esmaspäev, märts 12, 2007

Vaata Kremli-noorte propagandavideot Vene armeest


Täna kirjutan taas oma lemmikutest – Kremli-meelsest noorteliikumisest Naši. Mulle meeldib jälgida nende tegevust, sest nad on pagana osavad propagandistid.
Nüüd on nad justkui ette võtnud Vene armee päästmise. Õigemini nende maine päästmise noorte hulgas. 23. veebruaril panid nad internetti, YouTube´i üles väga korraliku propagandavideo „Meie armee”. Vaadake seda.
Taustaks niipalju, et Našid organiseerivad juba alates eelmisest aastast sellised grupikesi, kus ajateenistusse minevad Naši liikmed saavad seda teha koos omaealiste sõpruskonnaga ning teha seda enda kodulähedases väeosas. Enne seda veel treenitakse pool aastat koos, et olla füüsiliselt valmis armeesse minema.
Kõik selleks, et näidata, et Vene armees on tore teenida ja et mingit dedovštšinat pole olemas. Noored avaldavad internetis oma päevikud sõjaväeteenistusest, mis paistab seal kui üks huvitav seiklus. Tegelikkus on karmilt teistsugune – igal aastal hukkub Vene armees 2000 noorukit. Niimoodi sõpruskonna kaupa armeesse minemise võimalus on vaid tühisemast tühisemal hulgal noorukitel.
Tagasi video juurde. Seda on tänaseks vaadanud juba ligi 22 000 inimest.
Video algab jutustusega sellest, et USA tahab kangesti Venemaad vallutada, et saada endale rikkalikud loodusressursid. Ning et ainus, kes suudab Venemaad selle eest kaitsta, on armee, milles paraku enamus noori ei taha teenida.
Valik tsitaate:
„Täna on kõige võimsam riik maailmas USA. /---/ Ja nad on meile juba üsna lähedal. Nad on Baltikumis, Ukrainas ja Gruusias – seal paiknevad nende sõjaväebaasid ja raketid. Arva ära, kelle pihta need on suunatud? /---/ Väikseimagi võimaluse korral teevad nad kõik, et meid vallutada. /---/ Kuni meil on armee, ei tule meil Ameerikaga sõda.”
„Ilma armeeta pole Venemaa tulevikku. Igaüks teab, et teenida on vaja. /---/ Kindlasti leidub sul palju väga põhjusi, miks sellest kõrvale hiilida, aga arvesta et see teeb sind su kodumaa poolkodanikuks. /---/ Tead, see kõik tundub väga reetmise moodi.”
Iseenesest on see jutt ju kõik väga ilus ja õige – oma riigi armees tuleb teenida! Aga minu lihtne arvamus on, see video polegi ehk nii väga mõeldud Vene armee ülistamiseks, vaid noorte Našidesse meelitamiseks – sest kujuta ette, kui sa liitud meiega, siis me suudame sind isegi armees kaitsta, sa pääsed dedovštšina käest! See võib täitsa mõjuda.
Kusjuures on väga naljakas, mida video dedovštšina põhjuste kohta arvab. Seal räägib üks armees teeniv väga hingestatud našilane, et kujutage ette, osad ei taha sõjaväes kell 6 hommikul ärgata ja ei taha „partjankasid” kanda... Oleks vaid see põhjuseks.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ja Vene armee tegelikkus: http://sarvik666.blogspot.com/2007/02/oo-great-russian-army.html

KT ütles ...

faaaaaantast hea materjal ... tänud! nõukaaegne agitprop on selle kõrval lapselik lalin ... kohal on tõeliselt uus põlvkond.

minu häda on ilmselt see, et toonase "kooolituse" läbinuna ei suuda ma taolist materjali tõe pähe võtta ... natukese liig nähtavad traagelniidid.

kuid kujuta end ette praeguse noorena kuskil VF väikelinnas ... sul pole niikunii suurt alternatiivi oma elu seadmiseks ... ja kui veel kasutatakse selle põlvkonna jaoks toimivaid märke nagu arvutid ja Khultu ... sinna juurde primitiiv-geo-darvinismi ... siis on asi täiesti täkkes;)

Anonüümne ütles ...

