teisipäev, juuli 24, 2007

Miks on piinlik vaadata, kuidas noored kallistavad Putinit?

Tänane teema on Putin ja noored. Ja sellepärast, et Vladimir Vladimirovitš kohtus täna oma residentsis Zavidovos suuremate noorteorganisatsioonide esindajatega. Kõik on ju väga tore, et noored lastakse riigi esimese mehe juurde ja puha. Aga vaadake seda videot Pervõi Kanalite uudistest, eriti algust, kus üks tüdruk kallistab ja suudleb Putinit, ja saate aru, miks on piinlik...

Algul mulle tundus, et see mida plika teeb ja küsib („Kas on tõsi, et Sotši valimine taliolümpialinnaks on märk sellest, et Lääs tunnustas Venemaad deržaavana?”) on äärmiselt naiivne, aga siis sain aru, et see on pigem rohkem juba kultus. Ma saan muidugi aru, et selliseid imelikke ja siganaiivseid noorpoliitikuid kohtad sa tegelikult ka Tallinnas ja mujal, aga no ma pole siiski näinud, et telekast sellist lollust näidataks. Vene hing on muidugi lai, tuleb arvestada!
Kui edasi vaadata, siis tuleb veel üks väga tähelepanuväärne koht, kus Putin vastab küsimusele rahvustevaheliste konfliktide kohta. Ta ütleb otse, et võõrad peavad Venemaale tulles arvestama vanasõnaga – „Oma reeglitega ära võõrasse kohta trügi!”. See on ju tore, et Putin seda tunnistab, sest loodetavasti kehtib see ka venelaste endi kohta väljaspool Venemaad.

Panen mõned fotod tänasest Moskvast. Praegu istuvad vist küll pooled moskvalastest õhtuti parkides ja alleedel ning lihtsalt lobisevad ja joovad õlut. Osad ka magavad. aga magav mees pargi- või bussipeatusepingil on Moskvas klassika.



Kes arvas, et pioneere Venemaal enam pole, see elab ulmades. Elab vägagi ning nagu näha tähistab 85 juubelit. Tänaseks on see aga jäänud puhtalt kommunistide ürituseks. Kremlil ei paista sellega midagi pistmist olevat. Kevadel ma mäletan suuri fotosid lehtedes, kuidas Zjuganov sidus väikestel pätakatel punaseid rätte kaela kuskil Punase väljaku kandis. Paljugi on alles siin, mis Nõuka-ajalgi.



Nüüd aga õpime uuemat vene keelt! Millegeipärast on inglisekeelne sõna coffeehouse vene keeles muudnud z-lõpuliseks sõnaks, kuigi muidu hääldatakse ju s-lõpuliselt. Tegelikult on muidugi see ükskõik. Kirjutagu kuidas tahavad.



Täna nägin Nikitskaja bulvaril Bookberry raamatupoes ägedat hinda. Kõrgel riiulil seisis uhkes köites raamat Vene tsarinna Jelizaveta Petrovna kroonimisest (1741. aastal) ja maksis see ainult 279 000 rutsi (127 000 krooni). seal peavad ilmselt tsarinna isiklikud asjad vahel olema.
Veel sain Pruulilt sõnumi, et neil läheb reis hästi - "Sõitsime täna terve päeva mööda Obi jöge allavoolu. Jõudsime mansi küladeni."
Täna oli saatkonnas konsulaadi juhi Kerli Veski ja autojuht Toivo lahkumispidu. Kahju, et läksid. Head inimesed on.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ma pigem mainiks Putini argumenti 30 väidetava tagaotsitava varjamisest Suurbritannias. Võiks vastata muidugi, et kas siis Rushdie sarnaste inimeste varjamine ka siia alla ei käi aga ma usun, saab leida näiteid nendest, keda tegelikult varjatakse poliitilistel põhjustel, nagu ka poliitilistel põhjustel ei taha Venemaa oma Litvinenko tapjat välja anda. Ja loomulikult saab poliitilistele põhjustele peale mõelda mistahes kamuflaaži, et nende Suurbritannias viibimist õigustada.

Suurriikide huvid on paljudes asjades kattuvad. Kui meie siin kaebame, et FSB hoiab kohalikul kuritegevusel katust, siis samasuguseid kokkuleppeid on kasutanud ka USA organid. Aumehekokkuleppeid. Mulle vaid tundub, et selles osas ei olegi Putini vastus nii väga naiivsele publikule suunatud. Oleks vaid niipalju, kuipalju ta suudaks kõiki neid Suurbritannias viibivaid varjualuseid seostada puhta kuritegevusega.