kolmapäev, oktoober 31, 2007

Elust Tshinvalis

Nonii, kaisin ara Louna-Osseetias Tshinvalis, need on need kes peale abhaaslaste tahavad Georgiast lahku lyya. Praegu seal aktiivset konflikti pole, rahulik, kuigi relvastet mehi koik kohad tais.
Ainuke teravam elamus oli siis, kui yletasin eikellegimaad Georgia ja Louna-Osseetia vahel. Seal on nii, et yhel pool seisavad Georgia sisevaed, siis on 400 meetrit neutraalset pinda ja teises otsas on siis osseedid. No vot ja veidi enne osseetide posti seisab yks valge Ziguli, kaks laigulistes meest sees. Yks kutsub mind napuga enda juurde. Kes oled jne. Annan passi. Vahivad seda, ilmselgelt ei saa aru, mida sinna ladina tahtedega on kirjutet.
No ma siis naljaparast kysisin, et piinlikku momenti lahendada, et kas te olete varem sellist passi nainud? Sellepeale vaatas yks neist kahest umbusklikkust mulle alt yles, torkas automaadi labi autoakna vastu rindu ja kysis, et a sa seda oled nainud? Nentisin, et olen kyll, ja et ma olen vaga rahulik, et ma vaid pean Tshinvalisse saama. Probleeme rohkem polnud ja seal voeti mind ka sobralikult vastu.
Et lyhidalt seda olukorda kirjeldada, siis ma kasutan sama vordlust, mis ma lehe jaoks kirjutasin (lugu peaks homme ilmuma). Nimelt on Lõuna-Osseetia ilmselt maailma üks absurdsema olukorraga piirkondi, kus omavahel vaenutsevad rahvad on äärmuseni keeruliseks teinud üksteise liikumise.
Kujutage, ette et Harjumaa ainus lõunasuunas sõidetav maantee oleks Tartu maantee ning see tee oleks kahe vaenutseva jõu poolt jagatud nõnda, et Jüri asula on ühe poole käes ning sealt edasipääs Vaida poole oleks suletud. Jürist kuni Sinikülani oleksid omakorda kõik külad teise vaenupoole käes ning sellest edasi kõik külad taas nende käes, kes hoiavad Jüri asulat. Liiklus Tartu maanteel poleks võimalik, iga üksiku külani tuleks mööda metsateid ümber sõita. Lisaks kujutame ette, et see kõik toimub lühikesel, kümnekilomeetrisel lõigul.
Enne iga asulat ja küla sellel Tartu maantee lõigul oleks sõjaväeline kontrollpunkt, mis ei lase sind lihtsalt läbi. Selleks et pääseda Jüri asulast Kosele tuleks igapäevaselt sõita rohkem kui tunniajane ring mööda äärmiselt kehva teed. Samamoodi peaksid kõik, kes tahavad Vaidast Tallinnasse sõita, tegema samasuguse ringi. Ja nii päevast päeva.
Aga just nii nad elavad juba kolmandat aastat. Enne Saakashvili tulekut oli molema rahva kylasid labiv tee lahti.
Moned muljed siis elust.
Kuni viimase ajani jätkuvad perioodilised tulevahetused kahe poole vahel, milles alles septembris hukkus Tshinvalis üks naine. Enamus juhtudel on väga raske selgust saada, kes tulevahetusi algatab. Tshinvalis viibivad OSCE vaatlejad peavad tihti tulistamiste algatajateks Lõuna-Osseetia relvaüksusi ja/või Venemaa rahuvalvajaid. Tshinvali-võimud ja inimesed omakorda süüdistavad OSCE-d erapoolikuses, et nad on silmnähtavalt Georgia poolel.
Tõde on raske teada saada.
Kannatavad silmnähtvalt nii Lõuna-Osseetia osseetidega asustatud alad, kui ka grusiinide külad.
Tshinvali meenutab varsti juba 20 aastat kestnud konflikti tõttu nagu konserveeritud Nõukogude-aegset linna. Mitte midagi pole muutunud, midagi uut pole saadud ehitada, kõik on lagunenud halvemuse suunas.
Tshinvali linn on ilmselt ainus endises Nõukogude Liidus, kus on siiani säilinud Stalini tänav. Selle säilimise põhjus pole siiski konflikt, vaid nime muutmisele on vastu linnas elavad sõjaveteranid. Vanemate inimestega aga ei taha nooremad linnaelanikud heade kaukaaslastena konflikti minna. Stalini kuju viidi keskväljakult siiski ära.
Lõuna-Osseetia valitsuse ja majanduse püsimise A ja O on Venemaa. Sarnaselt teise Gruusiast eralduda sooviva piirkonnaga Abhaasiaga on paljud lõunaosseetlased saanud Venemaa kodakondsuse. Eriti on see kasuks pensionäridele, kes saavad Venemaa pensionit, mis keskmiselt on üle saja dollari. Samal ajal Gruusias on keskmine pension 30 dollari kanti.
Võrreldes ümbekaudsete Gruusia piirkonadega on Tshinvalis ka keskmine palk kõrgem.
Kogu toit, tarbekaup ning muu eluks vajalik tuleb Tshinvalisse Venemaalt. Nagu ka elekter. Venemaa ehitab neile ka oma gaasitrassi üle kolme kilomeetri kõrguste mägede. Praegu ostab Tshinvali Vene gaasi Gruusia kaudu. Oma gaasitrass tähendaks sama gaasi odavamalt.
Tshinvali kahest kommertspangast saab eraisik täna laenu 24-protsendiga aastas, mis on kaks korda väiksem protsent kui veel aasta tagasi. Laenu saada on lihtne selles mõttes, et laenu antakse vaid pandi tagatisele, kas auto, maja või väärtesemed.
Kõigest hoolimata ei õnnestunudki teada saada, kui suur on näiteks Lõuna-Osseetia vabariigi eelarve. Nende peaminister Oleg Morozov ütles intervjuu ajal otse: „See on saladus. Saage aru, me oleme ikkagi Gruusiaga konfliktis ning ei saa seda nende pärast avaldada.”
Valitsuse 14 ministrit saavad keskmiselt palka 8-9000 rubla (3600-4100 Eesti krooni).
Georgia kontrolli all olevad külad näevad välja pisut rõõmsailmsemad, sest Tbilissi toel on sinna kerkinud palju palliväljakuid ning ühiskondlikke hooneid nagu klubid, kinod, mida kohalikud poleksid tõenäoliselt kunagi näinud, kui Tbilissi ei tahaks Tshinvali elanikele näidata, et nende tiiva all on parem elada.

3 kommentaari:

KT ütles ...

kas Abhaasiasse seekord ei lähe?

Unknown ütles ...

Ma ei ole päris kindel, et Tsinvalis asub ainus Stalini tänav. Usun, et taolise nimega tänavaid leiab ka linnast nimega Gori. Stalini sünnilinn jne.

Väärib külastust. Stalini muuseum on väga lahe. Giid räägib nii kenasti, kuidas isake oli juba nooruses suur poeet. Lisaks seisab keskväljakul endiselt tohutu Stalini kuju ja ka hiljuti valminud uude raudteejaama on Stalini kuju pandud - seal küll sihukeses isalikus istuvas asendis.

Aga muidu on Gori paras pommiauk - kui autode asemel oleks hobused ja kilekottide asemel lendleks hein, oleks täielik metsiku lääne (või ida) tunne.

Igastahes on see paras päevane ekskursioon Tbilisist ja peaks kirjutamiseks piisavalt ainest andma.

Anonüümne ütles ...

Интересно написано....но многое остается непонятнымb