pühapäev, november 16, 2008

Mihhail Vellerist on saanud Moskvas reklaaminägu

Moskvas on selline tore 1980 olümpiamängudeks valminud areen nimega Olimpiiski. Siis mängiti seal kõikvõimalike pallimänge. Viljar Loor tuli seal veel võrkpallis olümpiavõitjaks. Vaadake, kui armsalt on siiani peasissekäigu kohal kiri „Olimpiada 80“. Praegu toimuvad seal Moskva suuremad kontserdid, aga enamus areenist on muudetud tohutuks kaubanduskeskuseks, kus on lugematu hulk poode, enamuses sellised pisikesed. Veidi selline Kadaka turu moodi värk on seal. Peaareeni kõrval asub Olimpiiski veekeskus, kus olümpia ajal tulid muuhulgas võitjateks meie Ivar Stukolkin ujumises ja Mait Riismann veepallis. Käisin laupäeva pärastlõunal seal ujumas. Ujusin vettehüpete basseinisi. Vann oli vist vähemalt kümme meetrit sügav. Üleval ujusime meie ja all toimetasid akvalangiinimesed. Ei saa öelda just, et sai vabalt ujuda. Ilmselt oli aeg selline, kus palju inimesi tulid ujuma. Kohati ujusime ühel rajal seitsmekesi. Rajad oli üle basseini laiupidi, umbes 20 meetrine ots. Nii et liiklus oli raja tihe.

Moskvas käib reklaamikampaani, et inimesed rohkem raamatuid loeksid. Üks reklaaminägu on Mihhail Veller, Eestiga tihedalt seotud kirjanik. Või nagu ta ise enda kohta ütleb: „Vabal ajal elan Moskvas, aga jätkuvalt töötan Tallinnas.“ Veller on üldse Venemaal väga popp. Kuna ta esineb ja räägib väga hästi, siis on ta viimased paar aastat olnud üsna sage külaline Vene telekanalite jutusaadetes.
Aktuaalset ka. Eestis käib ka ilmselt hoolas rehvivahetus. Tuttav täna käis just Moskvas vahetamas. Istus kesklinnas poolteisttundi järjekorras ning maksis jooksu vahetamise eest 2000 rubla ehk siis 900 krooni.

Täna õhtul nägin sellist toredat valuutavahetuse reklaami – et ostavad dollarit 27,91 rublaga, aga müüvad tervelt 24,97 rubla eest! Nagu paremal seinal rippuva tahvli pealt näha, siis on neil müügi tabelis 4 ja 7 vahetusse läinud. See tuletas mulle meelde aastaid tagasi Tallinna kesklinnas laternapostidele kleebitud kuulutused, mis meelitasid naisi ühinema mingi järjekordse imedieediga ning dieedi tõhususe tõestuseks oli juures kaks fotot – „enne“ ja „pärast“. „Enne“ foto juures oli kaunis sale naine ning „pärast“ foto juures rubenslikult lopsakas daam....
Muide, olen tähele pannud, et päris paljud väikse valuutavahetused on ennast Moskva kesklinnas kinni pannud. Ilmselt ei jätku neil sularaha, ma mõtlen dollareid ja eurosid.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere Jaanus,

lugedes Moskva hindadest tekib küsimus mis moodi kohalikud sellega hakkama saavad. Kui palju kulub Moskvas raha ühes kuus?

Jaanus Piirsalu ütles ...

Venemaa Riikliku Statistikaameti andmetel oli moskvalase keskmine sissetulek augustis 40 300 rutsi ehk 18 135 krooni. Ilmselt vist rohkem kui Tallinnaski. Nii saavadki hakkama.

Anonüümne ütles ...

Tuleb muidugi arvestada, et sissetulekute ebavõrdsus on seal ka meeletu.
Umbes aasta tagasi oli vaeseima elanikkonnagrupi (vaeseim 20%) ning rikkaima elanikkonnagrupi (rikkaim 20%) sissetulekute vahe 40-kordne. Näiteks Eestis tervikuna on see vahe natuke vähem kui 6.