kolmapäev, november 19, 2008

KGB restoranist Lubjankal

Moskva kesklinnas asub selline huvitav restoran nagu „Kilp ja mõõk“ (Щит и меч). Nõuka ajal olnud see lähedal asunud KGB peakorteri tõttu seltsimeeste lemmikkoht. Praegu käivad seal õigusliku järjepidevuse alusel FSB-lased. Asub see Bolshaja Lubjankal, umbes täna keskel, Stretenka poole.
Restosse saab vabalt sisse, ei pea olema ”organitest”. Restos on säilinud Nõuka aeg – alates riietehoiust kuni ettekandjateni. Kõikjal Nõuka stilistika, seinad on täis KGB tegelaste fotosid, pilte. Kaks suurt maali – üks Sergei Ivanovist (üldse pole sarnane) ja Jeltsini ihukaitseülemast Koržakovist. Miks just nemad – ei tea.

Sööjad on tavaliselt kõik tõsised mehed. Nende tõsiste meeste tarbeks on menüüs ”nabor” – 50 grammi viina, võileib heeringaga ja väike marineeritud kurgike. Ja maksab see mõnu kõigest 30 rutsi (12 krooni)! Aga – menüüs on lisatud, et see on ”dlja svoihh” ehk siis ”omadele”. Viimane kord, kui ma tahtsin seda tellida, siis igatahes öeldi, et ”pole”. Ja ma ei saanudki aru, et kas pole minu jaoks või üldse pole.
Ettekandjad kannavad seal Nõuka-aegset miilitsaohvitseri vormi seelikuga. Suhtumine on selline, et menüüd küll kolme meetri pealt lauale ei visata, aga meeldivalt tõre siiski. Saad aru, et klient küll nende sõber ei ole. Kannavad selle koha stiilsuse selles mõttes hästi välja.
Üldiselt võib sinna minna küll. Eriti need, kes pole Nõuka-hõngu oma nooruse tõttu kunagi kogenud. Ega neid kohti Moskvaski palju pole, kus seda tunda saab.
Sesoes restode tuleb meelde, kuidas üks tuttav restorani juhataja rääkis, kui palju Moskva restoranide kelnerid teenivad. Palgad on muidugi neil väiksed, kuskil 5-6000 rubla (2200-2700 krooni), aga palk ei huvita muidugi kedagi. Põhipapp tuleb jotsist. Ning tipprestode kelnerid pidid nii kuus teenima isegi kuni 100 000 rutsi (45 000 krooni) puhtalt, suvel isegi veelgi rohkem. Normaalne teenistus kelneritele on 50 000 rutsi kuus jootrahana. Aga seegi käib keskmisest klassist kõrgemate restode kohta. Äärelinna resto kelner muidugi Moskvas niipalju ei teeni mingi nipiga.

Kommentaare ei ole: