reede, jaanuar 16, 2009

Eesti suursaadikuga Kremli isanda juures volikirju üleandmas

Eesti suursaadik Simmu Tiik andis täna lõpuks Kremlis president DAM-ile üle oma volikirjad. Tiik ootas küll 5,5 kuud, aga DAM võtab saadikuid üldse vastu ainult 2-3 korda aastas, nii et suur ime see pikk ootamine polnud. Katsun lühidalt kirjeldada, kuidas asi käis, kuna ajakirjanikud lasti ligi.
Volikirjade tseremoonia pidi algama kell 13. Ajakirjanikud käsutati Spasski torni alla kella 11.45. Nimed pandi kirja ning siis viidi meid saadikuid ootama. Volikirjade üleandmine pidi toimuma vastuvõttude maja Aleksandri saalis. Moblad korjati ajakirjanikelt enne saali sisenemist ära, aga nagu pärast selgus siis ei juhtunud ka midagi kui ei andnud ära. Jälle targem.
Kell 12.30 tulid saadikud ühekaupa paraadtrepist üles. Saadikuid ootas Kremli kuulsa kaardiväepolgu auvahtkond, kelle vahelt kõik saadikud siis läbi jalutasid. Simmu Tiik näitas ehteestlaslikku iseloomu – nii aeglaselt ja mõõdetud sammudega ei liikunud tikkvalves seisnud kaardiväelaste vahelt läbi ükski teine saadik. Tiiki saatis üks naisterahvas. Ma arvasin algul, et abikaasa ja juba rõõmustasin, et saan tuttavaks. Pärast selgus, et naine oli oopis MIDi protokollist...
Lõpuks lasti meid üles Aleksandri saali. Ma olin seal esimest korda ja ausalt öeldes oli see jahmatav koht. Kõik-kõik – laed, seinad, lühtrid, vapid, maalide raamide, kõik oli kullaga üle võõbatud. Sellises koguses kulda oli päris muljetavaldav.
Siis lasti saadikud saali. Neid oli täpselt 14, enamuses Aafrikast ja Aasiast. Peale Eesti oli Euroopast veel Rootsi ja Briti saadikud. Ja muidugi õhtu tähed – Abhaasia ja Lõuna-Osseetia esimesed saadikud Venemaal. Ilmselt jäävad nad pikaks ajaks üldse ainukesteks oma maa saadikuteks. (Abhaasia saadik oli juba Moskvas furoori tekitanud. MIDi inimesed rääkisid, et uusaastakingiks oli ta MIDi saatnud väikse furgoonitäie mandariine! MIDi inimesed olla õnnelikud olnud.) Abhaasia ja LO saadikutel olid volikirjad täpselt sarnaste kaante vahel. Huvitav, kas MIDist anti mõlemale?
Saadikud reastati saali ühte otsa ilusti ühte rivvi, nägudega teise saali otsa poole, kust täpselt kell 13 (millegipärast tuli Lennart Meri meelde...) marssis sisse DAM. Mitte üksi, koos Lavroviga ja oma välisnõuniku, tuntud Balti-vihkaja Prihhodkoga.

Muide, Tiik seisis väga auväärses seltskonnas – Mali ja Bangladeshi saadikute vahel (fotol). Bangladeshi saadikuga viskas Tiik veel nalja, mõlemad itsitasid. Pärast tuli välja, et tuttavad mehed, sest see tõmmu saadik esindab oma riiki ka Eestis.
Siis algas üleandmine. 14 korda 30 sekundit sõnatut mängu. Kõnd üle saali, käepigistus, volikiri käis käest kätte, siis viis sekundit koos poseerimist Kremli ametlikule fotograafile ning kõnd üle saali tagasi. Nagu pioneerimalevasse astumine.
Kõige vahvam oli see, kuidas DAM pidevalt naeratas laialt. Ta säras nagu oleks oma vanu sõpru kohanud. Simmule naeratas ka nagu parimale sõbrale. Prihhodko seal kõrval küll nii lõbus polnud. Prihhodko korjas volikirju kokku. „Siin on kohal meile sõbralike riikide saadikud,“ teatas DAM pärast volikirjade üleandmist oma lühikese kõne sissejuhatuseks.

Pärast volikirjade vastuvõtmist pühendas Medvedev paar-kolm lauset iga riigi kohta, kirjeldamaks Venemaa suhteid nendega. (fotol annab Simmu Tiik parasjagu oma volikirju üle. Foto kvaliteet on kehva, aga seisin suht eemal.)
Eesti kohta ütles Venemaa president, et loodab konstruktiivsetele suhetele. Eelkõige on tema sõnul oluline suurendada Eesti ja Venemaa majanduslikke kontake, eriti piiriäärsetel aladel. „Loomulikult tuleb arendada heanaaberlikkust ühises Euroopa kodus, kus tuleb jälgida kõiki euroopalikke standardeid,“ ei saanud Medvedev siiski mööda vihjest, et Venemaal on oma arvamus Eestis toimuva kohta.
Sisuliselt polnud Medvedevi sõnad midagi enamat kui protokolliline viisakus. Reeglina kirjutab sellisteks puhkudeks presidendile sõnad ette Vene välisministeerium ning juba väga varakult.
Lõpetuseks lõid saadikud DAMiga šampust kokku. Suurbritannia, Rootsi ja Eesti saadikud hoidsid silmnähtavalt Abhaasia ja Lõuna-Osseetia saadikutest eemale. „Aleksandri saalis oli ilma nendetagi silmnähtavalt värvikirev. Minu tähelepanu pälvisid rohkem selle saali värvikirevad vapid,“ ütles Simmu mulle pärast.

Panen mõned videolõigud ka tänasest.
Kõigepealt ülevaade sellest kuldsest Aleksandri saalist Kremlis, kus volikirjade üleandmine toimus.


moscow from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Hakatuseks rivistusid suursaadikud üles, et väärikalt ühes rivis Kremli valitsejat oodata.


Moscow from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Kremli valitseja sisenes niimoodi, ühel pool bojaar Lavrov ja teisel pool bojaar Prihhodko. Mõlemad ilma habemeta.


moscow from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Õhtu tähe Abhaasia suursaadiku näitel näitan, kuidas nägi välja volikirjade üleandmine algusest lõpuni. Pange tähele, kui sarnane on abhaasi saadiku vorm Vene diplomaatide vormile, kui kellelegi tuleb ette Vene saadiku Uspenski käik Kadriorgu. Ok, Venemaa vappi ei ole tal varrukal.


moscow from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

2 kommentaari:

KT ütles ...

vägevuse ja muljetavaldamise pealt juba kokku ei hoita ;)

Anonüümne ütles ...

„Siin on kohal meile sõbralike riikide saadikud“

Tahaks olla kärbsena laes kui vaenulike riikide saadikuid vastu võetakse :-)