reede, juuni 27, 2008

Moskva kesklinlased suhtusid kaotusesse Hispaaniale positiivselt - hea et venelased üldse poolfinaali jõudsid



Mõtlesin, et pärast Venemaa kaotust vutiEM-i poolfinaalis Hispaaniale läheb Moskva kesklinnas mölluks. Aga ei midagi! Kell saab kohe kaks ja kesklinnas on täitsa rahulik, suhteliselt rahulik. Täitsa positiivselt üllatav.

Inimesi, peamiselt noori oli pärast mängu Puškini väljakul ja mujal kesklinnas muidugi palju. Aga nad polnud kaotusest frustreerunud, vaid hoopis enamuses väga rõõmsas tujus! Lehvitasid Vene trikoloore ja karjusid Rossija, Rossija. Pidev autode tuututamine, inimesed sõidavad poolenisti autost väljas lipud käes. Kuulsin, kuidas üks möödamineja küsis ühelt noorelt – Mis, kas me võitsime või?
Mida see tähendab? 1) kas Moskva kesklinna inimesed on nii palju mõistlikumaks muutunud aastatega? Sest 2002 pärast vuti-MM-il alagrupis kaotust Jaapanile korraldati Moskva kesklinnas ikka korralik pogromm, peksti poodide vitriine sisse jne 2) kas venelased on nagunii juba väga rahul ka oma koondise jõudmisega poolfinaali, mida kätt südamel pannes ju vähesed uskusid? Ma ise usun seda viimast varianti. See oli venelastele suur edu niigi. Nende rahvulikku enesetunnet on niigi upitatud ning see üks kaotus ei suutnud seda uhkust eriti uputada.
Isegi purjus inimesi oli Tverskajal suht vähe näha. Mina nägin ainult ühte tüüpi, keda miilits algul vaikselt togis ning asus seejärel rahulikult ja asjalikult tümitama. Päris kodu lähedal tuli üks kutt vastu kahe tüdrukuga, kutt lõpetas just õlle joomise ja viskas ükskõikselt pudeli kõrge kaarega üle õla tänavale puruks. Plikad kihistasid: No sa Alik oled ikka päris huligaan!, aga see oli selline koketeeriv noomimine. Kah tavaline siin, et huligaan on ikka täitsamees.
Muidu Moskva miilits väga kartis seda mängu lõppu. Kesklinna toodi kokku 4000 menti. Miilits pakkus enne mängu, et kui Vene võidab, siis nad ootavad tänavatele pidutsema kuni 3 miljonit inimest. Igaks juhuks keelati Moskva poodides täna õhtul kange alkoholi müük ning õlut ja limpsi ei tohtinud klaastaaras müüa.
Muidugi pole välistatud, et kuskil tehti märulit ka. Ma räägin ainult Puškini ja Triumfalnaja väljaku ümbrusest.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

mingi uudislõik teatas, et just matši ajal, mil kogu maa tähelepanu oli naelutatud ekraanide külge, rööviti Moskvas (vist) inkassaatori autot... ja "saak" olevat ikka erakordselt suur olnud...
selline ajastus siis ;)