teisipäev, juuli 01, 2008

Moskva ühest huvitavamast kunstikeskusest Vinzavodist


Väike suvine pereidüll Moskva moodi – mängivad lapsed, armastav naine ning kaheliitrine pudel õlut. Foto on tehtud Kurski vaksali lähedal. Kuna rohelist on kesklinnas vähe, siis on moskvalane nõus end palavaga pikali viskama igale väiksemale rohelisele platsile, mis sest et kõrval jookseb suur tänav.

Käisin täna Vinzavodis Maailma pressifoto 2008 näitust vaatamas. Küllaltki vägivaldne ja verine oli, aga pole imet kui sõda käib Iraagis ja Aafrikas ning vägivald lokkab veel ligi poolesajas maailma riigis. Maailma nägu ongi selline järelikult. See edevuse narr siin fotol on üks Kongo, mis ei saa kuidagi oma kodusõdadest jagu, kindral ja preester ühes isikus. Päris jabur foto, kas pole. Tahtsin osta pärast endale maailma pressifotot 2008 kataloogi, aga sellel oli täitsa haige hind – eesti rahas 1100 krooni. Kuna kataloog oli ka üsna kesine selles mõttes, et enamus fotosid olid üsna väiksed, siis jäi seekord ostmata.

Vinzavod on hästi huvitav koht. Asub samuti Kurski vaksali lähedal, nagu ma aru saan siis endise veinitehase territooriumil, mis on üsna tänavapäevaseks kujundatud (fotol on plats kohe Vinzavodi sissepääsu kõrval). Palju erinevaid galeriisid. Nii et kui sinna minna (nende kodukal on skeem olemas), siis võib korraga ära vaadata palju erinevaid näitusi. Näiteks avas seal oma galerii Marat Gelman, mulle meeldib seal veel selline fotogalerii nagu Photographer.ru, kus on üsna põnevad asjad üleval. Fotogaleriisid on seal muide mitu. Nüüd suvel on seal elu natuke vaiksem, aga muudel aastaaegadele topeltaktiivsem, õhtuti on kontserdid jms.

Vinzavodi tagaotsas on selline gräfitiõu, kus vahest teisaldatavatel seintel isegi eksponeeritakse erinevate grafitikunstnike kohapeal loodud kunsti. Selles mõttes väga eesrindlik koht. Tuleb ainult headele asjadele peale sattuda.




Ja väike meenutus ka perekond Ilveste Moskva-käigust. Selline tore foto, kus Vene ihukaitsjad föderaalsest valveteenistusest (FSO) kaitsevad Toomas Hendrik ja Evelin Ilvest ning suursaadik Marina Kaljuranda vihma eest.


Väike nali ka. Väikese habemega, sest seda videot on ehk paljud juba näinud. Tegemist on Moskvas mingi piduliku ürutuse avamisega, kus lavale oodatakse Venemaa presidenti. Ja konferansjee teatab pidulikult: "President Rossii VLADIM ... Dmitri Anatoljevitš Medvedjev" nii et isegi Medvedev hakkab silmnähtavalt muigama. No kui pole ära harjunud, mis teha...

Kommentaare ei ole: