduuma tuleb kõvasti vasakpoolsem kui praegu, mis veelgi nõrgendab järgmise Vene presidendi võimu.
- Demokraatiaga Vene telekanalitest on kõik korras.... kui vaadata ilmateateid, sest need kõigil erinevad.
- Venemaal on praegu sellised valikud: poliitiline stabiilsus või sõnavabadus, demokraatia ning sotsiaalne hool ühiskonna eest või kiire majanduslik areng
- Öeldakse, et „raha ei haise”, tundub et praegu võib Venemaal öelda veel, et „valijaid ei haise”.
Kes tunneb lähemat huvi Venemaa sisepoliitika suundumuste kohta, siis soovitan lugeda tänasest Nezavissimaja Gazetast artiklit uue seaduse kohta, mis käib ekstremismi kohta. Kui kõik tõele vastab, siis kõlab päris pessimistlikult see lugu.

1 kommentaar:

KT ütles ...

ainuüksi selle ülevaate eest on õigustatud kõik EPL kulud. Eestil peaks olema veel vähemalt üks-kaks korrespondenti seal, et katta kõik olulisemaid taolisi üritusi ... ega's sa ju ka kõike jõua.