esmaspäev, veebruar 05, 2007

Kes tahaks Naši noored Eestisse külla kutsuda?


Alustan väikese lõbusa killuga Moskva tänavapildist. Selline toreda nimega baarike jäi täna silma Belorusskaja vaksali juures. Baari nimi tähendab tõlkes „Purjus kirss”...
A Valgevene vaksali juurest tulin ma mööda sellepärast, et seal asub Eestiski hästi tuntud organisatsiooni Naši peakorter. Pidin kohtuma selle bändi juhi Jakimenkoga, aga teist korda ei saanud kokkulepitud intervjuust asja. Kardab-kardab ta Eesti ajakirjanikku  Jumal temaga, ega ta ainus pole, kellega Moskvas rääkida.
Mõned asjad, mis Našide juures silma jäid. Kummaline, et nende maja oli nagu mingi punker. Väljas polnud mingit tähistust, isegi uksel mitte. Ruumid nagu 30 aastat remontimata koolis. (Ametlikult asuski seal miski koolitusasutus, Naši tundus seal nagu põrandaalune organisatsioon olevat.) Ja mina ootasin nende bossi ruumikeses, mis oli umbes 20-25 ruutu suur ja seal töötas 10 noort. Kõik jutu järgi komissarid. No ma ei tea, pappi peaks neil ju olema. A võib olla panevad nad erinevalt Eesti erakondade noortebändidest raha mitte läpakatesse ja tränisse, vaid üritustesse, mida nad korraldavad muljetavaldavalt?
Seintel rippusid neil ägedad, elusuurused plakitid noorukestest naiskomissaridest. Mõnel plakatil oli suurelt peale kirjutatud mõne suurfirma nimi. Ei tea kas sponsorid? Mis viga end ilusa plikakomissari pildiga reklaamida.
Nendega sai täitsa rahulikult jutule. Normaalsed noored inimesed. Ja kuulasid huviga. Enamasti küsisid ofkoors Pronkssõduri kohta. Huvitav oli see, et nemad rääkisid muudkui, et miks „snos” ja „snos”? Ma siis rääkisin, et ei ole „snos”, vaid „perenos”. (Snos tähendab vene keeli maha võtmist ja perenos mujale viimist.) Nad ütlesid, et nad seda ei teadnudki, et ei taheta lammutada, vaid teise kohta viia. Vot siis. Seda ma arvasin ka, et Venemaa saadakse tiba valesti aru.
Ja poisid-tüdrukud said, tundus nii, aru ka sellest, et Nõuka ajal oli põhiline sõdurite mälestamise koht Maarjamäel, et kui monument sinna ümber viia, siis peaks ju küll ilus olema. Seal on ruumi leinata jne. Üks tüdruk seletas kohe, et neil Kurskis tehti ka nii.
Kutsusin neid Eestisse külla – tulge vaadake, siis näete ise, et kõik pole nii kole nagu lehtedes kirjutatakse. Sest küsimusi sadas ka selle kohta, et ega venelasel ju Eestis hea elada ei ole jne. No tulge vaadake ja rääkige eesti ja ka vene noortega. Nad ütlesid, et hea meelega tuleksid.
Noh, kas oleks keegi huvitet nende vastuvõtmisest? Ma võin vahendada  ausalt.
Naši peakorterisse minnes puutusin veel ühe Moskvale iseloomuliku probleemiga kokku – siin on võimatu teed küsida kuhugi kõrvalisemasse kohta. Keegi ei tea. Jampolskoje Pole tänavat näidati ka mulle kõigis suundades, jooksin nagu koer erinevate heinakuhjade vahel ringi. (Kui küsiti, et mis seal olema pean ja ütlesin, et Naši-nimelise organisatsiooni peakorter, siis kehitasid kõik õlgu – pole kuulnudki sellist üritust.) Lõpuks usaldasin ühte taksojuhti ja hästi tegin, ta juhatas õigesti.
Üks põhjus on kindlasti selles, et Moskvas, eriti kesklinnas, liigub nii palju mittekohalikke elik võõraid, et nad ei tunne linnai. See-eest oli mul eriti hea tunne, kui sain täna ise oma kodu lähedal juhatada ühele teeküsijale õige otsa kätte. No eks ta küsis minu kodutänavat ka...
Ja täna juhtus väike ime ka – läksin täna füüsiliselt internetifirma kontorisse kohale ja näägutasin niikaua nende kallal, kuni mulle anti konkreetse masteri number ja öeldi kella aeg, millal ta tuleb – homme kella 10 ja 11 vahel. Nii et homme kirjutan ehk teile juba Moskva-kodu ja saan hakata ka väikseid videosid moskvast üles panema.
Veel – üks iseloomulik väike näide, kuidas Venemaal riigielu juhitakse. Õhtustes uudistes näidati kõikjal klippi, kuidas Vene peaprokurör Tšaika Vladivostokis käis. Seal, Primorski krais pidi väidetavalt lokkama kõige hullem korruptsioon ja organiseeritud kuritegevus Venemaal (no eks nad ole kaugel ka emakesest-Moskvast). Näidati, kuidas miski milkuonu luges ette, et nende andmetel tegutseb sealkandis üle 60 organiseeritud kuritegevuse grupi. Selle peale põrutas Tšaika telekaamerate ees: „Mind ei huvita need numbrid. Pange nad kõik kinni, kui te teate isegi nende arvu!”
Leffa-leffa! Kui mu ema näete, siis rääkige talle ka mida ma kirjutan. Eesti Telefon ei suuda talle maale kuidagi normaalse hinnaga internetti panna...

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

pakun kihlvedu - kui seda ei tee Keskerakonna noortekogu, ei julge seda keegi teha ... no või siis äärmisel juhul Krishtafovitshi punt:) kõik kardavad ju märki külge saada. panen kasti õlut vahele - kas võtad vastu?

KT

Jaanus Piirsalu ütles ...

No kuidas ma saan anonüümse inimesega kihla vedada?

Anonüümne ütles ...

KT = Karmo Tüür ... karmo.tuur@ut.ee

Jaanus Piirsalu ütles ...

Mul ükskõik, kes nad Eestisse kutsub tegelikult. Peaasi, et nad võimalikult palju suhelda saavad Eestis. Pealegi ma usun, et Keski noored on oma südames ikka Eesti patrioodid. Ma olen valmis küll küllakutsujale omalt poolt kasti õlut välja panema. Kuigi kuulu järgi pidid nagunii vist juba plaanima Eesti külastamist. Nad räägivad, et neil olla Tallinnas mingi toetusrühmake.

Anonüümne ütles ...

ka mina ei arva, et keski noored oleks nö kremli käepikendus ... lihtsalt neil oleks see nö institutsionaalselt ja imagoloogiliselt lihtsam kui kellelgi teisel:)

KT

Anonüümne ütles ...

Aga miks arvate, et OMAD ei ole Eestis käinud... need konkreetsed noored sealt ehk tõesti mitte, aga mõned teised kahtlemata on. Kas te tahate tõesti, et kõik OMAD Eestit külastaksid? Milleks?

ABCD

Anonüümne ütles ...

Kui keegi neid külla kutsuks, ma võiks õla alla panna. Väga palju ei panustaks, aga õhtukese ekskursioonitaks ringi ehk küll või midagi.