laupäev, november 22, 2008

Kas Vene võim tahab tsenseerida ebamugavaid ennustusi?

Novembri algul avaldas Venemaa ärileht Vedomosti (kuulub Wall Street Journalile ja Financial Times´ile) tuntud majanduseksperdi Jevgeni Gontmaheri (fotol) arvamusloo, kus ta püüdis ennustada milliseid sotsiaalseid tagajärgi toob Venemaal kaasa majanduskriis. Pealkiri oli selline: „Novotšerkassk 2009“.
Novotšerkasskis (Doni kasakate pealinn) juhtus nimelt 1962. aastal väga verine sündmus. Kohalike tehaste töölised hakkasid seal protestima suure hinnatõusu vastu, mis puudutad just esmatarbekaupu. Seal juhtus ennekuulmatu asu Nõukogude Liidus – töölised korraldasid streigi, milles osales suurusjärgus tuhat töölist. Streigi teiselpäeval läksid nad kohaliku kompartei hoone juurde, kus neid ootasid juba sõdurid, kes avasid tööliste pihta tule. Hukkus üle 20 inimese, kui ma õigesti mäletan. Nõuka-ajal loomulikult sellest keelati rääkida. Praegu on Novotšerkaskis avatud ilus mälestusmärk.
Vot ja Gontmaher ennustas lühidalt, et kui võim, midagi ette ei võta, võivad Venemaal tabada nüüd ka rahvarahutused, sest rahvas harjus Putini ajal hästi elama. Aga lugege ise, siin on artikkel. (Nt liha hind on võrreldes aasta algusega Venemaal tõusnud keskmiselt 20 prossa. Ilma et see midagi tähendaks, aga liha hinna kiire tõus oli ka üks Novotšerkasski streigi põhjustest.)
Täna hommikul teatas Ehho Moskvõ, et Venemaa föderaalne teenistus (venepärane lühend – Россвязькомнадзор), mis teostab järelvalvet ajakirjanduse üle tegi Vedomostile ametliku hoiatuse, et ajaleht peab rangelt jälgima ekstremismivastast seadust. Ja põhjuseks oli see Gontmaheri artikkel.
Gontamaher teatas juba, et peab seda sõnavabduse rikkumiseks ja tsensuuriks. Kusjuures huvitav detail – Gontmaher töötab Kaasaegse Arengu insituudis (juht Igor Jurgens), mis on vaat et ametlikult Medvedevi think-tank. See on üsna liberaalne asutus, mis on ilmselt paljudele pinnuks silmas. Võib olla oli see ka väike hoiatus Medvedevile Putini leerist. Silmaga näha, et nende vahel on kriisi ajal pinged suurenenud, sest nad teevad vastastikku vähe erinevaid avaldusi.
Vedomosti arvamustoimetaja juba teatas, et nemad kindlasti ei katkesta koostööd Gontmaheriga.
Aga olgu – keda teema huvitab, siis jälgige ise sündmusi. Näiteks Ehho Moskvõ kodukalt.

Kommentaare ei ole: