reede, november 21, 2008

Putin 1996. aastal: venemaalaste mentaalsus armastab totalitarismi, kuigi see pole hea

Internetiavarustes eksles täna selline nali Venemaa majandusolukorra kohta: The financial situation at the moment is so bad that women are now marrying for love. Võib olla näeb see daam metroos parasjagu just und õnnelikust abielust.
Moskvas tuli kolmapäeval lumi korraks maha, neljapäeval oli ka veel veidi, aga täna hommikuks sulas ära. Need fotod on tehtud kolmapäeval 26 Bakuu komissari tänaval. Õhurõhk on Moskvas nov lõpu kohta rekordiliselt madal – 720.





YouTube´i ilmus video Putini intervjuust 1996. aastal. Kuna see on antud Piiteri kanalile, siis saab selle järgi otsustada, et ta oli siis veel ametis Sobtšaki esimese asetäitjana. Eeldusel, et tegu pole võltsinguga, on seda päris naljakas kuulata. Kokkuvõtlikult räägib Putin seal järgmist – Venemaal on täitsa võimalik, et pöördutakse totalitarismi poole tagasi. Ja selle põhjus peitub venemaalaste mentaalsuses, mitte selles, et jõustruktuurid haaravad võimu. Paljudele tundub – ja Putin tunnistab, et vahest ka talle -, et kui valitsetaks tugeva käega, siis oleks elu mugav ja ohutum. Tegelikkuses see mugavus läheks väga kiiresti üle, sest see tugev käsi hakkaks venemaalasi üsna kiiresti kägistama. Jõustruktuure suudab ohjes hoida vaid demokraatlik kord, et nad teaksid, et kui tulevad uued juhid pärast valimisi, siis neilt küsitakse, mida te tegite? Vot nii! Tegelikult on Putin demokraat. Ainult et teistmoodi.

Kuulutuse tahvel Retšnoi Vakzali metroojaama kõrval. See on täis korteripakkumisi. Mitte kuulutusi, et otsin korterit, vaid et pakun üürile. Üllatusin veidi, sest tavaliselt just Moskvas otsitakse kuulutustes korterit. Kas seegi märk majanduskasvu aeglustumisest? (just nimelt - Venemaal ei saa rääkida majanduslangusest nagu nt Eestis, vaid et majanduskasv on senisest aeglasem.)


Iga töö on austamist väärt.

Kommentaare ei ole: