reede, veebruar 15, 2008

Süütuse presumptsioon segab uurijaid?


Hakatuseks veidi ropp tervitus teile siit Moskvast, Bolšaja Nikitskaja tänavalt (kiika fotot üleval). Mul on hea uudis – täna sain Vene MIDi pressikeskusest kätte oma uue akrediteeringu, kuni märtsi alguseni 2009. Nüüd on veel ainuke mure uue mitmekordse viisa saamine, aga see peaks loodetavasti olema puhas bürokraatia, ehkki mitte kerge.
Silma jäi värske Levada-keskuse gallup. Selle järgi on Medvedevi (DM) toetus rahva seas 80 prossa. Kas tõesti lastakse tal popisuse poolest VVP-le ära teha? Küsitlusest tuleb veel välja, et rahva ootused DM-ile on täoselt samasugused nagu olid VVP-le.
Huvitav küsimus oli, et kus rahva arvates võim hakkab peale valimisi olema – kas Kremlis või valitsuses, mida lubas juhtima minna VVP. 41 prossa arvas, et võrdselt mõlema käes, 23 prossa pakkus et jääb VVP kätte ja 20 prossa, et DM-i kätte läheb.
Aga kõige huvitavamad olid oopis vastused sellele, kuivõrd venemaalased usaldavad tähtsamaid telekanaleid Pervõid ja Rossijat. 63 % ütles, et need on neile peamised infoallikad. Alla poole, 49 % uskus, et valimiskanpaaniat esitatakse neile objektiivselt. 39 % arvas, et kajastus on ebaobjektiivne.
Leidsin netist huvitava saidi, kus on anekdoote VVPst ja DM-ist, samuti neist naljapilte. Tahtsin siia viite panna saidile - http://www.velros.info/ - aga mis ma nüüd näen! Sait on juba kinni pandud. Alles ommikul funkas. Kärmelt tegutsevad Lubjanka-mehed. See sait oli muide sellist nö marurahvuslaste oma, nende, kes organiseerivad Venelaste Marsse.
Olgu, siis muud nalja (kuigi see on pigem kurvavõitu asi). Tänastes lehtedes oli huvipakkuv, et peaprokurõri asetäitja, keegi Zabartšuk teatas, et kriminaalkoodeksis on süütuse presumptsioonil liiga kõva võim. Et see põhimõte segavat vastuvõtta „optimaalseid otsuseid, eriti võitluses korruptsiooniga”. Nutta tuleb tegelikult, vist. Selle peale arvas Moskva advokaatide kolleegiumi juht Genri Reznik, et süütuse presumptsioon Venemaal nagunii praktiliselt ei tööta enam. Mulle tundub juba ammu nii.
Paar fotot ka lõppu.


Väidetavalt viimane Nõuka-ajast säilinud ehtne pelmeenibaar Moskva kesklinnas. Krassini tänaval. Käisin täna seal naljapärast söömas. Püstijala koht, viisakas, koristatud. Võtsin pelmeenid, hapukoore, peedisalati, 50 grammi ja kompoti, kokku 180 rutsi ehk 80 krooni. Käis kah suure näljaga.


Kurgimüüja-mammi Zemljanoi Valil, Kurski vaksali vastas. Mammi seljataga on laheda kujundusega klubi, ilmselt.

p.s. palju tänu kõigile, kes mind ideedega üle külvasid, mida uurida Tšetšeenias. Kahju küll, aga realiseerida jõuan nendest vähesed mõtted.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

sait: http://www.velros.info/ on jälle pysti, aga nalja ei ole seal kyll. nagu sa kirjutasid, hoopis marurahvuslik slõugan 'Nam nuzna velikaja rossia'

Anonüümne ütles ...

Ikka on olemas. Otselink karikatuuride juurde on see: http://velros.info/polit-karikatury.php