pühapäev, veebruar 04, 2007

Kas Vene riigi rajaja vürst Rjurik oli soome-ugrilane?


862. aastal Novgorodi saabunud vürst Rjurik, kes pani ajalookroonikate järgi aluse Vene riigile, võis pärineda soome-ugri hõimudest – sellise põneva spekulatsiooni pakkus välja jaanuari alguses ilmunud ajakirja Newsweek venekeelne väljaanne.
Newsweek pühendas oma numbri suuresti geneetikale ning tegi paljude huvitavate inimestega sellise katse, et lasi neil anda DNA proovi ning siis uuriti, et kuhu need geeniandmed viivad. Teiste seas võeti DNA proov ka vürst Dmitri Šahovskolit, kes on Rjuriku otsene järglane ja ise genealoog.
Proov andis Rjuriku järglase geenide halogrupiks N (sorri, kui ma nüüd midagi puusse panen, aga kirjutan ajakirjast otse maha). Newsweek kirjutab, et mitmeid tuhandeid aastaid tagasi tekkis selline halogrupp Aasias ning liikus läbi Siberi ja Uuralide Läänemere kallastele tänapäeva Skandinaaviasse. Tänavapäeval kannavad seda halogruppi soome-ugri rahvad ning väike grupp rootslasi-norralasi. Venemaal kuuluvad samasse halogruppi mõned rahvad teispool Uurale – näiteks neenetsid ja jakuudid.
Newsweek tsiteerib ühte Moskva geenilaborotooriumi uurijat Oleg Balanovskit: „Šahovskoi geenianalüüsi tulemusi võib tõlgendada mitmeti. Mina ei loeks teda skandinaavlaseks, vaid pigem soome-ugrilaseks. Siis omandaks legend varjaagide kutsumisest hoopis erilise koloriidi.”
Balanovski viitab sellele, et juba kaks sajandit vaidlevad vene ajaloolased selle üle, kes oli ikkaga Rjurik ja kust ta välja ilmus. Kroonika ehk letopisi „Povesti vremjonõhh let” (a la „Ennemuistsete aegade lood”) järgi saabus vürst Rjurik Novgorodi 862. aastal. Eri ajaloolaste arvates võis Rjurik olla nii skandinaavlane, soomlane või pärit praeguste Baltimaade aladelt. Ja veel üks saladus on selles, et kas Rjurik tuli ise ja võttis Novgorodi jõuga või kutsuti teda valitsema (nii kirjutavad mõned hilisemad vene kroonikad).
Aga noh need versioonid ei sega näiteks Vene koolide 8. klassi ajalooõpikutes tuimalt kirjutamast, et polnud kahtlust, et „varjaagide vürst” Rjurik oli slaavi päritolu.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

korrektne on HAPLOtüüp,

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplotype