kolmapäev, detsember 05, 2007

Kremlis, vanas EKE Projekti majas

Täna käisin Kremlis. Tegin intervjuud Putini pressisekretäri esimese asetäitja Dmitri Peskoviga. Ta on Kremli põhiline kõnetoru. Pressisekretär Gromov ise kommenteerib avalikkusele asju väga harva, ainult tähtsamaid sündmusi. Aga põhiliselt ikka Peskov.
Rääkisime valimistest, miks Lääs Venemaad "kiusab", millal Lenin platsilt ära viiakse jne. Peatselt saab Päewalehest lugeda. Päris huvitav oli.
Peskov jättis hea mulje. 40-aastane, Kremlisse selle koha peale tuli 2000. aastal Vene välisminnist ja läheb ära koos Putiniga. Pesueht diplomaat, mitte PR-töötaja. Ütles, et talle endale oli ka üllatuseks, et pressiesindaja töö peale saadeti MIDist.
Varem olin tööasjus ainult korra Kremlis käinud, siis kui jaanuari lõpus see Putini kuulus maratonpressikas oli.
Intekas toimus õhtul, kella kuue paiku. Spasski kellatorni all mind juba ootas sotrudnik. Tema viis mind kohale, ootas kogu inteka aja ning viis pärast uuesti Kremlist välja. Üksi ei ühtegi sammu.
Hoonesse, kus Peskov kabinet, minnes võeti mobla ära. Kui võtsin taskust diktofoni, siis valvur vaatas mu saatjale küsivalt otsa, kas võtan selle ka ära? See vastas otse ja tuimalt – loll, see on ju diktofon, kuidas ta tööd siis teeb? Jäi alles.
Sõitsime liftiga 3. korrusele. Kõik, alates liftist, oli ehe Nõuka-sisustus, ehe kompartei maja. Seest nägi välja nagu tüüpiline EKE Projekti ehitatud nomenklatuuri maja. Samasugune pruun puu-imitatsiooniga mööbel. Vähemalt kümme aastat polnud mingit remonti tehtud.
Kuni peskov vabanes, pidin kümme minutit koridoris ootama. Ei mingit istet ega teed-kohvi. Sellist nurgataga ootamist pole varem Moskvas kohanudki. Aga kabinet oli ilus ja avar. Kummaline, aga Putini suurt portreed ma kuskil seina peale ei näinudki. Võib olla kolivad juba?
Homme oodatakse Moskvas Punasel väljakul taas Našide suurüritust, vähemalt 30 000 noort. Kremli ümbruses suletakse kõik tänavad. Koos Našide on ürituse organiseerijatena kirjas laste- ja noorteliikumine Miškad. See on mingi uus asi, varem pole kuulnud. Uus komsomol juba on Našide näol. Huvitav, kas Kreml on nüüd loonud oma pioneerimaleva ka?
Huvitav avaldus tuli ka Eestist. Välisminister Urmas Paeti sõnul võivad Eesti majanduse kohta levivad kuulujutud Eesti kuvandit negatiivselt mõjutada. Paet oli nõus Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallasega, kes ütles Päevalehele antud intervjuus, et praegused majandusvõbelused kujutavad tõsist ohtu Eesti mainele ning ametkonnad peaksid selliste meeleolude hajutamiseks plaani tegema. “Selles osas on Siim Kallasel kindlasti õigus, et igasugused kuulujutud paratamatult võivad kuvandit mõjutada ja mingisuguseid põhjendamatuid hirme tekitada,” rääkis Paet pressibriifingul.
Huvitav-huvitav, kuulujutud „majandusvõbelusest” mõjuvad Eestile kahjulikult ja Paet tunnistab seda, aga kui Eestit rünnatakse Läänes avaldustega, et me oleme fašistlik riik jne, siis teevad alati meie poliitikud näo, et see pole midagi. „Meie Lääne partnerid teavad, et see pole nii ning ei usu neid jutte,” umbes nii ütleb tavaliselt Paet ning seletab, et selliste avalduste peale pole mõtet erutuda, et ega need Eestile mingit kahju ei tee. Nüüd on siis meie Lääne sõbrad äkki nii lollid, et ei tea kuidas „Eestis asjad päriselt on”.
Äkki on osa tõest selles, et ilmselt kahjustavad (aga ei ole tõesed) Eesti mainet mõnevõrra siiski ka need poliitilised avaldused, aga Eesti poliitikud tahavad rahvale näidata, et pole hullu ühti. Siis ei pea ju ka rabelema, et seda mainet parandada.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kus seal läänes ikka nii väga seda sodi kirjutatakse, kvaliteetväljaannetes ilmselt mitte. Kui, siis mingites nurgatagustes hämulehtedes millega vörreldes delfi on tippajakirjandus. Ja majandusvöbelustest nii palju, et sellist juhtub läänes kah, tobusid on igal pool.