laupäev, detsember 13, 2008

Deja vu Vene demokraatide uue liikumise asutamisel - ringiga tagasi tee alguses

Käisin täna Moskva eeslinnas Himkis Vene uue demokraatliku liikumise Solidaarsus asutamisel. Üks tuttav kirjeldas minu arust tabavalt - deja vu 1980-ndate lõpuga, kui loodi esimesi demokraatlikke liikumisi endises Nõukogude Liidus. Samasugune kaootiline innukus, kulunud toolid ja mööbel, ebamäärastes riietes keskealised inimesed, sekka mõned noored teistmoodi riietes. Kõik nagu hakkaks 20 aastat hiljem otsast peale. Ainult, et kui siis peeti selliseid üritusi ütleme et hiigelsuures Olimpiiski keskuses ja inimesed ei mahtunud saali ära, siis nüüd kogunevad demokraadid äärlinna kulunud hotelli Olimpijets, milles väiksesse, umbes paarsada inimest mahutavasse saali nad lahedasti ära mahuvad. Kõik vana kaader, juba 90-ndatel läbiproovitud demokraadid. Kokkuvõttes oli kõik see üks paras segasummasuvila.
Kurb muidugi, aga selline on tänapäeva Venemaa reaalsus. Esialgu pole neile turgu. Arutasin Mihhail Kasjanovi ühe nõuniku Jelenaga, et demokraatidel ei tasu tegelikult praegu tõmmelda. Tuleb lihtsalt oodata praegu, mis majandusega juhtub ning vaadata, kuidas rahvas hakkab sellele reageerima. Tuleb rahulikult oodata, ja organisatsiooni igaks juhuks üles ehitada.

Solidaarsuse juhid on Kasparov, Nemtsov (fotol vasakult kolmas) ja Milov (vasakult esimene). Nad küll reklaamisid seda tohutu ja esmakordse demokraatlike jõudude ühinemisena, aga tegelikult on asjad sellest kaugel. Pole neil kambas Kasjanovit (tema nõunik tuli niisama vaatama), pole neil kambas Jablokot. Osa endisest SPSist tegi üldse oma, Kremli rahadega partei. Ning alguses kõvasti samuti Solidaarsust loonud SPSi eelmine juht Nikita Belõhh tõmbas üldse uttu ja võttis vastu Kremlilt Kirovi oblasti kuberneri koha. Belõhhi kohta kasutasid kõik kongressil sõna Juudas.

Hoolimata sellest, et ausalt öeldes on tegemist kahjutu kambaga, millel pole rahva seas absull toetust, oli kummaline, et Kremli agarad noorteorganisatsioonid kottisid neid jälle täiega. Reedel tõid nad mingi veoautoga hotelli ette koorma lambaid, kellest osa olid veristatud ja puruks löödud jalgadega ning viskasid need hotelli ette. Lammastele olid seotud lindid ümber keha tekstiga „Kongressi osaleja“. (Ausalt öeldes pole ma sellist jälkust isegi Venemaal kohanud, kui jätta kõrvale, et võimule mittemeeldivaid inimesi vahest lihtsalt maha lüüakse. Aga – ükskord need noored ju sidusid ka Eesti konsulaadi ette kitse aia külge, kus see siis tunde piinles.)

Täna korraldas Rossija Molodaja (osales ka Eesti saatkonna eest sigatsemisel 2007 kevadel) „show“ asutamise ajal, kui hotelli ette toodi orkester, mis mängis leinamuusikat, kolm kutti olid ahvimaskidega (kasparov, nemtsov ja milov) ning ülejäänud skandeerisid „Ärge kõigutage paati“ (ehk siis Venemaad) ja loopisid kolmikule banaane. Banaaniplödi oli pärast kogu hotelliesine täis.
Aga kongressist ka.
Asutati Solidaarsus ilma mingi põhikirjata, see pidi valmis saama kevadel. Veidi imelik ju su tundub, aga kui nende jaoks pole see probleem.... Uue liikumise hümn on Kino „Zhdjom peremen“ (Ootame muutusi)
Alguses esines Kasparov. „Petlik on loota, et võim ise muutub liberaalsemaks. Ka Frankensteinil oli inimlik nägu. Eesmärk praeguse võimu demontaaž, aga ilma vägivallata. Vägivalla limiit on Venes täis.“ 300 päeva vabaduseni – oli tema loosung. Ehk siis ta arvas, et 300 p pärast on Putini võimuga jokk...
Ilja Jašin (Jabloko noorteliikumise juht, ei allu vanale-Jablokole): kui meil nüüd ei õnnestu luua demokraatide ühisrinnet, siis see on kohtuotsus meile kõigile. (juba pole seda õnnestunud minu arust-J.P.)
Lõpetas kõned Nemtsov. „Kui riigil lõppeb raha, siis ütleb rahvas üles sõnatu diili Putiniga (parem elatustase vabaduste asemel) ning hakkab oma vabadusi-õigusi tagasi nõudma.“ Millegipärast arvas ka, et see aeg saabub just 300 päeva pärast... „Valitsus ei kaitse rublat, vaid tegelikult Rubljovkat.“
Kõne lõpus vastas Nemtsov ise küsimusele, et miks nad seda kõike teevad. Nimelt olla talt tütar sedasama hiljuti küsinud. (Loodan, et vaatamata halvale pildi- ja helikvaliteedile saab aru.)



Ühesõnaga võtsid nad siis vastu oma programmi, mis on 100 lk paks ning valisid 13-liikmelise koordinatsiooninõukogu, mis hakkab liikumist juhtima. Ühte kindlat juhti ei tule. Tahaks näha seda kollektiivset poliitilise org juhtimist, eriti kui sinna kampa kuulub maailma suurim individualist Kasparov. Hea, et vähemalt natsbolle ja Limonovit ei kutsutud demokraatlikusse liikumisse. Kuigi – asutamisel läks juba vaidluseks, kas tohib teha koostööd vasakpoolsete ja natsionalistidega. Kuidas need Krõlovi loomavalmid olidki...
Muideks, üritasin paaril teadjalt inimeselt uurida, et mis nad arvavad, kus tuleb ikkagi Kasparovi raha selliste liikumiste jaoks. Küsisin neilt eraldi ja kõik vastasid veendunult, et Berezovskilt...

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Haiged värdjad! Seda lammaste asja tuleks võimendada ja igale poole saata.