esmaspäev, juuni 09, 2008

Renata Litvinovast Kirsiaias ning kohandumisühiskonnast



EMT muidugi seda Eesti eriti ei kuuluta, et nad on vaikselt sisenenud Moskva ehitusturule. Nädalavahetusel nägin nende tunkedes töömehi Sheratoni hotelli vastu kerkiva kontorihoone ehitusel. Ei saa ka nemad läbi usbekkideta.
Laupäeval käisin teatris, Tšehhovi-nimelises MHATis Kirsiaeda vaatamas. Šapiro lavastuses. Kirsiaed on vist tema üks lemmikasju, sest ta on seda Venes ka varem lavastanud ja kui ma õigesti mäletan, siis käis seda ka Tallinnas tegemas mõned head aastad tagasi.

MHATi Kirsiaia kõige huvitavam pool on see, et peaosa, Ranevskajat mängib Renata Litvinova (fotol), Kira Muratova filmide staar, aga ta on mänginud ka Peter Greenaway filmis. See on üldse tema esimene teatriroll. Ja väga huvitav roll. Litvinova on üldse selline omapärane näitleja, kes meeldib või ei meeldi. Ükskõikseks tema mäng ja isik ei jäta.
Ranevskajat mängib ta omapärases maneeris. Räägib aeglaselt, veidi selliselt hullulikult. Mis tegelikult annab selle Ranevskaja olemust päris hästi edasi, sest see Tšehhovi tegelane minu arust päris tavamaailmas just ei elanud. Pikad pausid isegi ühe lause sees, kusjuures ta kannab need pausid hästi välja. Kogu aeg on selline tunne, et kohe-kohe hakkab ta üle mängima, aga ta kõigub selle piiri peal üsna edukalt. Igal juhul mängib Litvinova hoopis teistmoodi kui tavaliselt teatris mängitakse. Igatahes selle etenduse ta minu jaoks päästab, sest muidu see lavastus just väga ei meeldinud.
Parandan taas ka ühe vea ära....Kirjutasin eelmisel nädalal, et Vene Gazprombanki automaatidest saab Hansapanga kaartidega tasuta raha võtta. Sain valesti aru - Gazprombankist saab ilma prossata vaid Swedbank Russia kaartidega, mitte Hansa omadega.
Muide üks tuttav postitas mulle sellise kommentaari – „Kasuta krediidipanka. Makstes kaardiga 1000 krooni eest kuus saad boonusklubi liikmeks. Boonusklubi liige saab aga ümber maailma igalt poolt MAstro automaatidest raha tasuta välja võtta. Mina nautisin Venemaal ja olen ka igal pool mujal nautinud.”
Silma hakkas sotsioloog Boriss Dubini (Levada Keskus) huvitav nending Venemaa ühiskonna kohta – see on väga suure kohandumisvõimega ühiskond. Suured ühiskonnagrupid on kõik orinteeritud mitte ühiskonna muutmisele, vaid just ühiskonnaga kohandumisele. Nad olid uurinud Vene keskklassi (mis on tegelikult ju üsna väikesearvuline) käest ning selgus, et 60 prossa neist nö võtavad vastu praegust üsnagi suurt seadusetust, korruptsiooni Venemaal. Sest nad teavad, kuidas nendes tingimustes käituda. (Enamus välismaalasi Venemaal ei tea, kuidas ning sellepärast ei saa ka Venemaast aru). Nad eelistavad kokku leppida, mitte minna kohtusse. Nad eelistavad maksta arstile, et see teeks „normaalselt”. Kusjuures, rõhutab Dubin, makstakse selle eest, et „oleks normaalselt tehtud”, mitte kõrgema kvaliteedi eest. Jne.Sama küsitluse järgi vastas 57 venemaalastest, et riigis on piisavalt vabadust, 24 prossa arvas, et vabadust on liiga palju ning ainult 12 % arvas, et vabadust on vähe Venemaal.
Lõppu väike naljakas video. See on tehtud Handi-mansimaal Kõšiki külakeses, kus kohalikud lapsed andsid kultuurimajas 1. juunil lastekaitsepäeval kontserdi. Selle parempoolse tüdruku, pikema tüdruku, ema on hant. Plika muidugi handi keelt enam ei räägi.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

lahe laul :)