esmaspäev, jaanuar 12, 2009

Ja rubla kurss muudkui langeb....

Rubla kurss muudkui langeb nagu sellelt eile tehtud fotolt ka näha. Dollari eest saab juba keskmiselt 31 rutsi. Suve algul oli dollar valuutavahetustes 23 rutsi tuuri. Ehk siis on dollar rubla suhtes tugevnenud juba 34 protsenti! (Ametlik keskpanga kurss oli eile 30,53 rubla dollari eest, 16. juulik oli ametlik vahetuskurss 23,13, mis jäigi rekordiliselt madalaks. selline rubla-dollari kurss nagu praegu, oliti viimati 2003. aasta juulis. Ning nii kiiresti langes kurss viimati 1998. aasta lõpus.)
Eurot müüakse 42 rubla ümber. Suve oli euro veel 34 rutsi keskmiselt. Ehk siis jämedalt võttes on euro rubla suhtes kallinenud 23 protsenti. Vene keskpank nimetab seda rubla aeglaseks devalveerimiseks. Ja tundub, et see trend jätkub.
Ma olen juba tähele pannud, et mõnedes restoranides on Moskvas söögid ja eriti joogid juba kallimaks läinud. Hinnad on ju rublades, aga enamus alkoholist tuuakse ju välismaalt. Kõik välismaised kaubad hakkavad Venemaal kallimaks muutuma.
Hinnatõusudest selline väike näide. Kui ma kaks aastat tagasi Moskvasse tulin, siis maksis metroopilet 14 rubla ja 20-korra kaart 250 rubla. Nüüd uuest aastast maksab ühe sõidu pilet juba 22 rubla ja 20-korra kaart 380 rubla.
Esialgsetel andmetel oli ametlik inflatsioon Venes eelmisel aastal 13,3 protsenti (2007. aastal oli 11,9 %). Selleks aastaks on ametlik ennustus kuni 16 protsenti.
Ja üks väike lugemissoovitus ka. Eesti endine kultuuriatašee Moskvas Andra Veidemann on oma mälestused ja mõtted Venemaa-tööst lühidalt kirja pannud riigikogu koduleheküljele.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

aastal 2000, kui ma viimati Moskvas kaisin (ohjah, olid ajad:)), oli veel heitlikum aeg. Restoranide menyyd olid dollarites, a la cappucino 2 dollarit, aga maksmine loomulikult rublades, vastavalt selle paeva kursile.