pühapäev, jaanuar 25, 2009

Peterburis - rongipiletite ja hotellide hindadest, Vene turistidest

Olen praegu Peterburis moned paevad. Kirjutan veidi hindadest – hotellides ja rongides. Koige pealt hotellidest.
Vorreldes Moskvaga on Peterburis hotellidega lood ikka vaga head. Neid on suhteliselt lihtne leida ning on ka odavaid korralike kohti. Just see nadal lugesin Kommersandis, et Moskvas on vaatamata kriisile endiselt maailma korgeim keskmine hotellioo hind – 314 dollarit! Peterburi on palju sobralikum.
Naiteks Peterburi peatanava Nevski prospekti aares ja selle ymbruses on palju vaikseid hotelle, mis asuvad naiteks mones kunagises suures korteris voi votavad enda alla mone maja yhe korruse. Sellised 5-8 toaga minihotellid. Yhe inimese standard-tuba koos dushi ja hommikusoogiga maksab neis 2000-3000 rutsi (750-1100 krooni), kus juures saab tingida. Naiteks saab votta toa ainult pooleks paevaks poole hinna eest – kas kella 12 paeval kuni 12 oosel (magada enne oist rongi) voi siis kella 12 oosel kuni 12 hommikuni (tuled pidutsemast, magad valja ja lahed rongi peale voi siis asju ajama, jargmine paev votad jalle oosel hotelli – saab paris odavalt nii, 1500 rutsi ehk 550 krooniga).
Paar konkrteetset soovitust ka. Ma ise elan Fontanka aares (nevskilt Sennaja suunas, otse suure draamateatri vastas yle joe), koha nimi on Moi Dom. Kuna olen siin 3 ood, siis kauplesin toa hinna 2000 rutsi peale 1 oo eest. Taitsa OK koht, suur voodi, puhas, korralik vannituba, teenindus normaalne. Paar miinust – 1) koridoris toimuv tegevus kostab liiga hasti tubadesse ning eriti segab see hommikul 2) wifi on siin kyll olemas, aga selle kasutamie eest tuleb igakord maksta 200 rutsi (75 krooni) ja seejuures kommenteeris adminn, et ega te ei kavatse ju terve oo wifis istuda.... Moi Domi kontakt on +7812 315 8027.
Siis veel on kohe Moskva vaksali aares hotellike nimega Staronevski, seal maksid toad 2500 rutsi, aga saab kaubelda. Nende kontaktid on kodukal http://www.staronevsky.ru/rooms.htm. Kusjuures seal majas on teistel korrustel veel sarnaseid minihotelle, hinnad samad.
Kohe Nevski peal on hotellike Nevski 98 (aadressi jargi). Seal pakutigi mulle tuba pooleks paevaks. Nende konetraadinummor on +7812 273 98 69 ja koduka aadress www.nevskiy98.spb.ru
Kes tahab Piiteris leida paris odavat hotelli ja on igasuguste tingimustega nous, siis nagin reklaami, mis pakkus mini-hotelle tubadehinnaga 500 rubla (190 krooni), kontaktiks oli antud mobla nr +79117077073 ja lauanr +7812 4000600. kardan, et need voivad olla sellised yhikatyypi toad mitme elanikuga.
Nii ja nyyd rongipiletitest, ja kriitiliselt GoRaili aadressil. Ma olen korduvalt vaitnud seda, et Moskvast Tallinna soitva rongi pilet on kallis ning seda on hakanud markama ka Vene turistid. Toon selle kohta lisanaiteid...
Moskvast Peterburg maksis rongipilet 1763 rutsi. Rong soidab kuskil 600-700 kilti Moskvast. Moskvast Tallinna on rongiga jamedalt 1000 kilti, sellest kolmveerand on tee Ivangorodini ehk siis piirile. Hea tuttav juhtis mu tahelepanu sellele, et kui osta Moskvast rongipilet Ivangorodi praegu, siis maksab see 2325 rutsi. Rong ikka see Moskva-Tallinn, sest muid ronge Ivangorodi ei soida. Ja nyyd NB!! - kui osta pilet Moskvast narva (ehk siis soita yle piiri) samale rongile, siis maksab pilet juba 3331 rutsi ehk piiriyletus ja vedurite vahetus maksab 1000 rubla!! Tallinnasse maksab pilet 4040 rutsi. Ehk siis et ¾ teekonna eest (venemaal) maksad 2325 rutsi ja ylejaanud ¼ eest (Eestis) maksad 1700 rutsi....
