pühapäev, veebruar 11, 2007

Putin Baltimaadest intervjuus Al-Jazeerale


Veidi üllatavalt pääses Baltimaade-teema sisse Vene presidendi Vladimir Putini täna avaldatud intervjuusse Araabia suurima telekanali Al-Jazeeraga. Putin sõitis just ringsõidule Pärsia lahe ümbruse riikidesse ja see intervjuu oli sellega seotud.
Putini vastus Baltimaade kohta näitab minu arust, et Venemaa on veidi tuure tagasi tõmbamas Eesti suhtes. Ta Eestit eraldi üldse ei maininudki.
Al-Jazeera Moskva šeff küsis Putinilt: "Kuidas te kavatsete edaspidi üles ehitada oma suhteid teie energiaressursside välismaiste tarbijatega?"
Algul Putin rääkis üldist juttu, aga siis ootamatult pöördus Baltimaade juurde. Kusjuures ta midagi erilist ei öelnudki. Mainis, et Baltimaadega pole Venemaal mitte just parimad poliitilised suhted. (ei midagi uut.) Siis rääkis, et kolm-neli aastat tagasi sõlmis Venemaa Baltimaadega lepingud, et hinnad tõusevad turuhindade tasemele. Ning et poliitilisel tasemel see mingit mõju ei avaldanud.
Putin kinnitas, et Venemaa pole kuidagi kasutanud oma energeetilisi võimalusi kurjasti Baltimaade suhtes.
Kokkuvõttes - midagi olulist Putin seekord ei öelnud.
Siin on Putini Baltimaid puudutanud osa täistekst vene keeles: "У нас не самые лучшие отношения в политическом плане со странами Прибалтики. Тем не менее три-четыре года назад мы договорились с ними о том, что мы переходим к рыночному ценообразованию, подписали соответствующие документы по мягкому переходу. С этого времени мы продолжали дотировать их экономики за счет дешевых энергоносителей, но постепенно повышая цену. А на политических взаимоотношениях с этими странами это никак не сказалось. Эти отношения как были не очень хорошими, так до сих пор, к сожалению, в большинстве своем и остаются. Мы никак не использовали наши энергетические возможности в отношениях с этими странами.
Еще в прошлом году Латвия в начале года, приобретая российские энергоносители, скажем природный газ, платила только 60 процентов от рыночной цены, и только в этом году мы с ними мягко перешли к рыночному ценообразованию. Все то же самое мы делаем и с другими нашими партнерами."
Kogu intervjuu teksti leiab siit! Ja siit leiab Putini laupäevase kõne Münchenis välispoliitika teemal, mis palju kära tekitas nädalavahetusel. Selge, et Venemaa välispoliitiline aktiivsus on järsult kasvamas.
Selle foto tegin Putinist 1. veebruaril, kui ta andis Kremlis oma maratonpressikonverentsi.

Kommentaare ei ole: