teisipäev, aprill 24, 2007

Väike vigade parandus

Ma pean ühe vea parandama. Viitasin, et vene õigeusu traditsioonide järgi justkui tavaliselt ei maeta inimesi nii kiiresti kui nüüd Boriss Jeltsinit. Tuleb välja, et see oli vigane arusaam. Õigeusu järgi on täiesti korrekt, kui inimene maetakse kolmandal päeval pärast surma. Jeltsini puhul ongi kolmas päev justkui kolmapäev, sest surmapäeva võib lugeda esimeseks päevaks. Nii vähemalt seletas mulle sõber Anton. Õigeusu kirik Venemaal poleks nõuski olnud Jeltsinit ilmselt matma kaanoneid rikkudes. Niigi on ta üle saja aasta esimene Vene riigipea, kes maetakse vene õigeusu kommete ja austusavalduse saatel.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See on vähemasti pooltel kordadel nii, et vaatamata hilisemale loogilisele-ajaloolisele-kultuurilisele seletusele tekib juba algselt kõva paranoiateooria, mis kõik asjad paika paneb. Mis siis, et on laialt teada, et laip ei kannata kevadel eriti üle kolme päeva seista :)

Tervisi Antonile, Mišale, Maksile, Jürkale muidugi ka ja sulle endale! Kui näed Tanja Velmanit ja Žorat, siis nemad olgu veel eriti terved!

Ole nii kena: kui tuleb nädalavahetusel ilus ilm, siis joo palun Puškini ausamba juures minu eest ära üks õlu (roheline starõi melnik. Kui toetada tagumik purskkaevu äärele ja mõelda igavikule, siis tuleb see eriti hästi välja.

y, nostalgiline

Anonüümne ütles ...

Jah, kohalikud räägivad kõik, et just kolmandal päeval maetakse.

KT ütles ...

au ja kiitus sulle, Jaanus, et söandasid avalikult tunnistada oma eksimust! ausalt öeldes oli ka minu esiemen reaktsioon matmistähtaega kuuldes - et mis lahti on? ehkki oleks võinud ju teada seda kommet ... nii et kiidan ja tänan veelkord!