pühapäev, oktoober 07, 2007

7. oktoober - aasta Politkovskaja mõrvast ja 55 aastat Putini sünnist


Täna möödus siis aasta Anna Politkovskaja mõrvast ja 55 aastat Vladimir Putini sünnist. Venemaal pole kahtlustki, kumb oli täna tähtsam üritus. Moskvas kogusid Našid 10 000 inimest Putini sünnipäevamiitingule hotell Ukrainka lähedale Moskva jõe kaldapealsele.

Samal ajal toimus Puškini väljakul miiting Politkovskaja mälestuseks. Jalutasin sealt mööda, maksimum 500-600 inimest. Miilitsat oli teist sama palju. Inimestel olid lilled käes, osadel ka Politkovskaja fotod, mida koha peal jagati.
Võib olla peletas osa rahvast sellest miitingust eemale see, et Kasjanov tegi sellest oma partei ürituse. Kasparov ja Limonov tegid paar tundi hiljem 1905. aasta platsil oma Politkovskaja mälestusürituse. Aga ei usu, et seal rohkem rahvast oli.
Pärast jalutasin ka Politkovskaja maja juurest mööda Lesnajal, oma maja trepikojas ta maha lastigi. Seal oli maja seinal mälestustahvel avatud ja veidi lilli, aga välisjaamade teleajakirjanikke oli sama palju kui Politkovskajat leinavaid inimesi (alumine foto).
Maja nurga taga passis igaks juhuks suur veoks OMONikatega + bussike družinnikutega, kes magasid istmetel hambad laiale nii magusalt, et neid poleks kutse tasuta viinale ka üles ajanud. Ammugi siis mässajad.
Päev läbi sadas ka muidugi Moskvas üsna kõvasti, võib olla see hoidis inimesi kodus. Ainult mitte našikaid. Tuttav, kes nende ürituselt mööda sõitis, rääkis, kuidas nende busside, millega neid ümbruskonna oblastitest kohale kärutati, rivi oli sadakond meetrit mööda kaldapealset. Ei nad organiseerimast väsi.
Huvitav oli see, kuidas Vene kolm suuremat riiklikku telekanalit teemadesse suhtusid. Pervõi Kanal ei teinud kummastki üritusest juttu. Rossija tegi pika klipi Politkovskaja mõrva aastapäevast, aga Našide aktsioonist ei sõnagi. NTV tegi 20-sekundilise klipi Našide aktsioonist, aga ei kõssanud Politkovskaja mõrvast. Eriti üllatav on muidugi Rossija valik – ilmselt anti siis seekord selline käsk.
Üks teade tuttavatele ka. Mu Eesti moblanumbrile pole mõtet lähiajal helistada. Ma nimelt kaotasin neljapäeval oma mobla ära. Sõime ühe tuttavaga Carnegie keskusest lõunat Dõmovi soliidses õllekas Malaja Dmitrovka alguses. Kui lahkusime,siis unustasin mobla pingi peale, kus istusin. Viie mintsa pärast tuli meelde, läksin tagasi, aga mobla oli juba lännu. Helistasin kelneri moblalt oma numbrile, juba oli välja lülitet. Õnneks oli mul kodus veel üks mobla, läksin tegin uue kaardi sama Moskva numbriga – see võttis mintsa viis ja ei maksnud midagi.
Aga siis juhtus see jama, et ma võtsin oma Eesti kaardi selle teise mobla seest ära, panin pintsaku tasku ning kui vastu ommikut ühelt ürituselt tagasi jõudsin, siis oli kaart kadunud. See ju selline paganama väike vidin ju.
Nii et, kellel vaja, helistage mulle ainult Moskva moblale praegu, see mul +7903 284 2035. Eestisse tulen, siis taastan ka selle EMTi numbri.
Lõbusat ka. Selle õpetliku loo rääkis üks mu tuttav. Nimelt pidid nad minema ühe seltskonnaga Pihkva oblastisse. Viisakas üritus ja puha. Eesti reisibüroo korraldas viisaformaalsused, andis mikrobussi koos bussijuhiga. Nagu valgetel inimestel kombeks.
Viimase öö kavatses seltskond veeta Petseris. Broneeriti hotell, ulitsa Mira 7A, hotell Atlas. Jõudis seltskond siis Petserisse, sõidavad aadressil ulitasa Mira 7A – seal pole mingit hotelli! On aga hotell nimega Planeta majas nr 10. Helistati siis Eesti reisikorraldajale, too omakorda hotelli. Vastuskõne oli umbes sellise sisuga: "On hotell ulitsa Mira 10, nad seal Petšoras ootavad, seisavad värava juures." Aga - paraku on Petseri nimi vene keeli Petšorõ! Petšora linn asub hoopis Komis, mõnetuhande km kaugusel! Õnneks oli ka tolles Planetas vabu kohti... Nii et tähelepanu Venemaal reisimisega. Suur maa jne.

1 kommentaar:

KT ütles ...

oijah, nendest vene kohanimedest võiks lausa omaette jutu kirjutada ... valik on ikka väga lai:)