neljapäev, juuli 12, 2007

Suur verevahetus saatkonnas, Tatlini majast ning väike vigade parandus

Alustuseks pean endale tuhka pähe raputama... Paar päeva tagasi kirjutasin ekslikult, et venelaste uus allveelaevade baas Kamtšatkal läheb maksma 9 miljardit taala ja võrdlesin seda Sotši olümpia kuludega, mis on 12 miljardit taala. See laevastikubaasi maksumus on ikka 9 miljardit rutsi ehk 25 korda vähem, kui ma pasundasin. Aitäh tähelepanelikule inimesele, kes viga märkas!
Ja kui juba vanadest asjadest juttu, siis samas sissekandes kirjutasin ka noorteliikumise Mestnõie aktsioonist Kesk-Aasiast pärit taksojuhtide vastu Moskvas. Paljude arvates se nö külvab rahvustevahelist vaenu. Vot nüüd ongi Moskva linnaduuma esimees kodanik Platonov teinudki samasisulise avalduse prokuratuuri. Eks näis, mida proks vastab. Mestnõiede juhid vastasid ajakirjanikele selle peale üsna lühidalt – „Siin pole millestki rääkida”. Aga ma vean kihla, et enamusel lihtrahvale see aktsioon meeldib.
Panen siia ühe värske foto Moskva taksojuhtidest. Moskvas on praegu taas üsna palavaks läinud, täna oli ligi 30 kraadi. Aga nii palav ei ole, et magada ei saaks, nagu see taksojuht keset päeva tõestas. Huvitav, kas nii leiab palju kliente? Uks on igal juhul kutsuvalt lahti. Äkki ta annab märku, et sõitke kuhu vaja, ärge mind segage, las ma pisut pikutan siin tagapingil. Tema pole küll mingi illegaal-taksojuht, paistab üsna kohalik olevat.


Eesti saatkonnas käib kõva pereheitmine. Suvega lahkuvad saatkonnast ja konsulaadist tervelt kümme inimest – neil saab aeg lihtsalt täis – ja samapalju tuleb siis uusi inimesi. Kõige kõrgem lahkuja on konslulaarosakonna ülem Kerli Veski.
Eile õhtul oligi saatkonnas taas üks pidulik lahkumisüritus. Söin ja jõin seal minagi. Lõppes see kõik traditsiooniliste öiste jalutuskäikude ja taksosõitudega mööda Moskvat. Üks taksojuht oli ilmselt moldaavlane, sest kuulasime neljakesi taksos Sofia Rotarut nii kõvasti kui makist tuli. Tore õhtu oli... Üritasime veel öösi sisse saada Vene teaduste akadeemia ülemisel korrusel asuvasse restosse, kust on väga vinge vaade Moskvale, aga see oli millegipärast kinni...
See asub kohe Gagarini väljaku kõrval, kus asub see suurepärane hõbedase kosmonaudi kuju. Väga cool, minu arust!
Muide, ükspäev kuulsin õpetliku loo nende jaoks, kes viitsivad veel Venemaal rännata. Enne kuhugi reisile minekut, eriti Venemaa äärealadele, tehke kindlasti selgeks, kas tegemist on piiritsooniga või mitte. Need kehtestati Venemaal taas uuesti eelmisel aastal ja sinna saab välismaa elanik lubasid FSB kaudu. Ma olin varem millegipärast kindel, et see on selline suht luft värk. Aga nüüd üks tuttav käis reisil mööda Obi Põhja-Siberis. Tal polnud aimugi, et see võiks piiritsoon olla (loogiline mõnes mõttes, sest kus seal piir nii väga on?), aga seal istuti talle niimoodi turja, et lõpuks tehti ametlik protokoll ja trahv, tõsi, vaid 500 rutsi. Lisaks oli kuhjaga kõiksugu ebameeldivusi. Ühesõnaga – välismaalast peeti seal väga hoolega silmas.
Ausalt öeldes, ma pole viie ja poole kuu jooksul veel kuulnud, et kellelgi oleks Venemaal reisides selliseid probleeme olnud.
Aga siin vaadake, kui kihvti katusega maja asub üsna minu kodu lähedal. See on nn Tatlini-torn, mis asub ühe maja katusel Malaja Bronnaja ja Sadovaja nurgal. Vladimir Tatlin oli 20. sajandi esimesel poolel Vene avangardi üks juhtfiguure koos Malevitšiga. Kui ma olen õigesti aru saanud...
Idee järgi tahtis Tatlin teha sellist gigantset torni erineva kiirusega tiirlevatest tsilindritest. Umbes nii et kõige alumine osa tornist tiirleb kiirusega 1 tiir nädalas, järgmine osa teeb tiiru ööpäevas, kolmas veelgi kiirema tiiru jne. Selle kohta kehtib jällegi see asi, et kui ma olen õigesti aru saanud asjast...
Reaalsuses sellist torni kunagi ei ehitatud. See siin on umbkaudne rekonstruktsioon, mis aga ei tiirle. A huvitav ikkagi vaadata, öösel on see kõik valgustatud ning näeb päris äge välja.

2 kommentaari:

Karuema ütles ...

tere Jaanus,
sul on väga vahva blogi, loen seda hoolega :) võiksid isegi rohkem kirjutada, nii põnevad lood on :)
terv
kaja tampere

Jaanus Piirsalu ütles ...

Aitäh, Kaja!