pühapäev, detsember 09, 2007

Lapsed toetavad ka lõpuks Kremli. Kas tuleb ka emade-organisatsioon?

Trumm mürtsub siin täie hooga. Selle nädala hitt oli Putini-truu laste- ja noorteorganisatsiooni „Miškad” (Karumõmmid) loomine. Nutikas on see, kes saab aru, et selle taga on Našide-liikumine mängus. Mõmmid ilmusid esmakordselt lagedale reedel, kui Našid korraldasid Punase väljaku lähedal piraka demo Putini valimisvõidu toetuseks.

Miškad nimetavadki ennast nii – laste- ja noorte liikumine, mõeldud 8-15-aastastele. Nende nö kasvtajad on Našide komissarid. Mis omakord näitab, et selge, mis suunas neid kasvatatakse.
Mõned on juba siin kommenteerinud, et kui Našid on selline uus-komsomol Venes, siis Mõmmid on uus-pioneerid. Ei ole kindel, kas see paralleel on täpne, aga noh eks välismaale on lihtsam just selliseid võrdlusi müüa. Võin kihla vedada, et paljud välisajakirjanikud hakkavad neid just selliselt nimetama.
Üks mu tuttav Moskvas, selline hästi dissidentliku meelega, ironiseeris juba, et peaks oma 9-aastase poja Miškadesse panema, et tal elus kõik libedalt läheks edaspidi... Õnneks on siiski alternatiiv veel teha karjääri äris, lisas ta mõne hetke pärast.
Kui ma Našide jutust õigesti olen aru saanud, siis põhimõte Miškade organiseerimisel on haarata lapsi hoovide kaudu. Üks õu, üks rakuke. Selline hoovipõhine struktuur. Mitte klasside või koolide kaupa.
Miška-juhtide struktuur on väga lõbus. See, Našide komissar, kas organiseerib Miškade gängi kümnes hoovis, saab juhi nimetuseks „jääkaru”. Miškade kõige kõrgem komissar kannab aga nimetust „pruunkaru”. Mis on veidi imelik, sest jäärkaru on ju teadaolevalt suurem ja tugevam ilmselt kui pruunkaru.
Rohkem tegutsevad Miškad seni regioonides. Moskvas pole neid näha olnud, välja arvatud see üritus Punasel väljakul. Ja nagu Našid kiitlevad, siis on vanemad provintsilinnades väga rahul, et nende lastega tegeletakse. Mis võib ka jumala tõsi olla, sest seal on meelelahtutuse ja tegevusega kitsas käes. Našid on nutikad, nad teavad, et provintsilapsi on Venemaal kõige lihtsam haarata ja neile juba noorest east õpetada „mida vaja”. Našide suurim toetajaskond on ka ju väljapool Moskvat ja Piiterit. (Muide – nagu ka võimuparteil Ühtsel Venemaal.)
Miškad on juba jõudnud teha ka pöördumise Putini poole. Selles nad kutsusid üles VVP-d hakkama nende liikumise juhiks, sest „ta on ju peamine „Miška Venemaal”....

Siin fotol on liuväli Punasel väljakul. Ei ole odav. Üks seanss, poolteist tundi, maksab õhtul täiskasvanule nt 350 rutsi + uisud laenutusest 200 rutsi, kokku 550 rutsi (250 krooni). Liuvälja taustaks on GUM, mis on ennast tõeliselt värviliseks teinud. Päris uhke vaatepilt pimedas. Muideks, rahvast ma ei ole seal katokil palju näinud. Palju rohkem rahvast, kui uisutab, vahib niisama poortide tagant uisutajaid ja elab neile kaasa.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mishkad huishkad. Täitsa perses ikka.

lounamaa ütles ...

Kui Putin nüüd Medvedjevi pukki paneb, siis on noorteorganisatsiooni nimi igati asjakohane.

Anonüümne ütles ...

Punane väljak öösel http://www.vrmag.org/vrmag_hotlist_issue_28/fullscreen/VR000013301.html
Saab zoomida ja pilti 360 kraadi keerata.