neljapäev, juuli 26, 2007

Venemaal on kõige mõjukamad president ja FSB, ainult et neid ei koti üldse lihtrahva mured

Panen siia üles lingid kahele huvitavale värskele küsitlusele, mida tegi Levada Keskus.
Esimene uuris 1600 inimese käest, kui suurt rolli Venemaa elus mängivad erinevad institutsioonid. Esimesed kaks vist ei üllata kedagi – president ja FSB.
Põnev on vaadata just võrreldes aastaga 2001, kui Levada esimese sellise küsitluse tegi. Kuue aastaga on president ja FSB oma rolli oluliselt suurendanud 5-punkti skaalal. FSB isegi rohkem, sest president mängis ka siis rahva meelest kõige suuremat rolli, aga salateenistus oli siis alles 8. kohal! Nüüd aga juba mõjukuselt teine.
Huvitav on see, et ajakirjanduse rolli hinnatakse suht kõrgelt – 4. kohal. Pressi ja FSB vahele jäävad veel vaid oligarhid, kelle mõju pole vaatamata kõigele rahva arvates suurt vähenenud.
Teine värske uuring küsis rahva suhtumist sellesse, et mis on Venes muutunud peale NSVL lagunemist. Seal on ehk kõige huvitav see, et kui küsiti, et mille poolest praegune võim erineb Nõuka-aegsest võimust, siis ligi pooled vastasid, et absull ei huvita neid lihtrahva mured ja elu, et võime huvitab vaid isiklik kasu.

2 kommentaari:

KT ütles ...

selle va meedia koha pealt peab silmas pidama, et tegelikult võib panna võrdusmärgi SMI ja TV vahele .... tibake ka veel raadio ja pisut-pisut mõned üle-venemaalised lehed, eelkõige MK.

nii et meedial ja meedial on vahet:)

Unknown ütles ...

Õnne sünnipäevaks,

Teie püsilugeja,

hr. Niku