esmaspäev, aprill 16, 2007

Venemaal jääb igast sinu valuutavahetamisest jälg järele

Täna panin esimest korda tähele, et Moskvas valuutapunktis raha vahetades, küsitakse passi ja pannakse su nimi ja passinumber kirja. Ikka on vaja kõike kontrollida. Vanad olijad räägivad, et see on tavaline.
Igakord siiski mitte. Kusjuures isegi sama pank teeb kord nii, kord naa. Kui hommikul vahetasin raha Tverskaja-Jamskaja peal Binbankis, siis pandi passiandmed kirja, aga kui sama tegin õhtul ja sama panga teises kontoris 200 meetrit edasi, siis passi ei küsitud.
Kummaline on siin see kõik. Näiteks see, kuidas võideldakse nende vastu, kes pankadele ei suuda laene tagasi maksta. No seda oleme kõik kuulnud ja ei imesta, et algul helistab kurja häälega mees ja kui siis ka ei maksa ära, siis tuleb juba see kuri mees sulle koju ukse taha või tänaval ligi. Aga on ka muid vahendeid. Näiteks ei pääse sa enam ka üle piiri välismaale, kui oled pangale võlgu. Väljasõidukeeld. Maksa ära, siis pääsed Türkki puhkama. Ilmselt on veel sarnaseid piiranguid.

Täna jõudis palav ilm ka lõpuks Moskvasse. Kesklinnas näitasid kraadiklaasid 18 kraadi. Niisama istujaid ja õllenautlejaid oli murdu. (Foto on tehtud Gogoli bulvaril täna.) Kurat, kuidas tahaks ka oma sõpradega sama teha...
Poes, Malaja Bronnajal, juhtusin nägema Riia sprotte müügil. Eesti ja Läti kaupa näeb harva, Leedu oma on palju rohkem müügil. 180-grammine karp maksis 40 rutsi. Kui võrrelda, siis peaaegu ühe tulbi hind. Kesklinnas maksab tulp keskmiselt 50 rutsi. Tallinnaga võrreldes ikka väga kallis – 23 krooni.
Metroos oma lemmiktegevusega tegeldes – eskalaatoril vastassuunas sõitvaid inimesi vaadates – jäin täna mõtlema, et praktiliselt üldse ei näe Moskva kesklinnas rasedaid naisi. Ka lastevankritega emasid näeb harva, aga siiski veidi rohkem. Ilmselt eelistavad Moskva naised suure kõhuga ja väikeste lastega kodus istuda. Või siis ongi neid vähe. See on ka tõenäoline,s est Venemaa demograafiline olukord ja kõver on Eesti omast hullem. Moskva kesklinn pole ka muidugi selline koht, kus väikse lapsega elada tahaks. Ilmselt on see üks ebasobivamaid kohti selleks Euroopas. (Maailma koha pealt ei julge seda öelda, sest Aafrika linnadega ei tahaks Moskvat selles suhtes ikkagi võrrelda.)
Venemaale reisijatele väike soovitus ka. Vaadake alati piinlikult hoolega üle oma Vene viisa. Alles siin oli üks ebamugav juhtum kahe Eesti vanadaamiga, kes Eesti saatkonna kutsel Moskvasse saabusid. Nimelt lõi Vene Tallinna saatkond neile viisasse küllakutsuja kohapeale märke, et kutsuja on Vene Läti saatkond. Ma ei saanudki aru miks, aga seetõttu tekkis neil Moskvas registreerimisega miski jama, siis korjas Vene MID nende passid enda kätte – ühesõnaga sellest tuli suur jama. Lõpuks läks nii, et daamid pidid algul tagasi sõitma reedel, aga selle asemel pääsesid Moskvast minema alles täna. Kusjuures, napilt ei puudunud, et nad oleksid pidanud veel üheks päevaks Moskvasse jääma.
Seega – inimesed, olge valvsad! Nagu ütles juba tšehhi kirjanik Julius Fučik, kelle nimeline tänav asub muide üsna minu korteri kõrval.

3 kommentaari:

Ann ütles ...

Viisavihje paneme kõrva taha, augustis see käik ees :)
Aga kiitus, käin siin ikka vahepeal piilumas, mis Venemaa elus uut sündinud on, huvitav lugeda.

KT ütles ...

valuuta-vahetuse asjus ... nii on see olnud lihtsalt nõuka-aja lõpust saadik ja keegi pole seda reeglit ära muutnud. miks see aga toimib nii nagu toimib (et kord nii ja kord naa), see on lihtsalt tüüpiline sealne asja-ajamiskultuur :)

Anonüümne ütles ...

nad ajavad siin venes oma raha taga jah. nt iga kuu helistatakse nii telefonifirmast kui majavalitsusest koju, et ega te pole unustanud oma arvet maksta :D