reede, märts 16, 2007

Siberi setude lugu läks vist paljudele hinge, paistab nii...


Kes lugesid märtsi algul mu sissekandeid Siberi setude külast Krasnojarski kraist, siis – palun! – täna ilmuse neist pikk reportaaž Päewalehes. Mul oli seal lõbus, loodetavasti teil lugedes ka. Ja et veidi teemasse paremini süüvida, siis panin siia juurde ka väikse videoklipi, milline näeb välja Haidaki küla. Sorry, et kvaliteet pole väga hea, pealegi on see tehtud autost ning kohati segavad ka mõrad auto esiklaasis. Aga pole hullu!
Mul tekkis selline mõte, et katsuks neid seal Siberi sügavuses aidata. Sellise üleskutse panin ka loo juurde ja täna olen saanud juba kümmekond meili inimestelt, kes tunnevad huvi ning küsivad Haidaki elanike kontakte jne. Ei ole, ei ole hoolivus ja eesti meel kadunud!
„Kohe läheb hinge selline teema mis meie suguvendade väljarändamisega seotud. Igal juhul on nad väärt et nendega suhelda vaimujõu hoidmiseks.Korraga ei näe veel materiaalse toetuse reaalset realiseerimist aga peab plaani pidama,” kirjutas Enn Räpinast.
„Kohalikud setod on väga huvitatud nende kontaktidest, et saaks suhteid arendada, asju saata vms,” kirjutas Igor, kes toimetab Setomaa ajalehte.
„Aitäh huvitava loo eest! Kirjutan Võru instituudist. Meie võiksime Haidaki külla saata võrukeelseid õppematerjale ja kassette, mis sobivad ka seto keele õppimiseks. Palun saatke meile Galina Jevsejeva aadress!” - Mariko, Võru instituudi võru keele spetsialist
„Hea meelega toetaksin Siberi setusid rahaliselt veidi. Kuidas seda teha?” küsis Kristjan.
Vastuseks ka teistele – ma helistan Galina Jevsejevale Haidakki ja küsin tema käest nõu, kuidas ta ise soovib ja kuidas neil endil oleks parem asju ajada.
Ma usun küll, et saame kuidagi organiseeritud setukeelsete raamatute sinna saatmise ning rahasummakese kogumise represseeritute mälestusmärgi tegemiseks.
Muide, vahepeal kirjutas mulle Tiit, kes pakkus lahkelt lugemiseks Eesti Geograafia Seltsi Noorteklubi päeviku sellest, kuidas nemad paar aastat tagasi Krasnojarskis ja muuhulgas ka Haidakis käisid. Nad kohtusid nende samade minu loo kangelastega – Galina ja Sašaga.

1 kommentaar:

LeilaHella ütles ...

v2ga hea, et nendele postitustele nii elav vastukaja on :) vaatasin Su videosid ka ning hoolimata selle kvaliteedist v6is omast keelt ikkagi kuulata :) ja veel parem, et Võro instituut asjast kinni hakkab.

k6ike paremat soovides, Leila