esmaspäev, jaanuar 12, 2009

Moskva loomaaias

Nädalavahetusel käisin Moskva loomaaias. Parim asi, mis ma sealnägin, oli see silt delfinaariumi piletikassas. Päris hea irooniaga kirjutatud! Kes ei saa aru, siis seal on kirjas, et FSB-lased, igatsorti miilitsad ja mendid, aga ka kõik rahva teenrid (ametnikud) peavad pileti ostma üldistel alustel ehk siis seisma järjekorras. 10 punkti!

Loomaaed ise erilist muljet ei jätnud. Mõnedel loomadel olid päris head tingimused, aga enamus loomi hoiti minu arust väga kitsastes oludes ja kohati isegi sadistlikes tingimustest. Nagu näiteks suuri kaslasi. Talvel hoitakse neid tubastes tingimustes väikestes puurides ja klaasi taga niimoodi, et inimesed saavad kümne sentimeetri kauguselt loomi uudistada nagu näiteks neid valgeid bengali tiigreid. Ma kujutan ette kuidas see loomadele mõjub, kui sind kõrva tagant passitakse. Kuigi osad loomad on ehk sellega harjunud. Ahvide majas oli üks emane orangutan segi pööranud – ta surus oma näo vastu klaasi, oksendas toitu välja ning lakkus seda tasapisi uuesti endale sisse. Inimesed, peamiselt lapsed seisid tema vastas teiselpool klaasi, keeled erutusest suust väljas ja vahtsid ahvile otse näkku. Kõva hirnumise saatel loomulikult.
Loomi on seal aga kõvasti, nii et kellele loomaaiad ikkagi väga meeldivad, siis võib läbi astuda küll. Seda enam, et Moskva loomaaed asub otse kesklinnas Barrikadnaja ja Krasnaja Presnja metroopeatuste juures. Pilet loomaaeda maksis 150 rubla, delfinaariumi eest tuli veel 100 rutsi lisaks maksta. Soojemate ilmadega on seal nädalavahetusel hullumaja.
Panen siia mõned videod loomaaiast.
Esimene on merilõvi. Silt puuri kõrval ütles, et see ligi tonni kaaluv merilõvi on dresseeritud (ilmselt siis esineb vahest delfinaariumis) ning talle meeldib rahva ees trikke teha. Mida rohkem talle plaksutada, seda enam pidi ta trikke tegema....

moscow from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

See on lõik ahvide majast orangutanide puurist, kus suur isane sööb ennast unustavalt tomateid. Ahv oli nii paks, et suutis vaevu liikuda. Inimesed said teda vaadata umbes poole meetri kauguselt läbi klaasi.

Moscow from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Selline näeb välja Moskva loomaaia delfinaarium. Parasjagu teeb trikke valge beluha. Kuni kuue meetri pikkuseks kasvav beluha on vaal, kes elab põhiliselt Arktika meredes. Pidi olema suht hästi dresseeritav. Veel esinesid delfinaariumis kotik, suur merilõvi ja Musta mere delfiinid.

moskva from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

heh, esimest korda näen sellist asja venemaal, et asjameestele eelistusi ei tehta. veits uskumatu isegi, et selline silt on lubatud sinna panna :). loomaaia-teemaga seoses: kas on silma jäänud, kuidas venemaal igasugu loodus-ja loomakaitseorganisatsioonid tooni annavad?

Jaanus Piirsalu ütles ...

igasugu loodus- ja loomakaitseorganisatsioonid tõstavad tasapisi pead, eriti seoses Sotshi OM-iga. Ega neid eriti ei kuulata, aga vähemalt nad tegutsevad järjest aktiivsemalt. Neid võetakse kuulda siis, kui see on kasulik näiteks mõne Lääne investori kottimisel või siis nende kohalike investorite eemaldamiseks, kes pole soosingus. ehk siis kes pole maksnud kellele vaja.