kolmapäev, juuni 11, 2008

Moodne kitšarhitektuur Hantõ-Mansiiskis, statistika räägib vuti-EMil venelaste vastu

Varsti sõidab hunnik eestlasi Hantõ-Mansiiskisse (HM) soome-ugri kongressile. Ma nüüd veidi tutvustan HMi linnapilti. Et milline näeb välja kesklinna arhitektuur. Kuigi HM on 425 aastat vana linn, pole seal minus arust tuhkagi ajaloolisest linnast säilinud, vähemalt ma ei näinud. Praegusest kesklinnast on näha raha võimu ja seda neil on, sest HM ringkond annab suure osa Venemaa naftatuludest. Raha ehitamiseks on, aga paraku on see üsna jubedasse kitshi läinud. Vaadake ise. Õnneks on linn puhas ja ruumi on.


See on kesklinna suurim kaubanduskeskus Gostinnõi Dvor, umbes midagi Tallinna VW Passaži moodi.

Kultuurikeskus, samuti keskväljakul.

Vene riigikassa kohalik esindus. sealsamas keskväljakul Dvori ja kultkeskuse vahel.

Jõesadama Irtõši ääres. Sealt sõitsin midagi Kišõki külla.

Läbi kesklinna viib jalakäijate tänav. Küllaltki lai ja kohalikele mõnus õllejoomisepaik õhtuti.

Vana ja uus. Kah küllaltki tüüpiline pilt HM-is. Kesklinnas on veel säilinud vanu puumaju, mida järjest küll lammutatakse ning nende asmele kerkivad korrusmajad.

Grafiti aial: "Minu linn on linn ilma tsensuurita." Ei tea, kas vastab tõele. Kuskil lähedal oli veel grafiti "White power" ja "Rap live".

Jaa...venelastel on vuti EM-il keeruline seis pärast avamängu kaotust Hispaaniale. Lootused olid suured pärast kõikvõimalikke võite spordirindel ja Eurovisioonil. Venelaste vastu räägib statistika. Vaatasin huvi pärast, kui palju meeskondi suutsid viimasel MMil 2006 ja eelmisel EM-il 2004 pärast avamängu kaotust alagrupist edasi pääseda. Mõlemal korral suutis sed vaid 2 meeskonda 24 meeskonnast! MMil olid need ukrainlased (kaotasid muide samuti hispaaniale, aga nende next vastased olid Saudi Araabia ja Tuneesia) ja EMil inglased.

Kommentaare ei ole: