neljapäev, jaanuar 29, 2009

Särtsakad Eesti daamid Peterburist, väliseestlaste kodukast ning ideid Eesti-Vene turismi teemal

Olen ilusti tagasi Peterburist Moskvas. Praegu pole aega pikemalt kirjutada, mis veel huvitavat nägin ja kus käisin, ilmselt nädalavahetusel kirjutan siis. Aga ma panen siia veidi videoklippe kohalikest vahvatest eestlastest.
Pühapäeval veetsin pool päeva koos Eesti seltsi särtsakate daamidega. Käisin nende rahvatantsurühma Neevo (see pidavat olema Laadoga järve iidne nimi) proovis ja pärast pastor Enn Salveste jumalateenistusel.
Rahvatantsu trennis pidi käima umbes paarkümmend inimest, kuidas kunagi. aga ma ei hakka praegu pikemalt seletama, sest ma millalgi kirjutan neist yhe jutukeses Päewalehte.
Siin on paar stiilinäidet lõbusatest eesti rahvatantsudest. Esimesel videol kohe üsna alguses, kus kaks vanemat daami mööda tantsivad (nad veel hüüavad midagi eesti keeles), siis neist parempoolne on kohaliku Eesti seltsi juht Viiu (seltsis on suurusjärgus 500 eestlast). Taga paistab rahvatantsijate juht Leonida. Mõlemad on väga vahvad vanadaamid, tõelised lemmikud + muidugi Elviira veel.


peterburg2 from Jaanus Piirsalu on Vimeo.


estonians in peterburg3 from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Aga enne veel kui tantsuks läks, siis lauldi Kirillile sünnipäevalaulu. Kirill on tegelikult ingerlane, aga tantsib eesti tantse heameelega, nagu oli näha. Väga sümpaatne asi, see eestlaste tantsuring Piiteris.



Ja siin on siis lõiguke eesti koguduse jumalateenistuselt Peterburis. No saab aru küll, et eesti keeles lauldakse. Kuna Eesti koguduse oma kirikut hakatakse Peterburis alles restaureerima see kevade, siis käivad nad koos Ingeri kiriku ruumides.


Peterburg from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Muide, avastasin, et rahvastikuministribüroo on avanud koduka eestlastest välismaal. Väga kiiduväärt. Millalgi nad võiksid paluda tagasisidet kohalikelt kogukondadelt, sest mõned andmed ja arvud on seal üsna vananenud. Nt ma ei usu küll, et Kasahsatnis ennast tervelt 3000 inimest eestlasteks peavad või et Gruusias (siin on ta koos Abhaasiaga) 2000 inimest. Eelmisel aastal arvutasime veel Abhaasias elavate eestlastega, et maksimum 500-700 eestlast tuleb veel seal kokku. Raske uskuda, et mujal Gruusias veel 1500 eestlast elab...
Ja veel Vene turistide teemal. Üks hea tuttav Piiterist saatis Skype teel sellise mõtiskluse:
"Siin on üks nüanss - Eestis on nende vastuvõtuks valmis vaid Tallinn. Piirijärjekorras Soomes Venemaale ja tagasi on reedeti ja pühapäeviti sama hullud, kui Eestis. Ma ole seisnud Soome Vene piiril ka kolm tundi. seega probleem pole mitte piirides ja nende ületamistes. probleem on selles et peale Tallinna pole meil midagi atraktiivset. Sommidel on aga üle Soome - need pisikesed hotellid veekekskused ja suvilad mida saab üüride kenades looduslikes kohtades - vat see on meil puudu. Asi paraneb, siis kui tekib muud atraktiivset, Näiteks nagu Rakvere SPA keskus. Olen viimasel aastal mitmeid enne vaid Soomes käinud venelasi toonud Eestisse, enam nad Soomes ei käi. ja teine probleem, meil on liiga vähe TAX FREE poode. narvas pole ühtegi . Kui meil oleks koraliks Tax free võrk, elavdaks see meeletule meie majandust. vaatan piiril, kuidas Venelaste autod on pungil Soomest toodud kaupa - majapidamistarbeid jne. Narva piiril on Eesti poole probleem tax-free putka leidmisega - Somme pool on selle asja lahendanud paremini. Näiteks, mu äripartner, kes elab Kingisepas - käib juba ammu poes vaid Narvas korra nädalas. See oleks tase, kui oleks Narvas Tax free süsteem, siis vähegi jõukamad Kingisepa ja Ivangorodi elanikud oleks meie riigi poodides, sest Vene hinnad tõusevad nii lakke juba."

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

seda tax free asja rääkis Neivelt Foorumis ka nädalapäevad tagasi (vist :)).

Unknown ütles ...

Kumb on turisti suhtes parem?
http://www.visitestonia.com
http://www.visitfinland.com

Anonüümne ütles ...

Eesti on turismitalusid ja muud värki küll kenasti täis pikitud ju. Ehk on reklaamist napp.

Unknown ütles ...

On küll. Kuid mida seal laias laastus teha?

Anonüümne ütles ...

Tänan Jaanus, videol nägin oma 82 aastast tädi