kolmapäev, veebruar 07, 2007

Moskvalane elab ummikutes ja meenutab siili udus



Veidi teenuste hindadest Moskvas ja lähiümbruses. Kohati on need üsna arusaamatud.
Nädalavahetusel kiikan võib olla korraks Nižni Novgorodi, nii umbes 400 kilti Moskvast eemale. Kavatsen seal ka öö mööda saata, järelikult oleks nagu hotelli vaja. Ja mis te arvate palju maksab Moskva lähedases provintsis hotellituba?
4000 rutsi koos hommikusöögiga, see teeb 1800 krooni. Ilma hommikusöögita 3600 rutsi. Tegelt ei peaks onju sellises kolme-nelja tärni hotellis ööbima. Ega ei peagi, see on kahetärnise hotelli toa hind! Lubatakse, et toas on wifi, aga ma ei usu. Jaanuari algul peatusin Moskvas kaks korda kallimas hotellis otse vana-Arbati kõrval. Seal lubati ka uhkelt tulge-tulge, meil on wifi, meil on nifi-nafi jne. Tegelikult – figu! Oli küll jah wifi, aga see töötas ainult lobbys ja ligipääs ööpäevaks maksis 800 krooni...Tund internetti hotelli business-center´is maksis 500 krooni. Loogika on lihtne – jaksad hotelli eest mehe moodi maksta, jaksad ka interneti eest mehe moodi maksta.
Täna sain kokkuleppele koristajaga. 60-aastane, inseneriharidusega Ženja hakkab minu juures käima kaks korda kuus. Korteri põhjaliku koristamise eest, mis tema väitel pidi võtma aega viis kuni kuus tundi (teeb vahepeal pikutuspausi?), küsis 600 rutsi ning pesu triikimise eest veel 200 rutsi. Kokku 800 rutsi korra eest ehk 360 krooni, mis pole Eesti mõistes jällegi kallis, eksole.
Sattusin täna ka toidupoodi, ikka sinna suurde Perekrjostoki keskusesse. Veidi ka toiduhindadest: kuus muna 29 rutsi (13 krooni), kilo riisi 26 rutsi (12 krooni), tomatikilo 71 rutsi (32 krooni), banaanikilo 33 rutsi (15 krooni), 300 g suitsuvorsti 149 rutsi (68 krooni, see teeb kilo hinnaks 227 krooni), kalkunifilee kilo 239 rutsi (109 rutsi) jne, ei viitsi rohkem tšekki ümber kirjutada. Kraami võtsin palju, ei jaksanud ära vedadagi. Nüüd on tükk aega jälle hooletu.
Pärastlõunal oli asja migratsiooniameti kohaliku osakonda. Valel ajal läksin, tänaseks oli neil tööpäev juba läbi. Homme jälle. Aga silma jäi kummaline töökorraldus neil. Homme algab neil vastuvõtt kell 12 ja kell 2 on juba neil lõuna tund aega ning siis panevad kella 8 õhtul jutti. Eks lõuna ole püha asi.
Sattusin kuulama huvitavat saadet ummikutest Moskvas. Vot need on siin õudsad asjad, siin küll autoga liigelda ei tahaks. Vähemalt kesklinnas. Ennist tulin koju, siis oli veel pool kümme õhtul (!) suur Tverskaja-Jamskaja tänav täiesti umbes. Ja see jääb veel kesklinna ümbritsevast Sadovaja Galtsost veidi eemale.
Ükspäev näitas telekast, kuidas Moskva suurel ringteel oli enne Domodedova lennujaama 11 kiltsane ummik. Autod seisid ühe kohapeal tunde. Kujuta ette, kui sa olid samal ajal teel lennukile. Ei saa tagasi, ega edasi. Sure või ära. Olekski võinud surra, sest ega kiirabi ka poleks läbi pääsenud. Ise olen näinud,kuidas sireenidega kiirabi seisab keset ummikut, tuututab, aga minna pole kuhugi. Ainult taevasse koos patsiendiga.
Selles saates väideti, et iga päev lisandub Moskvas tänavatel 300 uut autot. See teeb kuus 9000 uut autot tänavatele. Kuigi suuremad bulvarid on siin kohati ühes suunas 9 rea laiused, on see autode hulka arvestades köömes, sest need prospektid on ju ehitatud eelmise sajandi 50- ja 60-ndatel aastatel. Saates väideti veel, et kui arenenud lääne linnades moodustab teedevõrgustik umbes 30 protsenti linna pindalast, siis Moskvas on see kümne protsendi ümber, kui ma õigesti meelde jätsin. Autoga moskvalane elab ummikutes. Pirita elanikud pole õigeid ummikuid näinudki veel.
Sellist multikat nagu „Siil udus” mäletate, mu sõbrad? „Siilike, siilike, kus sa oled?” Moskvas on praegu tõeline hitt raamautpoodides multika põhjal (tegelikult oli küllap alguses ikka jutuke) välja antud kõvakaaneline ja suureformaadiline raamat. Suured pildid, mulikast tuttavad, sees ja puha. Väga camp asi. Läheb nagu mühinal. Nii, et kes tahab endale tükikest unustamatut nõukogude lapsepõlve koju, andke teada.
Nii, aga mis foto see loo alguses on? See on tore plakat noorteliikumise Naši komissarist, mis ripub Našide kontoris. Miks on komissar Nikola plakatile peale kirjutatud „Transnefteprodukt”, sellest saate peagi Päewalehest lugeda.
Musi püksi täna õhtul kõigile!

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kui sul kunagi mahti, siis kas palun saaksid pilgu visata Moskva turgudele - eriti nendele, mis seni põhiliselt "mitteslaavi" päritolu kaupmeeste pärusmaad olid. väidetavalt olevat need üpris tühjad seoses 15.jaanuari migratsiooni-seadustiku muudatusega. see omakorda toovat aga kaasa hinnatõusu ... nii et vast on, mida uurida ja millest kirjutada:)

KT

Anonüümne ütles ...

Jaanus, kullake, bulvar ja prospekt on ikka kaks ise asja. Bulvar on puiestee ja prospekt lai sirge tänav helgesse tulevikku. Ning mitte Sadovoje goltso, vaid koltso -- see viimane tähendab ringi.

Y

Jaanus Piirsalu ütles ...

Kulla Y, ofkoors on vahet bulvaril ja prospektil, ma tean küll. eks see kiirustamise märk ole :)
aga aitäh tähelepanu juhtimise eest!
ole terve