kolmapäev, jaanuar 14, 2009

Eestist lahkunud Vene perekonna karm reaalsus Pensa oblastis

Sattusin ühe karmi kommunaaliteemalise uudisvideo peale, mis näitab hästi elu Venemaa täielikus provintsis, Pensa oblastis. Jutt on ühe maja remondist ning sellest, et ametlikult pole seda maja olemas. Vaadake, kuidas seda maja on ehitatud ja remonditud ja kuulake venekeelseid kommentaare...Huvitavaks läheb uudise lõpus, kus selgub, et üks maja õnnetutest asukatest on Eestist ära kolinud venelaste perekond. Reporter küsib, kuidas te Eestis elasite. Vastus on – väga hästi, kõik oli korras. Kujutan ette, milline šokk oli neile elu Pensa oblastis. Aga ometi kolisid nad ära…. Üks mu tark sõber kommenteeris nii: ”see on näide Eesti venelaste tragöödiast. Kes ära sõitsid, on natuke kurvad (nagu uudisenupus), kes kohale jäid on ka natuke kurvad (stress seoses ajaloo ümberkirjutamisega jne).“ Hästi öeldud minu arust. Ja põhiline lühidalt.
Eile kirjutasin sellest, et Kreml lubas kommenteerida Medvedevi videoblogi. Ma ise olen nõnda laisk et ei viitsiks katsetada seal kommenteerimist (ja ausalt öeldes ei huvita ka), aga ma leidsin, et Moskovski Komsomolets on seda teinud. Nende järeldused: a) vastata avaldatud kommentaaridele ei saa, b) avaldatud kommentaaride hulk on osutunud üllatavalt väikeseks, seda selgitab ehk nende toimetamise asjaolu ja pealegi olla registreerumine tülikas, c) ei avaldata sugugi üksnes kiidukõnesid. Samas MK proovis kommentaaride hulka sokutada ülikriitilise kommentaari, aga neil ei õnnestunud isegi registreerida ega avaldatud ka kommentaari seetõttu. Lugu ise on siin.
Veel ka mõningaid majandusnumbreid. Tänased Vedomosti ja Kommersant kirjutavad juba kindlas kõneviisis, et Vene majandusministeerium on teinud valmis pessimistliku arengustsenaariumi, kui aasta keskmine naftabarreli hind jääb 32 dollarit. See tähendaks riigieelarve tulude kukkumist 10,9 triljonilt rublalt 6,2 triljoni rublani. Eelarve defka oleks siis 7,3 protsenti Vene GDP-st. Vedomosti kirjutab veel, et võimalik on, et ministeerium teeb veel igaksjuhuks ka „ülipessimistliku stsenaariumi“. See näitab, et Vene võimudele on täie reaalsusega kohale jõudnud tõdemus, et värk on üsna žopas, nagu siin öeldakse.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

noh, ma oletan, et enamikel sinna asunutel on hiljem olnud kahju et nad ära tulid. seal peetakse neid baltlasteks ikkagi - rääkisin voronežis kunagi mõne sealse eesti-venelasega, nad on isegi 15 aastat hiljem seal baltlaste staatuses. ja mitmete jaoks on see tõeline trauma olnud - nooremate jaoks eriti, kellel eestis võinuks palju paremaid väljavaateid olla. keegi võiks teha sellistest tüüp-perekondadest dokumentaalfilmi - võibolla mõned meie noored venelased kes siin autonoomiast unistavad või sellest kremli propagandast end mõjutada lasevad, hakkavad natuke mõtlema et mis see on mis neil TEGELIKULT siin puudu on .