Veel drastilisema naite saab, kui vaadata piletihindu 20/ veebruariks (see on venelastel pikk nadalavahetus, sest esmasp on armeeaastapaev ja riiklik pyha – just pikkadel nadalavahetustel meeldib venelastel soita kuhugi lahivalismaale puhkama korraks). Siis maksab pilet Moskvast Ivangorodi 2376 rutsi ja Tallinnasse juba 4784 rutsi. 250 kiltsase otsa eest tuleb maksta rohkem kui eelneva 750 kiltsa (jamedalt) eest...
Taustaks – GoRail (mille vastu ei ole isiklikult mul midagi, lihtsalt nad voiksid seletada asju) on alati oelnud, et meie pole korgetes piletihindades syydi, sest Vene Raduteed kysivad suur infratasu. No ei saa olla nii, kui neid hindu vaadata. Rame laks tuleb just peale Ivangorodi.
Eestis reisindusega tegelejatel ei tasu olla naiivne, et venelased raha ei loe.
Seoses suurte pyhade ajal Eestisse tulekuga kuulsin Peterburis mitme venelase kaest veel yhte tosist probleemi. Alati tekivad vaga pikad piirijarjekorrad autodele Narvas. Piiterist Tallinna eelistatakse tavaliselt ikka oma autoga minna. Vene piirivalve eriti siis ei kontrolli, aga Eesti piirivalve kontrollib taiega. Vaga hea, et kontrollivad rangelt, aga pange siis kontrollijaidf juurde, milleks te monitate ja karistate neid Vene turiste, kes tahavad meie juurde tulla! See ei ole moistlik kaitumine, kuigi muidugi leiab sellele hunniku byrokraatlikult korrektseid vastuseid. Kui ametnikke ei koti, kuidas Eesti riigile rohkem raha teenida, siis voiks Ansip voi kes iganes valitsusest seda ausalt oelda.
Koik teavad, et Vene turistid ei ole miskid kotipoisid. Ma kirjutasin just pikka lugu Soome-Vene suhetest (see lugu ilmus laupaeval Paewalehes, viiteid on tegelikult kaks - pohilugu ja lisalugu) ning korjasin palju koikvoimalikku statistikat. Selgus, et koigist valismaa turistidest Soomes moodustavad venelased kuskil 16-17 protsenti (peast panen praegu), aga raha jatavad nad Soome kolmandiku sellest papist mida koik valisturistid kulutavad.
Aga olgu seekord selle teemaga, tulen millalgi tagasi. Seni aga kirjutage mulle koik, kellel on veel selliseid naiteid, kus teod erinevad sonadest #Eesti kui arenev turismimaa#!
Paar restoranide soovitust Piiteris. Uutest kohtadest, kus ma olen kainud, jatsid vaga hea mulje La Presse Nevskil (maja nr 69) ja Gruusia koht Tbiliso Gorkovskaja metroojaama juures (Sytninskaja 10). Presse on selline vaga hea lihtsalt kiirel hetkel time outi votmiseks ja hea soogi nautimise kohta. Ja kokata seal osatakse. Krevtilihast kotletid kaaviarikastmes koos ylimaitsva juurvilja ratatuiga viis keele taitsa alla mis alla.... Ja Astrahani heeringat kartuliga pidid nad pakkuma koos maasikaga! Tbilisos olid super hatshapurid. Seal oli koike head, mida gruusia koogist leida voib. La presse on selline 1000-rutsane-nina-peale-koht, Tbiliso on suts kallim, aga naiteks need imehead hatshapurid maksid 200 rutsi.
Kui alustasin hindadega, siis ka lopetan. Kommersant avaldas see nadal inffi, kui palju on Venemaal langenud keskmiselt korterihinnad. Moskvas oli 2008 viimases kvartalis keskmine ruutmeetri hind 76 800 rutsi (28 400 krooni), siis nyyd on see langenud 73 800 (27 300) peale. Peterburis oli 47 300 (17 500 krooni) ja nyyd 44 300 (16 400). Koige rohkem, 10 prossa on korterihinnad langenud Nizhni Novgorodis (suur toostuskeskus Volga aares), kus ruutmeeter maksab praegu 33 000 rutsi (12 200 krooni).

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vaata, selle turismi seisukohalt tahaks natuke sulle vastu vaielda. Kuna olen ka ise natuke selles sees ja on suht palju kontakte ka Soomega, siis just paar päeva tagasi rääkisin ühe suusabaasi omanikuga, kes on vene turistidele kehtestanud 1000EUR-se tagatisraha, sest nad käituvad niikui loomad. Kõige äärmuslikum näide oli, et toas pandi laud põlema. Ehk siis ega see raha, mis sealt poolt tuleb, alati meeldiv ka ole. Muidugi on ka vastupidiseid näiteid ja näiteks kohalikest venelastest ööbijad, kes meil on olnud on tihtipeale korralikumad, kui eesti rullnokad.
Muide, paljudes Euroopa suusakuurortides oli veel hiljuti vene uusrikastele sissepääs keelatud ;)

Anonüümne ütles ...

Peaks mainima, et ei ole mingit ranget turvakontrolli Eesti piiripunktis, kui tuled Venemaalt. Häbi lausa nimetada Schengeni välispiiriks seda. Igastahes - pagasi kontroll oli jube - lihtsalt oli mingi suvaline laud, kus kaks ametnikku kontrollisid kotte, küsides - mis sul seal on? Mis seal? Ise ei vaatanud kottidessegi. Üks ei kontrollinud mul kõiki kottegi, nii et ma tõstsin 2 kotti lihtsalt üle. See oli ikka täielik jama.
Kõige odavam viis Venemaale reisida on ikka sõita Narvani, jala minna ja sealt võtta buss edasi. Samamoodi tagasi tulles.

Kadi ütles ...

Tere Jaanus! lahedat olemist Peterburis, nii tahaks Moskvasse enne jõuda kui sina sealt ära tuled!

Anonüümne ütles ...

Kas Piiteris mõni rattur ka leidub? Kus nad sõidavad?

KT ütles ...

selle piiriületusega on asi kukepea ... eriti kui bussiga liikuda. aga uuri võrdlevalt viisandust - eriti just Eesti ja Soome viisa saamise võimalusi Piiteris, ning siis hakkavad külll küsimused kerkima.

Unknown ütles ...

Tere!

Minu isiklik kogemus Narva-Ivangoridi piiripunktiga on samuti nigel. Vähe veel sellest, et olen seal üle elanud tõsise kotimise Vene pool (heakene küll, saame aru, et tsivilisatsioon lõppes ja oleks ise pidanud kõik vajalikud paberid üle kontrollima et mitte maanteemiilitsaid rõõmustada), on veike jama olnud ka Eesti poolega.

Esimene kord sattusime - ajakirjanike ekipaaz - sellise kottimise alla, et tugevalt ülekaaluline meespiirivalvur tahtis mind hakata shokeeritud kaaslaste silme all läbi kobama. Kui protestisin, siis küsiti kõrgendatud falsetiga: "Miiss? Hakkame probleeme tekitama vä?" Eih, muidugi mitte! Õnneks tema huvi rauges ka sellega...

Teine kord tekitasin poleemika muidugi ise, üritades pelgalt id-kaardiga sisse tulla... Selgus, et kolmandatest riikidest üle piiri id-kaardiga ei saa. Sest see pole dokument...