reede, juuni 06, 2008

Kuidas paistab Moskva 22. korruselt ja hurraa!! Sheremetjevost hakkab rong kesklinna käima



Sellist panoraami Moskvale näeb, kui istuda baaris nimega Sky Lounge, mis asub Teaduste Akadeemia 22. korrusel. Sadovajast 3 kiltsa, Gagarini väljaku lähedal. See siin videol on ainult üks osa vaatest, baari terrass jookseb ümber terve katuse. Siit lõigult on alguses eemalt näha kerkiv Moskva city (alumisel fotol), siis on Lužniki staadion ning ülikooli peahoone koos Varblase mägedega.

Kõige odavam koht see just pole, aga vaadet võib minna nautima küll. Ei pea ju liialdama seal. Väike hinnanäide. Käisin seal neljapäeva õhtul tuttavaga. Tellisime 200 g viina, kannu teed (seda oli oma liiter!), praed ning läks 3200 rutsi (1400 krooni).
Ega Moskvas eriti paremat ülevalt linnavaadet ei leia. Kõige ägedam on muidugi city`is kerkiva pilvelõhluja Meždunarodnaja katuselt, aga selleks peab nende kodukal ette registreerima ning siis nende kõnet ootama, et millal sa pääsed sinna.

Teaduste Akadeemia peahoone ise näeb kaunis kummaline välja. Ta paistab paljudest kohtades kesklinnas. Hakkab silma oma imeliku vasktorudest tehtud katusega. Selline näeb hoone alt välja. Aga see foto ei suuda haarata kõiki selle hoone kummalisusi.

Praktilist infot ka Moskvasse tulijatele.
11. juunist ehk siis juba järgmisest kolmapäevast hakkab lõpuks Sheremetjevo lennujaamast, kuhu maandub Tallinna lennuk, kesklinna käima otserong ilma peatusteta. Esialgu Savelovski vaksalisse, aga peagi ka Valgevene omasse. Sõit 35 minutit.
See on väga hea uudis, sest praegu on seal linna saamine paras kepp. Takso maksab miinimum 1200 rutsi ja sõit kestab vähemalt tund, kui pole palju ummikuid. Aga reede pärastlõumal on tihti Tallinna lennuki peale sõit tõeline õudus.
Teine inff on see, et tuleb välja, et Swedbankil on Moskvas partnerpank Gazprombank ning selle pangaautomaatidest saab Hansapanga kaardiga raha välja võtta ilma protsendita. Nii mulle üks Swedbanki Moskva filiaali töötaja väitis. Pole ise proovinud. Ja ega neid Gazprombanki automaate just igal sammul Moskvas pole ka. Kes proovib või on proovinud,olge hea, jätke blogisse teade, et kas võeti siis protsente maha või ei. Siit leiab muidu selle panga automaatide koordinaadid Moskvas.

Neljapäeval saatkonnas käies hakkas silma, et Eesti konsulaadi taga on jälle mehised viisajärjekorrad. Tegelikult tekivad need iga suvi, kui puhkused hakkavad. Ainult, et eelmisel aastal ühtede sündmuste pärast ei olnud. Nii et seegi positiivne...
Küsisin pärast Moskva konsulaadist huvi pärast üle, et mis statistika näitab. Konsul pakkus selliseid arve. Nad võtsid 2005-2007 ehk kolme eelmise aasta keskmise ning vaatasid, kui palju see tänavusest erineb. Veidi alla kaheksa protsendi vähem viisasid on tänavu välja antud võrreldes eelmise kolme aasta keskmisega.
Kuude kaupa teeb see nii: jaanuaris – kaheksa prossa vähem, veebruaris üks pross isegi rohkem, märtsis miinus 29 prossa (minu seletus – eelmisel kahel aastal minu meelest sattusid paasapühad Venes märtsi, aga sel ajal reeglina sõidetakse palju välismaale puhkama, aga sel aastal olid pühad aprillis), aprillis miinus kolm prossa ning mais pluss kaks prossa.
Venelased ise väidavad, et reaalselt on Venemaa inimeste piiriületuste arv Eesti-suunas hoopis kasvanud. See on seletatav sellega, et Eesti konsulaadid Venemaal on hakanud rohkem väljastama mitmekordseid viisasid ning ka Schengeni viisaga saavad venelased nüüd ju Eestisse.
Tänane Vedomosti kirjutab huvitavast küsitlusest, mis tehti Moskva suurärimeeste seas. Neilt küsiti, et mis on nende arvates Venemaa jaoks suurimad ohud arenemaks 2020. aastaks maailma üheks juhtivamaks majanduseks. Nende arvates pole ohtlikud mingid välised ohud – ei majanduslikud, ei poliitilised ega sõjalised. Vaid ainult Venemaa enda sisesed probleemid – puudulik infra, korruptsioon, rahvastiku vähenemine ning paljude vabaduste puudumine.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuuldavasti peavad kõige ägedamad viisasabad olema Soome Peterburi peakonsulaadis kuna Soome ainsana ELdu liikmesriigina lollist peast reaalselt täidab Venemaaga sõlmitud viisakorra lihtsustamise lepet ehk ei nõua viisataotlejatelt kutset. Niisiis pöördutaksegi kõigisse Schengeni riikidesse reisimiseks Soome konsulaadi poole.

Anonüümne ütles ...

Varblasemägedest:
Olen ise vaadanud seda panoraami Moskva Ülikooli peahoones asuva ühika aknast - palju tuttavat tuli ette.

Tegelikult pole neil mägedel vist varblastega midagi pistmist. Kunagi asus seal küla Vorobjovo:

Достоверно село Воробьево известно с 1451 или 1453 года, когда княгиня Софья Витовтовна, супруга московского великого князя Василия I, купила его у «попа Воробья» – считается, что от имени священника и произошло название села, а потом и всей местности «Воробьевы горы».

Mikk ütles ...

Peterburi sõbrad rääkisid juba aasta tagasi,e t soome viisat on väga lihtne üldiselt saada ning nüüd siis saavad selega Eestis ka käia. Lahe, et niigi kui Eesti saatkonnad paranoiliselt ei taha lihtsamaks teha visade saamise võimalust.

Ja pangakaartidest Kasuta krediidipanka. Makstes kaardiga 1000 krooni eest kuus saad boonusklubi liikmeks. Boonusklubi liige saab aga ümber maailma igalt poolt MAstro automaatidest raha tasuta välja võtta. Mina nautisin venemaal ja olen ka igal pool mujal nautinud. Isegi Eestis on hea - võta millisest automaadist tahad. :) Väga mõnus.

Luarvik ütles ...

Kui ma õigesti mäletan, siis mu Moskva-tuttavad nimetasid seda teaduste akadeemia hoonet odekolonniks (või odekolonni pudeliks), tema imeliku kuju tõttu...

Anonüümne ütles ...

Minu tuttavad nimetasid "ajudeks" - mozgi. Ühelt poolt katusemonstrumi pärast, teiselt poolt sellepärast, et teaduste akadeemia ja nii.