kolmapäev, aprill 18, 2007

Eestlased ei käi Piiteris välismaalaste alla


Käisin eile sutsti Piiteris ära. Ööl vastu teisipäeva astusin Moskvast rongi peale, hommikul olin Piiteris ning ööl vastu tänast samamoodi tagasi, täna kell seitse hommikul olin supsti Moskvas tagasi. Piiteris oli juba päris suvine ilm. Fotol on veidi meeleolu Nevski prospektilt.
Piiteris käisin Päewalehe-lisale Möte lugu tegemas. Tallinna ülikool korraldas seal ümarlaua Piiteri intellektuaalidega teemal, et kuidas Eesti ja Vene inimesed on ka pärast Liidu lagunemist muutunud. Kuskil mai alguses peaks sellest ülevaade Möttes ilmuma.
See nii kihvt kahjuks ei olnud, kui ma lootsin. Esiteks, kõige huvitavamad Piiteri tegelased jätsid tulemata. Teiseks, kuigi teema oli huvitav, siis esimene tund aega läks veidi rappa, sest venelased hakkasid üsna spetsiifiliselt rääkima vene keele ja kirjanduse probleemidest. Teine tund oli juba huvitavam, siis räägiti ka nagu teemast. Paraku oli nii, et rääkisid enamuses eestlased (konkreetselt Rein Raud ja Mihhail Lotman), venelased olid üsna vait. Ma olen seda ennegi tähele pannud, et venelased kuidagi kardavad rääkida, kui on selline välismaalastega avalik diskussioon. Kohal oli ka muidugi sellise toreda Vene agentuuri nagu Regnum-Baltika peatoimetaja, kes hoolega ülestähendusi tegi. Pole just kõige sõbralikum agentuur Eesti suhtes.
Aga see-eest kuulsin huvitavat lugu ühelt Piiteri tuttavalt, kuidas seal eestlastesse suhtutakse. Tuttav ise ka ofkoors eestlane.
Nimelt läks ta koos oma abikaasaga eelmise reede õhtul Piiteri kesklinnas ööklubisse nimega Marstall . Nad olid enne Peterburi teatmikku uurinud, et teha valik, kuhu minna. Nimetatud ööklubi teavitas, et välismaalastele on sissepääs tasuta.
Klubis võttis neid teadagi kõigepeal vastu kogukas turvamees, kes suunas nad kassasse. Tuttav ütles, et nad on välismaalased, sellepeale turva, et a jaa muidugi, aga esitage siis passid. Vaatas ja kui avastas, et tegu on eestlastega, teatas ta, et eestlased neil siiski maksavad. Tuttav tuletas talle siis meelde, et Eesti on siiski välismaa, turvas ütles vastu, et eestlaste kohta see ei kehti. Tuttav oli siis iroonitsenud, et eestlased on siis omad? Selle peale turvamees muigas ega lausunud enam midagi. Lõpuks ostsidki nad piletid – naistele oli pilet 150 rutsi, meestele 200 rutsi.

Piiteris oli täitsa üllatav näha, kui võimsa mošee on moslemid keset linna ehitanud. See mošee asub kohe pärast Troitski silda Petrovskaja saarel. Üsna Eesti peakonsulaadi lähedal.
Juhin taas tähelepanu oma Moskva-tuttavale Antonile, kes avaldas päris huvitava artikkli venekeelses Delfis. Kasulik lugeda kodueestlastele.
Aga mul läheb nüüd Moskvas päris mõnusaks. Olen varem kirjutanud, et vein on siin sigakallis. Nüüd on seegi probleem lahendet, heade inimestega abiga sain endale osta kasti erinevaid punaseid veine, 12 pudelit, kõigest 44 euriga. Elik 60 krooni pudel.
Tulge nüüd külla enne, kui otsa saab!

2 kommentaari:

El Mariachi ütles ...

Aga vaat kui Ermitaaži lähed ja tahad seal omade hinnaga saada, siis saadetakse kohe kukele...

Anonüümne ütles ...

Lunastaja kirikus jah jooksime tykk aega mitme kassa vahet enne, kui suutsime selgeks teha, et meil on õigus omade piletile. yheski muuseumis pole esimese kysimise (vene keelse, kusjuures) peale vajalikku piletit saanud :(