kolmapäev, november 12, 2008

Lõpuks ometi - must kalamari on poodides tagasi, kõigest 36 000 krooni kilo



Back in business! Üle mitme nädala olen nüüd tagasi Venemaal ja Moskvas. Nüüd olen tõenäoliselt siin kuni jõuludeni. Moskva võttis mind vastu koduste ummikutega, Šeremetjevost jõudsin koju Valgevene vaksali lähedale autoga „kõigest“ pooleteist tunniga, ammu pole nii kaua sõitnud. Kui lahkusin, siis oli Venemaa veel ülbe, et neid maailmakriis eriti ei puutu. Nüüd muust ei räägitagi, ja üha rohkem ka Vene ametlikes kanalites. Rublale korraldatakse pehme maandumine, mis tähendab, et üritatakse pääseda devalveerimisest, aga ilmselt järgmise aasta alguses kukub rubla dollari suhtes juba 30:1-le. Suvel oli veel 25:1-le ning praegu 27,5:1. Nagu siin fotol – koerad magavad metroos ja nende peade kohal ajaleheputkas pasundavad ajakirjad oma esikülgedel suurelt „Kriis!“
Samas, mis kriis? Käisin kodu lähedal „7 kontinenti“ poes (keskmisest kallim kett) süüa ostmas, astusin kassa juurde ja kassiir ei teinud mind nägemagi – uuris šerloki näoga pisikest purki ning hüüdis teisele kassiirile: „Katja, ae, Katja, sa vaata - 2200 rubla maksab see!“. Et tähelepanu võita, küsisin kassiirilt, et misse nii kallis asi on – „Ossetriina kalamari! Must!“ Huvitav, kas Venemaal on siis jälle ametlikult lubatud musta kalamarja müüa? Eelmisel aastal korjati see suure käraga nädalaga üle Venemaalt kõikjalt ära, isegi gurmee-poed ei müünud enam ja turult ka ei saanud. Nüüd siis on justkui tagasi. Ja vägevama hinna eest kui varem! See 2200-rutsine karp sisaldas ossetriina marja 27 grammi... Kuna krooni ja rubla kurss on praegu 1 krooni eest 0,45 rutsi, siis kilo hinnaks teeb see kroonides 36 630... Vot see on investeering – osta kalamarja kokku ja söö.
Niipalju on uudist, et lõpuks on Moskvas kohal ETV korrespondent Krister, olime hääd kolleegid Päevalehes. Krister peab ka oma blogi. Sealt leiab kindlasti teistsugust pilti Moskva kohta, kui minu omast. Laiem pilt tuleb alati kasuks.
Eesti kultuurist ka Moskvas - Andres Mustonen ja Hortus Musicus esinevad Moskvas festivalil. Laupäeval juhatab Mustonen ühte Moskva orkestrit Konservatooriumis ning pühapäeval annab sealsamas kontserdi Musicus.
Paar lauset Tallinna lennujaama kohta. Mina sattusin seal esimest korda täna hommikul kasutama check-in´i kioskeid. Ja olen lihtsalt vaimustuses, kui lihtsad ja loogilised need on ning kui kiiresti pardakaardi saab! Soovitan soojalt kõigile. Ei pea seisma pikas sabas. Loodetavasti nüüd kui nende iseteeninduskioskite populaarsus suureneb, siis lennujaama paigaldab neid rohkem, et ei tekiks sinna sabasid. Muidu kaob nende mõte ju ära.
Moskva lennukit oodates hakkas silma, et saalis mängis telekas ning sealt tuli venekeelne Pervõi Baltiski kanal. Minul ükskõik mis sealt tuleb, aga veidi imelik see mulle tundus, et kui igal pool tuliselt arutatakse Eestis venekeelsete inimeste infoväljast, siis riiklik lennujaam kannab ise üle idanaabri programmi. Aga ma pole muidugi kindel, et see lennujaamas üldse probleem on.
Panen lõppu paar fotot, mis täna tehtud Profsojuznaja (Ametiühingu) metroojaama juures tänaval.



3 kommentaari:

KT ütles ...

tore, et oled tagasi tekste tootmas ... ja tänan Tartu-loengu eest!

Klaus ütles ...

Venemaal peaks endiselt kehtima kümneaastane keeld kalamarja turustamisele ja kindlasti tuurapüügile. 90% kaaviarist tuli hiljuti veel Kaspia merelt, aga mu meelest olid teisedki Kaspia riigid püügikeeluga väga päri. Ameerikas on muidugi endiselt kalakasvandusi, kus kaaviari toodetakse ja röövpüüdjad tegutsevad Kaspialgi, eriti kui kaup on defitsiitne ja maksab roppu raha.

Tõenäoliselt pole kaubitsejate pealuusse müügikeeld lihtsalt jõudnud.

Anonüümne ütles ...

Rubla ja krooni kurss pole 1 kroon 0,45 rubla vaid 1 rubla on 0,45 krooni.
Krooni kurss on KÕRGEM kui rublal!
Elik ühe Eesti krooni eest saab 2,222222 Vene rubla.

Elik, kui 27 grammine purk ossetriina marja maksis 2200 rutsi, siis...

1000 : 27 = ca 37 purki kilos
37 x 2200 = 81.400 rublikut per kilo.
elik 36600 krooni - TÕEPOOLEST!

A' ma'i saa aru, kuda valede eelduste puhul on võimalik õigesti arvutada?... ;oP icicic