laupäev, jaanuar 17, 2009

Putin laseb rublat odavamaks naftafirmade kasuks?

Rubla on nüüd vapšee peaaegu vabalangusse läinud. Enam ei tundugi võimatuna ennustused, et kevadeks tuleb dollari eest maksta 40-50 rutsi. Ainuüksi selle nädalaga langes kurss rohkem kui rubla võrra ehk seitse protsenti. Rubla on praegu rekordiliselt odav.
Vene keskpanga reedene ametlik kurss oli 32,6 rutsi dollari eest ja 43,1 rutsi euro eest. (Senine dollarikursi rekord enne seda nädalat oli 31,9 jaanuarist 2003). Valuutavahetused müüvad dollarit juba 33,5-34 rutsi eest ja eurot juba üle 44 rutsi eest.
Rekordiliselt madal oli dollari kurss eelmise aasta 16. juunil, kui dollar maksis 23,1 rutsi. Nii et selle ajaga on kurss langenud 41 protsenti!
Palgad kaotavad Venemaal kiiresti väärtust, aga hinnad ei lange kuskile. No bensiin on veidi odavamaks läinud, aga importkaubad lähevad kõik kallimaks.
Eksportiad on Venemaal jälle võidumehed, mis viib veidi ketserlikule mõttele, et äkki seda „rubla sujuvat devalveerimist“ (nagu Kreml seda kutsub) ei tehta nafta- ja gaasifirmade, tegelikult kõigi maavarasid eksportivate firmade, lobbi tagajärjel ja nende heaoluks? Hinnad on nagunii madalal, aga siis annab võita sellega, et kaevandamise kulud on üha odavnevas rublas, aga tulud tugevnevas dollaris. Putinil ja teistel võimuritel pidavat ju väidetavalt olema üsna suured isiklikud huvid nafta- ja gaasitööstuses.... Selline väike spekulatsioon laupäeva õhtuks.
Ahjaa, rubla on muidugi kukkunud ka krooniga võrreldes. Kui suvel maksis üks hetk rubla 45 senti, siis reedese kursi järgi ainult 36 senti. Ehk et 1000 vene rubla saab praegu 90 krooni odavamalt kätte kui juulikuus.

Kommentaare ei ole: