kolmapäev, juuli 23, 2008

Tagasi Siberist, kus on palav nagu lõunaosariikides


Olen nüüd tagasi taas. Täna hommikul lendasin Novosibirskist Moskvasse. Neli tundi suure Airbus´iga ning pilet maksis eesti rahas veidi alla 4000 krooni. Täpselt kahe nädalaga tegin tiiru Abakan-Petropavlovski küla ja Päikeselinn Krasnojarski krai lõunaosa taigas-Karatuzkoje-Ülem–Suetuk-Ülem-Bulanka (kaks eesti küla)-Sušenskoje-Krasnojarsk-Novosibirsk.
Lootsin rohkemates kohtades ära käia, nt Tõvamaal, aga ei jõudnud, sest paremate lugude kirjutamiseks otsustasin pikemalt peatuda. Loodetavasti on sellest kasu. Ilmad olid masendavalt palavad, nt kui eestlaste juures oli Suetukis, siis seal oli paar päeva varjus 36-38 kraadi. vähemalt 28-30 kraadi oli kogu selle kahe nädala vältel. Siber suvel.
Ilmselt homme kirjutan valmis ja panen siia üles oma pikema reisikirja sellest, kus käisin, mida nägin ja mida kuulsin. Foto on tehtud Karatuzkoje linnakeses. Samanimelist rajooni juhib Eesti verd mees Vladimir Saar, temaga kohtusin ka. Kirjutan peagi sellest ka. Aga kiri kohaliku turu seinal ütleb Lenini suu läbi: „Koostöö – see on tohutu kultuuriline pärand, mida tuleb hoida ning kasutada.“
Muide, tänases Moscow Times´is ilmus pikk lugu setude elust Petseri rajoonis. Armas ja positiivne. Tunnen loo kirjutanud kutti, tal on Eestis tuttavaid ning ta suhtub Eestisse hästi. Ise on ta suurema osa elust USAs elanud. Praegu peaks ta minu teada töötama juba AFPs. Seal Petseri kandis käis ta tegelikult juba kevadel, ei tea, miks lugu nõnda kaua seisis. Aitasin tal veel mõned kontaktid setudega leida.

Kommentaare ei ole: