teisipäev, oktoober 14, 2008

Strooganovi-restoranist ja metrookabistajast

Avastasin Moskvas Stretenka kandis ehtsa strooganovi-restorani. Nimi ongi Stroganov. Neljakorruselin restoran asub majas, mis 1604. aastat kuulus perekond Stroganovitele, Venemaa tuntud gurmaanidele. Tänu krahv Aleksandr Sergejevitš Stroganovile oleme ilmselt kõik vähemalt Nõuka-ajal söönud koolisööklas strooganovi, kuhu siis kuulusid alati ka hapukurgilõigud. Tegelikult ehtsasse stoorganovi kurki ei panda muidugi.
Väidetavalt oli 19. sajandil Stroganovite restoranis Moskvas pakutud koguni 45 eri sorti strooganove. Praeguses restoranis olid neid kümme, alates klassikalisest (maksis kuskil 600 rubla) kuni kõiksugu variatsioonideni, millest erilisim pidi olema metskitselihast (maksis 1350 rutsi, aga lisaks tuleb veel lisaks garniir, näiteks kartulipuder maksis 230 rutsi). Soovitan!
Legendi järgi sündis see kõige klassikalisem strooganov 1834. aastal, kui Aleksandr Sergjevitši kindralist sugulane pidi ära toitma hunniku soldateid, keda oli palju, aga raha jällegi vähe. Siis see sugulane käskid lihatükid lõigata hästi peenikesteks ribadeks ja et toit tõhusam oleks, käskis liha üle valada hapukoore-seene kastmega. Nii ilmuski maailma strooganov. Restorani loomaliha oli väidetavalt pärit muide Patagooniast, kus loomulikult veiseid osatakse kasvatada.
See Stroganovis-käis oli mõnusatsorti kogemus. Hoopis teistsuguse kogemuse sai hommikul vara, kui pidin sõitma emale vastu Jaroslavli vaksalisse. Kell oli kuus hommikul, sõitsin metrooga Komsomolskaja jaama, mis minu meelest on Moskvas üks vastikuimaid, kuna seal on alati palju rahvast. Minu ees väljus vagunis umbes 40-aastane mees, selline täitsa halli olemisega. Rongi peale tahtsid tulla kaks umbes 25-30-aastast naist. Nagu mees vagunist välja sai, ilmselt ta nägi naisi läbi ukse, nii kukkus ta naisi kabistama. Haaras neilt, ühe käega ühelt ja teise käega teisel, altpoolt, ühest kohast, konkreetselt kätega kinni ja hoidis umbes pool sekundit. See oli nii ootamatu, et naised ei osanud kohe reageeridagi, hetke pärast sadasid mehele aga käekotid pähe. Mees hüppas kohe eemale ja jooksis eemale. Situatsioon oli nii ootamatu, et keegi rongilt maha tulnutest ei jõudnud reageerida. Liigub ikka perverte metroos.
Mul oli õhtul ka veel asja sinna kolme vaksali väljakule, tegin siis mõned fotod. Tallinnast rongiga tulnutele on kohad tuttavad.









1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

See hapukurgiga oli Kurzeme stroganov, Läti värk. Sööklas oli ka tavalist böfstroganovi (mille kohta öeldi, et see pol ei böff ega stroganoff) ja siis maksastroganovi.
Teise legendi järgi olnud üks krahv Stroganov nii vana ja hambutu, et tema jaoks tuli liha lõigata hästi peeneks ja siis tublisti läbi hautada.