esmaspäev, aprill 23, 2007

Jeltsinist, kaatritest, Moskva keskmisest sissetulekust ja Georg Michaelist


Lähipäevil on Venemaal siis taas leinapäev tulekul. Boriss Jeltsini surma puhul. Mina teda muidugi ei tundnud, aga rahu tema põrmule. Andis Eesti jaoks vähemalt kolm vajalikku allkirja – 1991. aasta jaanuaris (tunnustas Vene NSV presidendina Eesti NSV iseseisvust) ja detsembris (NSVL lagundamine) ning 1994. aasta juunis (Vene väed Eestist välja).
Nagu ma ka homses Päewalehes kirjutan, siis suhtuvad inimesed Jeltsinisse kaheti. Jeltsin teene oli kahtlemata 1991. aasta augustiputši nurjamine ja Nõukogude Liidu impeeriumi lagundamine. Samuti esimeste vabade valimiste korraldamine Venemaal ning ajakirjandusvabaduse tagamine. Samas andis just Jeltsin 1993. aastal käsu sõduritel rünnata nendel samadel esimestel vabadel valimistel valitud parlamenti. Tema ajal alustati mõlemat Tšetšeenia sõda, erastati väga kahtlasel viisil tehaseid ning kukkus kokku Vene majandus.
See on teine leinapäev Venemaal alates minu siinolekust. Esimene oli märtsis, kui olid jutti kaks jubedat õnnestust – kõigepealt 110 laipa Kemerevo kaevanduses ja siis kohe otsa 68 laipa Kubanimaal vanadekodus.
Muude kohtumiste seas sattusin täna Expo-keskusesse (see on Moskva kerkiva city lähedal) messile „21. sajandi uued tehnoloogiad”. Küllap oli seal palju huvitavat, aga ega ma nendes uutmoodi kuullaagrites ning nanovärgindustes eriti ei jaga. Mulle jäid silma palju maisemad asjad.

Nagu see, et venkud on valmis meisterdanud esimese päris oma ookeanikaatri, mille foto on kohe loo alguses. See on 67 meetrit pikk, arendab kiirust 18 sõlme ning meeskonnas 14 liiget + 12 reisijat. Nojasiis venelaste uued katsetused autode ehitamisel. Vähemalt ilusat värvi! Need on mõeldud igasugu abitööde tegemiseks – nt lumekoristuseks, mõne väiksema kauba vedamiseks jne. Ja maksavad kuni 100 000 krooni Eesti rahas.
Kui jutt juba rahale läks, sii moskvalastel muidugi pappi jagub. Täna leidsin just värsket statistikat moskvalaste elatustaseme kohta.
Keskmine sissetulek Moskvas on 30 486 rutsi (13 850 krooni), kasv oli aastaga 23 prossa! Kolm korda rohkem kui Venemaa keskmine. Kusjuures keskmine palk on Moskvas vaid 17 900 rutsi, aga nad teenivad nii palju lisa kinnisvaralt ja „ettevõtlustegevusest” nagu siin öeldakse.

Kümne protsendi kõige rikkama sissetulek on keskmiselt 129 654 rutsi (59 000 krooni) – ma pean veel veidi pingutama sinnamaani! Üle tuhande taala teenib kuus 30 protsenti moskvalastest ehk siis kolm miljonit inimest.
See kõik on väga kena, aga näiteks kümne protsendi kõige rikkama moskvalase sissetulekud ületavad kümne protsendi kõige vaesema sissetulekuid 41 korda! Aga veel 2003. aastal oli see vahe näiteks lausa 49 korda. Euroopas on vist tavaline ja aktseptaabel alla kümnekordne vahe.
Kui kedagi huvitab infaltsioon Venemaal, siis ka selle kohta avaldati värsked andmed. Selle aasta oodatav infla on 7,5-8 prossa.
Teate, mida tähendab „mõtete vahetamine” Kremli moodi? See on, kui lähed kohtumisele Kremlisse Putiniga, sul on oma mõtted ja Putinil omad, aga välja tulles on sul peas juba Putini mõtted. Seda nalja räägitakse siin kohalike kõrgemata tšinovnikute kohta, kes vahel kipuvad oma arvamust veel avaldama, aga pärast kohtumist Putiniga tunnistavad avalikult, et mõtlesid varem „valesti”.

Täna jäi veel silma, et 5. juulil annab Moskvas kontserdi Georg Michael. Nii et magusasõbrad, komm põske ja siiapoole punuma! Seda juba reklaamitakse, kui selle suve suurimat kontserti Moskvas.
Üks asi veel. Kunagi kirjutasin, et tavaliste inimestega siin suheldes ei küsi keegi Pronkssõduri-temaatika kohta. Peab tunnistama, et olukord on muutunud. Järjest rohkem küsivad selle kohta ka suht tavalised inimesed, kellega juhuslikult kokku puutun ja kellele olen öelnud, et olen Eestist. Aga õnneks nad ei küsi seda kurjalt.

4 kommentaari:

Wikmanipoisilik džentelmen ütles ...

Tänan põnevate uudiste eest!

Lähen kohe seda kaatrit ostma. Nii muuseas mainin ära, et venkudel on vist sapikatulesid üle, et neid endiselt uutele masinatele külge pannakse. Või on need Lada omad? No mine võta kinni :)

Anonüümne ütles ...

a mis lõhnaõli see selline on aj palju ta maxab ka?

Jaanus Piirsalu ütles ...

Selle lõhnaõli reklaaminäod olid igatahes Ksenja Sobtšak ja Oksana Robskaja. Nimi on "Miljonärile mehele". Palju maksab, ei teagi.

Anonüümne ütles ...

Piiteris oskab ka iga turumyyja pronksõduri kohta arvamust avaldada :S Kilomeetrid ikka loevad.....