Njah, Našide liikumine meenutab veidi liiga palju Hitleri Saksamaa aegseid noorteliikumisi...

Anonüümne ütles ...

Naši sarnasust hitler-jugentiga on võimatu mitte tähele panna.

Jaanus, küsimus Sulle. Mis on Sinu hinnang, kui hästi on Naši juhitav?

Ehk niikaua, kuni organisatsioon on keskvõimu käepikendus, on seal olemas teatavad reeglid ja teatud kontroll. Minu suurim hirm on selles, et kui sellisel natsionalistlikul ideoloogial põhinev liikumisel puudub tugev tsentraalne kontrollmehhanism, tekivad õige pea pisikesed äärmus-rühmitused, mis hakkavad ise KORDA LOOMA.

Sellised kontrollimatud pisirühmitused võivad ühel päeval otsustada tappa esimene ettejuhtuv välismaalane, järgmisel päeval külastada mõnda naaberriiki ja seal jälg maha jätta.

Ja teine küsimus Sulle: Kas Eesti Vabariigi mõnitamine saatkonna juures on vaid hale eelmäng sellele, mis õige pea juhtuma hakkab?

Silver

Jaanus Piirsalu ütles ...

Vastuseks Silverile
1) mulle tundub, et Našid on väga raudselt juhitud praegu. nende boss Jakimenko on sel alal väga kogenud tegija ja tal on noorte suur usaldus
2) aga sellesse, mis saatkonna ees juhtus, ei maksa nüüd nii väga traagiliselt ka suhtuda. Üle maailma mõnitatakse pidevalt kedagi avalikult. see on ju selline praeguseks suht akseptitud poliitiline võitlusvorm, et vastaste liidreid põletatakse, trambitakse nende peal jne. See kuulub Ilvesele ameti juurde. ja eks me eestlased ole ka Vene riigi juhte mõnitanud nii et küll!
Aga mis edasi hakkab juhtuma, seda ma ei tea - ma pole kahjuks selgeltnägija. Kui su erakonnakaaslasest peaminister laseb mõnel öösel Pronksmehe lihtsalt ära viia salaja, siis kardan küll, et hommikuks on Eesti saatkonna aknad sisse visatud. selliseid vendi jätkuks siin küll ja küll. Aga ei pruugi muidugi, sest seni on miilits ja OMON päris tõusalt suutnud Eesti saatkonda tegelikult kaitsta.

plasma-jack ütles ...

need našid ei ole tõsiste marurahvuslaste kõrval vist eriti tõsised tänavalaiajad, nagu järgnevalt videoltki näha võib:
http://www.youtube.com/watch?v=ty1YTgGhGZo

Anonüümne ütles ...

poliit-agitatsioon selleks, aga siin ju näidatakse lausa prime-time-TVs kui hea on armee-elu. 4 päeva nädalas "Soldatõ" - kergelt humoorikas sarjake elust ühes Moskva lähedases väeosas (jookseb 12 "hooaega"). Ja ühe teise kanali pealt veel läägem suvoorovlaste "elu-olu" kajastav "Kadetsvo".

Jaanus Piirsalu ütles ...

Ma olen ka sattunud vaatama neid sarju. Onjah nii - see sari Soldatõ, selle järgi on teenistus umbes sama nagu suvel maal vanaema juures. Saab nalja ja pulli teha ja teenistus konti ei murra ka.
Noh aga tegelt tehakse vist igas suuremas riigis selliseid armeeelu idealiseerivaid ja heroiseerivaid asju. Nö riiklik tellimus. Vist isegi Eesti kaitseminn tahtis veidi aega tagasi mingit taolist sarja tellida