kolmapäev, aprill 18, 2007

Mis saab nüüd Eesti saatkonnast? Venelased alustasid monumendi kangutamisega juba täna

Elame, nagu alati, põneval ajal. Homsest hakkab siis nalja saama Moskvas Eesti saatkonnaga. Kuna Aaviksoo teatas täna, et nädala pärast läheb Tallinnas Pronkssõduri väljakaevamiseks, siis on selge, et Eesti saatkond Moskva kesklinnas peab hakkama valmistuma pikaajaliseks piiramiseks.
Eks ma tiba liialdan ja eks see pole naljakas ka. Midagi hakkab kindlasti taas saatkonna ees toimuma, see on selge. Ja kui päris kaevamiseks läheb, siis võib minna üsna raevukaks seal asi.
Mis seal siis juhtuda võib? Miitingud ei koti (kui kasutada herr Ilvese diplomaatilist kõnepruuki) enam kedagi. Värviga on saatkonda ennegi märkerdatud. Uued võtted võivad näiteks olla akende sisseviskamine, saatkonna töö häirimine misiganes viisil, suursaadik Marina kiusamine Briti suursaadiku näitel („minu sõbrad” Našid jälitasid üksvahe briti saadikut, kus iganes ta avalikult käis, mõnitavate plakatitega) jne. Ühesõnaga saatkonna elanike närvide arvelt hakkab see mäng käima. A no lisaks – oma tööasjad võivad saatkonna inimesed nüüd varna visata, nagunii neid enam keegi Moskvas ametlikult jutule ei võta. Kui juba päris Aloša äraviimiseks läheb, siis võib suursaadik rahumeeli koju puhkama sõita.
Aga mis siin ikka fantaseerida ja karta, vaatame mis toimuma hakkab. Üritan teid kursis hoida, mu head lugejad.
Iseenesest on muidugi hea, et see ümbermatmine pihta hakkas. Saab asja üks kord tehtud ja selle lolli aja lõpuks üle elatud. Muidu hakkaski juba asi õudsalt meenutama pooleli jäänud suguakti.
Mis puutub Suure Isamaasõja monumente, siis selles „sõjas” on eestlased seni Venemaale selgelt alla jäämas nagu jalgpalliski. Mis teha, Venemaa on suur maa. Tänasest on seis juba 2:0 Venemaa kasuks. Eelmisel sügisel võeti Stavropolis maha maantee-ehitusele ette jäänud momunent, sellest oli veel igavene kära.
Täna tuli aga uudis, et - Moskva külje all Himkis (see jääb maaneetee äärde, kui sõita Moskva kesklinnast Šeremetjevo lennujaama) lõhuti kohaliku võimu loal monument, mis oli püstitatud kuuele lendurile, Nõukogude Liidu kangelasele, kes hukkusid Suure Isamaasõja ajal. Mälestusmärk lõhuti ära, sinna maetud kuue kangelase säilmed viidi kohalikku surnukuuri. Edasi tahetakse nad ümbermatta kohalikule kalmistule. Uudist ennast saab lugeda siit. Ma panen veel ühe viidale ühele uudistesaidile, seal on sama uudise pealkiri isegi selline: „Himki administratsioon läks Eesti teed”. Uudise alt lugega ka kommentaare! See Forum.ru on selline isetekkiv uudistekülg, mitte mingi ametlik agentuur või nii.

Foto väljakaevamise kohast on ka samalt saidilt pärit. Selline oli see mälestusmärgi koht pärast kaevamist välja näinud. Erilise austusega kaevajad just silma ei paistnud.
Väljakaevamine tehti kiiresti hommikul vara nii, et keegi ei jõudnud isegi protestima hakata. Kohalik võim ise kindlasti vaidlema ei hakka, sest väidetavalt oli selleks nende luba. Pakutakse, et ümbermatmise põhjuseks on soov laiendada Leningradi maanteed, mis sealt kõrval mödöa jookseb. Sealkandis on palju supermarketeid, nädalavahetusel ei mahu autod enam sinna ära. Teine versioon on palju lõbusam – räägitakse, et monumendi kõrval armastasid koguneda prostituudid ning kohalik võim ei pidanud seal kangelaste lebamist enam väärikaks. Vot, see näitab tervat reaalsuse tunnetamist – lihtsam on järelikult surnud kangelased ümber matta, kui litsid minema ajada...

Mis veel uudist? Mul oli suhteliselt igav päev. Mul oli asja VDNH juurde hotelli Kosmos. No kurat, on see alles koloss-hotell. Ma ilmselt pole elus nii suurt hotelli näinud. Räägitakse, et Rossija hotell Kremli lähedal oli veel suurem olnud. Muide, see kuju hotelli ees on püsitatud de Gaulle auks. Aga mul pole aimugi, mis ta sellesse hotelli puutub...
Minu tänane lemmikuudis puudutab ajakirjanduse tegemist Venemaal. Tänane Kommersant kirjutas vahva loo sellest, millised on uued tööreeglid Moskva ühes kuulatavamas raadios nimega Russkoja Radio.
Nimelt pandi sinna ametisse hiljuti uus juhtkond, kes kehtestas uudistetoimetusele kaks, ei, isegi kolm põhireeglit. 1) 50 protsenti eetrist peavad täitma positiivsed uudised, 2) newsmakeritena võib esitada vaid valitseva Ühtse Venemaa juhtpoliitikuid, kõik opositsioonipoliitikud on mustas nimekirjas, neid pole selle raadiojaama jaoks olemas, 3) uudiste tegemisel ja kommenteerimisel tuleb lähtuda sellest, et USA on Venemaa vaenlane.
Peadirektor Aleksandr Školniku kommentaar punktile nr 2 oli selline: „Me pole esialgu valmis pakkuma eetriaega opositsioonile... Ma arvan, et me hakkame jälgima esialgu tsentristlikku positsiooni, kainelt ja objektiivselt mõtlema.”
Aga 1. punkt on ju armas. Vene peamised telekanalid – ORT, Rossija ja NTV – valivad oma uudiseid minu arust juba ammu sellise põhimõtte järgi.

Selline näeb välja tüüpiline olukord Moskva tänava vöötrajal, kui jalakäijatele lööb põlema roheline tuli. Sa pead minema ringiga, sest sebral lihtsalt seiavad autod ees!

2 kommentaari:

kunagiki ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
kunagiki ütles ...

see raadio-lugu meenutab mulle david satteri kirjeldust TASSi töökorraldusest nõukogude ajal.